Cancer de sân, diagnosticat întâmplător. A pus îmbătrânirea pe seama modificărilor sânilor. Nu nodulul a fost semnalul de alarmă

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer de san - FOTO: Freepik@vecstock@wayhomestudio
cancer de san - FOTO: Freepik@vecstock@wayhomestudio

Un cancer de sân a fost pus pe seama îmbătrânirii. O femeie s-a confruntat cu anumite simptome pe care le-a trecut cu vederea. Nu nodulul a fost semnalul de alarmă.

Un cancer de sân a fost diagnosticat întâmplător. O femeie din New York care a învins cancerul de sân la 30 de ani dezvăluie semnul surprinzător al bolii - care nu era un nodul. 

Megan Liscomb, în vârstă de 37 de ani, a observat schimbări la sân, dar le-a pus pe seama îmbătrânirii. Femeile nu sunt examinate în mod regulat pentru depistarea cancerului de sân până la 40-50 de ani, lucru care duce la depistarea tardivă a cancerului de sân. 

Care a fost simptomul pe care l-a ignorat

O femeie din New York care a învins cancerul de sân la 30 de ani a dezvăluit semnul surprinzător al bolii. În loc de steagul roșu clasic al cancerului de sân - un nodul - Megan Liscomb, în vârstă de 37 de ani, a observat schimbări vizuale la sânul ei.

Vezi și: Bătrânii singuri, mai expuși la a dezvolta demență. Ce se întâmplă în creierul lor

Inițial, ea a pus acestea pe seama ”îmbătrânirii”, a spus ea, potrivit Daily Mail.

Un important grup de experți în domeniul sănătății a recomandat recent ca vârsta la care femeile sunt supuse unui control regulat pentru depistarea cancerului de sân să fie redusă de la 50 la 40 de ani.

Dar femeia a spus că aceste examinări sunt prea târziu pentru pacienții mai tineri ca ea - motiv pentru care este vital ca toată lumea să știe care sunt semnele la care trebuie să fie atentă.

Ea a spus că sânul drept ”a început să se lase în jos, în timp ce sânul stâng era încă la înălțime, așa cum a fost întotdeauna”, dar a crezut că face parte din procesul de îmbătrânire.

Vezi și: Cum recunoști alergia la soare. Este diferită față de insolație și arsurile solare. Care sunt semnele la care să fii atent

Când și-a scos sutienul într-o zi, și-a dat seama că sânul stâng era lăsat în jos, în jumătate în interiorul cupei, cu sfârcul ”scufundat în mijloc”.

La autoexaminare, a văzut că sânul stâng avea o umflătură pe o parte, iar când și-a ridicat brațul, au apărut adâncituri în sân. Primul medic pe care l-a consultat, i-a examinat sânii și i-a spus că este normal.

”A fost foarte liniștitor, dar și cam condescendent, iar eu am plecat de la consultație simțindu-mă jenată că m-am agitat pentru ”nimic””, a mai mărturisit femeia.

Câteva luni mai târziu, a mers la un al doilea medic, care a trimis-o imediat la o ecografie și o mamografie.

”Tehnicianul de la ecografie s-a uitat la mine de parcă eram o fantomă și mi-a oferit o biopsie în aceeași zi, iar în acel moment am știut că lucrurile erau grave”, a spus ea.

Aproximativ o săptămână mai târziu, a primit un telefon prin care i s-a spus că avea carcinom lobular invaziv în stadiul doi. Aceasta este a doua cea mai frecventă formă de cancer de sân, dar reprezintă doar aproximativ 10% din cazuri.

Vezi și: Colangita, boala care apare brusc și duce la cancer sau ciroză: simptome, cauze, tratament. Liana Gheorghe: Aceste două teste pun imediat diagnosticul

Ce este carcinomul lobular invaziv

Carcinomul lobular invaziv este un tip de cancer de sân care debutează în glandele producătoare de lapte (lobulii) din sân. Cancerul invaziv înseamnă că celulele canceroase au ieșit din lobulul în care au început și au potențialul de a se răspândi în ganglionii limfatici și în alte zone ale corpului.

Carcinomul lobular invaziv reprezintă o mică parte din toate cancerele mamare. Cel mai frecvent tip de cancer de sân începe în canalele mamare (carcinom ductal invaziv).

În stadiile sale incipiente, carcinomul lobular invaziv poate să nu producă semne și simptome. Pe măsură ce se mărește, carcinomul lobular invaziv poate provoca:

- O zonă de îngroșare într-o parte a sânului

- O nouă zonă de plinătate sau umflătură în sân

- O modificare a texturii sau a aspectului pielii de deasupra sânului, cum ar fi gropițe sau îngroșare

- Un mamelon inversat

Carcinomul lobular invaziv este mai puțin probabil decât alte forme de cancer de sân să provoace o umflătură fermă sau distinctă la sân, arată Mayo Clinic.

Vezi și: Fructul considerat "insulina verde". Scade glicemia, colesterolul și distruge celulele canceroase din stomac, colon și plămâni

Carcinomul lobular invaziv, factori de risc

Factorii care vă pot crește riscul de carcinom lobular invaziv includ:

- Sexul feminin. Femeile sunt mai predispuse să dezvolte cancer de sân, dar și bărbații pot dezvolta cancer de sân.

- Vârsta înaintată. Riscul de cancer de sân crește pe măsură ce îmbătrâniți. Femeile cu carcinom lobular invaziv tind să fie cu câțiva ani mai în vârstă decât femeile diagnosticate cu alte tipuri de cancer de sân.

- Carcinom lobular in situ (LCIS). Dacă ați fost diagnosticată cu LCIS - celule anormale cantonate în lobulii mamari - riscul dumneavoastră de a dezvolta un cancer invaziv la oricare dintre sâni este crescut. LCIS nu este un cancer, dar este un indiciu al riscului crescut de cancer de sân de orice tip.

- Utilizarea de hormoni în postmenopauză. S-a demonstrat că utilizarea hormonilor feminini estrogen și progesteron în timpul și după menopauză crește riscul de carcinom lobular invaziv.

- Sindroame genetice moștenite de cancer. Femeile cu o afecțiune ereditară rară numită sindromul ereditar de cancer gastric difuz ereditar au un risc crescut atât de cancer de stomac (gastric), cât și de carcinom lobular invaziv.

Femeile cu anumite gene moștenite pot avea un risc crescut de cancer de sân și ovarian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel