Cancer de sân, strategie pentru reducerea metastazelor osoase

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul mamar face mii de victime anual
Cancerul mamar face mii de victime anual

Descoperirea unui nou mecanism care promovează dezvoltarea metastazei osoase a cancerului de sân este un potențial călcâi al lui Ahile pentru celulele canceroase. Un studiu propune o strategie noua care ar puteareduce metastazele osoase, în cancerul mamar.

„Metastaza este diseminarea celulelor canceroase de la localizarea tumorii originale la alte organe. În cazul cancerului mamar, osul este de obicei cel mai frecvent loc de metastaze”, a declarat dr. Hai Wang, instructor la Centrul de Sân de la Colegiul de Medicină Baylor.

Cercetătorii au descoperit că micromediul osos poate promova creșterea și progresia micrometastazei, un mic grup de celule canceroase care se separă de tumoarea inițială și migrează la os. Suportul osos poate contribui la metastazarea completă, care este puternic asociată cu prognosticul prost.

Cu toate acestea, primii pași care încurajează micrometastaza să crească și să se dezvolte în acest mediu nu sunt complet înțeleși.

„În acest studiu, am explorat în continuare interacțiunile dintre micromediul osos și celulele canceroase în metastaza osoasă”, a precizat Zhang, profesor asociat de biologie moleculară și celulară la Colegiul de Medicină Baylor.

Lucrând cu animale și cu celulele canceroase în laborator, folosind sistemul lor osos în cultură, un sistem experimental în care se pot imita interacțiunile dintre celulele canceroase și celulele osoase, cercetătorii au stabilit că celulele osoase numite celule osteogene și celulele canceroase fac o conexiune fizică prin intersecții. Această conexiune funcționează ca un tunel prin care calciul se deplasează de la celula osteogenă la celula canceroasă. Transferul de calciu poate promova creșterea precoce a celulelor tumorale care ar putea duce la metastaze osoase majore.

„Semințele” și „solul”

Blocarea transferului de calciu care are loc prin joncțiuni, precum și a căii mTOR a dat rezultate privin activitatea celulele canceroase, care au avut dificultăți de creștere sau au murit. Această observație ar viza dezvoltare unor medicamente pentru a reduce riscul apariției metastazelor. În laborator, cercetătorii au testat medicamente care au fost deja aprobate pentru alte afecțiuni și au găsit rezultate interesante.

„Un tratament foarte scurt, care combină medicamentul everolimus, un inhibitor mTOR și trioxidul de arsenic care afectează transportul calciului, a suprimat semnificativ cresterea metastazelor osoase la șoareci”, a afirmat Zhang, după cum arată Medicalxpress.com.

Cercetătorii speră să poată opri cu ajutorul unor noi studii celulele canceroase înainte de a deveni macrometastază sau să se disemineze în alte locuri.

Nu putem ignora micromediul

„Cred că, din punct de vedere conceptual, aceste rezultate ne spun că atunci când studiem biologia cancerului, nu putem ignora micromediul. Trebuie să luăm în considerare „semințele" și „solul" în ansamblul lor, în loc să studiem semințele separate de sol. În studiul nostru a fost clar că legarea la celulele osoase reumple celulele canceroase atât de profund încât acestea pot deveni rezistente la terapiile la care se așteptau să fie sensibile. De asemenea, ele pot deveni sensibile la medicamente care nu ar fi fost luate în considerare pentru tratamentul cancerului", a spus dr. Hai Wang.

Deși medicamentele pe care le-au testat în cadrul studiului au fost deja aprobate de către Food and Drug Administration(FDA) pentru a trata alte boli, există încă o serie de pași care trebuie făcuți înainte de a putea fi oferite pentru a trata micrometastaza din oase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel