Cancer de sân, cu cât reduce stilul de viață sănătos riscul de revenire a bolii

Cercetătorii nu au puut stabii legătura dintre cancerul la sân și expunerea la ftalați
Cercetătorii nu au puut stabii legătura dintre cancerul la sân și expunerea la ftalați

Există mai multe dovezi că atunci când o persoană cu cancer de sân în stadiu precoce consumă o hrană sănătoasă și face regulat exerciții, șansele de revenire a bolii scad. Aceasta este concluzia unui studiu, recent publicat, dar și sfatul medicilor oncologi români care de multă vreme sfătuiesc pacientele cu cancer mamar să-și mențină o greutate optimă și să adopte o dietă bogată în legume și fructe.

Un stil de viață mai sănătos ,,ar putea îmbunătăți prognosticul pacienților cu cancer de sân, dacă aderența este ridicată. Cheia este lipită de astfel de programe", a declarat dr. Wolfgang Janni, autorul studiului, medicul care conduce departamentul de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Ulm din Germania.

Echipa sa a dezvoltat și a implementat un nou program care să contribuie la menținerea acestor modificări ale stilului de viață. În cadrul studiului, echipa lui Janni a urmărit rezultatele pentru aproape 2300 de paciente cu cancer de sân în stadiu incipient, care au fost tratate cu chimioterapie.

Jumătate dintre supraviețuitoarele cancerului au fost repartizate la întâmplare să beneficieze doi ani de consiliere de viață sănătoasă personalizată la telefon. Cealaltă jumătate (grupul "control") a primit recomandări standard, generale despre un stil de viață sănătos.
Cele din grupul de intervenție personalizat au fost antrenate în domenii cum ar fi îmbunătățirea dietei lor prin reducerea aportului de grăsimi, precum și creșterea activității fizice.

Risc cu 50% redus

După doi ani, persoanele din grupul de intervenție au înregistrat o scădere în greutate față de cele din grupul de control care au înregistrat o creștere în greutate. Dar diferența reală a fost în rezultatele cancerului. Rata supraviețuirii fără boală printre cei aproape 1500 de pacienți care au beneficiat de intervenții în stilul de viață a fost cu 35% mai mare decât a celor care nu au finalizat acest program și a fost cu 50% mai mare decât femeile care nu au primit intervenția deloc.

,,Constatările nu ar trebui să fie o mare surpriză. Cercetări anterioare au arătat că obezitatea și activitatea fizică scăzută sunt asociate cu riscuri mai mari de a dezvolta cancer de sân, precum și un risc crescut de reapariție și o supraviețuire redusă", a spus Janni.

,,Multe femei care au supraviețuit cancerului de sân s-ar putea simți neajutorate, dar este minunat să poți spune pacienților că da, există ceva ce pot face pentru a preveni o recurență", a spus dr. Alice Police, director regional al departamentului de chirurgie mamară la Northwell Health Cancer Institute, în Sleepy Hollow, N.Y.

Dr. Lauren Cassell, șeful chirurgiei mamare la Spitalul Lenox Hill din New York City, privind noul studiu, ea precizat că noul program pare să aibă merite. ,,Cred că pacienții vor să se ajute singuri.Uneori au nevoie doar de un sprijin suplimentar", a afirmat Cassell, potrivit Medicine.Net.com.

În România peste 9.600 cazuri noi de cancer de sân

Cele mai recente statistici oferite de GLOBOCAN (Globocan Cancer Observatory) arată că anul acesta au fost înregistrate la noi în țară 9.629 de cazuri noi de cancer de sân și 3.378 de decese cauzate de această boală. Numărul total de cazuri noi și vechi de cancer de sân la 5 ani se ridică la 35.298. Alimentația și sportul joacă un rol important în prevenția cancerului. În schimb, alcoolul și țigările trebuie evitate, deoarece numeroase studii au demonstrate că ele pot să mărească riscul de cancer, atrag atenția oncologii români.

,,Prevenția cancerului în general și a cancerului mamar în particular, se realizează prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care înseamnă menținerea unei greutăți optime cu o dietă bogată în legume, fructe, diminuarea aportului de grăsimi și glucide, evitarea consumului de alcool și a fumatului, cât mai multă mișcare și sport cu regularitate, precum și încurajarea alăptării de lungă durată (minim 6 luni)", a explicat dr. Cătălin Costovici, medic primar oncologie medicală, în cadrul unei campanii de prevenire a cancerului mamar.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel