Cancer de sân, la ce să se aștepte pacientele. Interviu dr. Dragoș Median

Steluța Indrei |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer mamar
Cancer mamar

Dr. Dragoș Median, oncolog la Spitalul Filantropia din București, explică la ce trebuie să se aștepte pacientele diagnosticate cu cancer de sân. Interviul are loc la DC Medical, în cadrul emisiunii „Academie de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu. 

„Așteptările trebuie nuanțate în funcție de profilul biologic al tumorii. Sunt tumori care au un prognostic bun. Prognostic este acel parametru care îți spune dacă lucrurile vor fi bune sau rele și pe care nu-l poți modifica indiferent ce ai face. Dacă prognosticul este unul bun, probabil că rezultatul va fi unul bun folosind intervenții și de chirurgie, și de chimioterapie care să nu fie extrem de agresive”, explică dr. Dragoș Median.

Cancer de sân cu „semnătură rea”

În schimb, în cazul unui profil biologic rău al tumorii, care poate fi un cancer de sân triplu negativ, sau există și alte tipuri de testări genetice care identifică așa-numita „bad signature” (semnătura rea) a cancerului, „atunci rezultatele pe termen lung nu vor fi extraordinare, indiferent că se respectă toți pașii și că sunt făcute toate terapiile corect și la timp”, precizează medicul. 

Profilul biologic al tumorii

Cel mai important lucru pe care dr. Dragoș Median l-a înțeles din oncologia sânului este că profilul biologic al tumorii contează cel mai mult în prognosticul bolii.

„În funcție de el poți să spui că va fi bine sau rău”, subliniază medicul.

Pe de altă parte, dr. Median spune că „așteptările sunt mari dacă privim în perspectivă, dacă vedem în ce direcție se mișcă lucrurile, dar altfel ele trebuie să fie totuși realiste”.

Cancerul de sân rămâne redutabil

Până la urmă, mortalitatea cea mai mare prin cancer la femei este prin cancerul de sân. „Așa că nu pot să fiu exuberant”, adaugă medicul.

În legătură cu testele genetice privind cancerul de sân, care nu sunt decontate prin Casa de Asigurări, dr. Median spune că „există o inițiativă de a se deconta pentru pacientele din București o serie de teste genetice prognostice. Ăsta este un lucru extraordinar pentru că vor putea să evite tratamente cu efecte secundare semnificative și care să nu le aducă niciun beneficiu”. 

Momentan, testele respective sunt făcute pe platforme care nu se găsesc în România, există doar reprezentanțe ale acestora la noi în țară.

 Află continuarea răspunsului în video:

Youtube video image

Vezi interviul integral aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel