Cancer de prostată. Testul care ar revoluționa diagnosticarea

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cancer
Cancer

În diagnosticarea cancerului de prostată se poate folosi un test, în curs de dezvoltare, cu probe de urină recoltate acasă.

Cancer, prostata. Cercetători de la Universitatea din East Anglia și Spitalul Universitar Norfolk și Norwich au creat un test care diagnostică cancerul de prostată agresiv și prezice dacă pacienții vor necesită tratament cu până la cinci ani mai devreme decât metodele clinice standard.

Denumit testul „PUR", acesta poate fi făcut pe eșantioane colectate acasă, astfel încât bărbații nu trebuie să meargă la spital ca să ofere un eșantion de urină sau să fie supuși unor examene rectale inconfortabile. Acesta este un pas important înainte, deoarece prima urinare a zilei oferă niveluri de biomarker de la prostată, care sunt mult mai consistente, arată medicalxpress.

Cancer, prostată. Cele mai utilizate analize

Cele mai utilizate teste pentru cancerul de prostată includ teste de sânge, examen fizic cunoscut sub numele de examen rectal digital, scanare RMN sau o biopsie.

Cercetătorul principal Dr. Jeremy Clark, de la Școala Medicală Norwich din UEA, spune: "Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbații din Marea Britanie. De obicei se dezvoltă lent, iar majoritatea cancerelor nu vor necesita tratament în viața unui bărbat. Cu toate acestea, medicii luptă pentru a prezice tumorile care vor deveni agresive, ceea ce face dificilă decizia asupra tratamentului pentru mulți bărbați". Testul PUR, susțin cercetătorii, analizează expresia genelor în probele de urină și oferă informații vitale despre dacă un cancer este agresiv sau "cu risc scăzut".

Cancer, prostată. În ce a constat experimentul

Echipa de cercetare a oferit participanților, 14 la număr, un kit de colectare la domiciliu, cu instrucțiuni. Apoi au comparat rezultatele probelor de urină recoltate la domiciliu, luate în primul rând dimineața, cu mostrele colectate la clinică, după o examinare digitală rectală.

Concluzia, arată cercetătorii, este: "probele de urină luate acasă au arătat biomarkerii pentru cancerul de prostată mult mai clar decât după un examen rectal. Și feedback-ul participanților a arătat că testul la domiciliu era preferabil. Acest lucru este în contrast cu situația actuală în care bărbații sunt rechemați în clinică la fiecare șase până la 12 luni pentru biopsii dureroase și scumpe".

Spitalul Universitar Norfolk și Norwich primește mai mult de 800 de sesizări pe an pentru a investiga și trata potențialele tipuri de cancer de prostată. Cancerul de prostată se dezvoltă de obicei lent, iar majoritatea cancerelor nu vor necesita tratament pe parcursul vieții unui bărbat, mai precizează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel