Cancer de sân triplu-negativ, prima imunoterapie de succes

Dana Lascu |
Data publicării:
Pacientă
Pacientă
Cancer de sân triplu-negativ, Imaginea realizată în 2014 de doctorii în medicină Tom Misteli și Karen Meaburn, NIH
Cancer de sân triplu-negativ, Imaginea realizată în 2014 de doctorii în medicină Tom Misteli și Karen Meaburn, NIH
  • Pacientă
  • Cancer de sân triplu-negativ, Imaginea realizată în 2014 de doctorii în medicină Tom Misteli și Karen Meaburn, NIH

Cancer de sân truplu negativ, prima imunoterapie de succes. Speranțe noi pentru persoanele cu un tip de cancer de sân agresiv. Un studiu legat de o terapie inovativă – imunoterapie - arată pentru prima dată că speranța de viață poate fi extinsă la persoanele cu cancer de sân triplu-negativ.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra și de la Spitalul Sf. Bartolomeu arată că, prin utilizarea unei combinații de imunoterapie și chimioterapie, propriul sistem imunitar al organismului poate fi reglat astfel încât să atace cancerul de sân triplu-negativ, extinzând supraviețuirea cu până la zece luni.

Studiul, publicat zilele trecute în New England Journal of Medicine și prezentat la întâlnirea Societății Europene de Oncologie Medicală 2018 de la München, a arătat că tratamentul combinat a redus riscul de deces sau progresul cancerului cu până la 40%.

Cancerul de sân triplu-negativ afectează adesea femeile tinere, mmulte persoane fiind diagnosticate în jurul vârstei de 40 sau 50 de ani. Tratamentul standard este chimioterapia, la care majoritatea pacienților dezvoltă rapid rezistență. Dacă boala se răspândește în alte părți ale corpului, supraviețuirea este adesea de numai 12 până la 15 luni, se arată în materialul dat publicității de Universitatea Queen Mary.

Combină chimioterapia și imunoterapia

Noul tratament testat cu succes combină chimioterapia săptămânală standard cu un medicament pentru imunoterapie - atezolizumab, administrat o dată la două săptămâni. Combinația funcționează prin chimioterapie, care atacă la suprafață cancerul, ceea ce permite sistemului imunitar să-l recunoască mai bine și, prin urmare, să lupte împotriva cancerului ca un obiect străin de organism.

Autor al studiului, profesorul Peter Schmid, profesor de oncologie la Universitatea Queen Mary din Londra și director clinic al Centrului pentru cancerul de sân de la Spitalul Sf. Bartolomeu, a explicat: „Aceste rezultate sunt un pas major înainte. Schimbăm modul în care este tratat cancerul de sân triplu-negativ dovedind pentru prima dată că terapia imună aduce un beneficiu substanțial pentru supraviețuire. Într-o abordare combinată a tratamentului, folosim chimioterapia pentru a rupe „mantaua protectoare imună" a tumorii și a o expune, precum și a permite sistemului imunitar propriu să ajungă la ea".

Soluții căutate cu disperare

Cancerul mamar triplu-negativ este o formă agresivă a cancerului de sân, căutam cu disperare opțiuni de tratament mai bune. Este deosebit de tragic faptul că cei afectați sunt adesea tineri, mulți dintre ei având familii tinere. Sunt încântat că folosind o combinație de imunoterapie și chimioterapie suntem în măsură să extindem în mod semnificativ vieți în comparație cu tratamentul standard doar cu chimioterapie".

Pe baza rezultatelor respectivului studiu acest tratament nou este în prezent în curs de revizuire de către autoritățile de sănătate din Marea Britanie „și, sperăm, va fi disponibil în NHS (sistemul d e sănătate britanic, n.r.) în viitorul apropiat", a spus specialistul. Între timp, pacienților din Spitalul St Bartholomew cu cancer de sân triplu-negativ li se oferă imunoterapie în cadrul studiilor continue.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel