Medicul endocrinolog Corina Neamțu de la Spitalul Clinic Sanador din București explică, la Interviurile Dc News și Dc Medical, că în cazurile de cancer de tiroidă se face tratament cu iod radioactiv, care se bea.
"Se intervine foarte mult cu iod radioactiv, în toate formele. (...) Noi am avut o perioadă în care s-a trecut de la producător intern la producător extern și acum nu au mai fost sincope în aprovizionare, dar trebuie să ținem cont că această aprovizionare, fiind vorba de un izotop radioactiv care se degradează stând, el se face exact pentru pacient. Adică fiecare pacient trebuie evaluat, știu ce doză de iod are nevoie și comandat pentru el și cumva ne încurcă și contextul pandemic. Pentru că dacă pacientul între timp se îmbolnăvește de COVID-19, el nu mai poate să primească imediat. (...) Sunt niște lucruri care sunt variabile aici”, detaliază dr Corina Neamțu.
Specialistul în endocrinologie mai spune că ”la Sanador se practică tot ce ține de chirurgia tiroidei, de cancerul de tiroidă, de tratamentul iod radioactiv, de paratiroide, (...) deci zona aceasta este foarte complexă și cu toată aparatura necesară. Pentru acest iod radioactiv, este indicat la pacienți cu carcinom diferențiat deci papilar și folicular. Există și tipuri de cancer care nu au indicație, din păcate cu evoluție mai severă”.
Iodul radioactiv se administrează prin ingerare.
”Iodul radioactiv se bea! Este un lichid care se bea în cantitatea respectivă, pacientul este izolat 2 - 3 zile ca să nu afecteze mediul și apoi îl sfătuim să mai rămână la distanță de copii mici sau gravide cel puțin o săptămână. Și după ce a înghițit iodul, știm că tiroida își bazează producția hormonală din iod, din alimentație, este ca și Calul Troian. Deci este iod marcant radioactiv, tiroida nu știe ce ia, restul de tiroidă pentru că vorbim deja de un pacient operat, tiroida este păcălită și în ea intră iodul radioactiv care distruge ce a rămas din țesutul tiroidian în aria de cicatrice chirurgicală. Înseamnă practic ablația resturilor post-chirurgicale de tiroidă.(...)
Cancerul de tiroidă are cea mai mare creștere a incidenței, astfel încât se presupune că în 2030 va fi a patra cauză de cancer. Este extrem de rapidă creșterea”, mai precizează medicul endocrinolog Corina Neamțu de la Spitalul Clinic Sanador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.