O cercetare a specialiștilor de la școlile de Medicină ale universităților Stanford și Pennsylvania, SUA, demonstrează că bărbații care suferă de cancer de prostată și sunt tratați cu medicamente care scad testosteronul sunt de două ori mai predispuși să aibă demență în următorii 5 ani față de bărbații, potrivit sciencedaily.com.
Studiul a fost făcut de medicul Kevin Nead, rezident (în 2016) la Universitatea din Pennsylvania, și Nigam Shah, specialist în Informatică Biomedicală la Stanford.
Alzheimer, demență, testosteron
Cei doi au observat, într-un studiu făcut în 2015, că există o asociere între tratamentul pentru cancer de prostată ce presupune privare de testosteron (ADT) și boala Alzheimer. În cercetarea din 2016, medicii și-au extins cercetarea și au inclus și alte forme de demență.
Au fost analizate dosarele medicale a circa 10.000 de pacienți cu cancer de prostată de la Clinica Medicală Stanford. 1.829 de pacienți au urmat o terapie ADT, iar 7,9% dintre ei au dezvoltat demență în termen de 5 ani față de cei 3,5% care nu au primit acel tratament hormonal.
Rezultatele obținute, susțin cercetătorii, subliniază că monitorizarea activă a pacienților cu cancer de prostată poate fi la fel de bună ca și tratamentul și poate provoca mai puține efecte secundare. Aceștia susțin identificarea din timp a pacienților vulnerabili la demență când este crescută valoarea testosteronului în tratamentul pentru cancer de prostată.
Nevoia de studii suplimentare
Tot ei avertizează că pacienții cu cancer de prostată care primesc ADT nu ar trebui să facă modificări la medicamente fără să discute cu medicii lor.
Unul dintre autori, citat de sciencedaily.com, sublinia nevoia unui studiu clinic prospectiv, randomizat, care să stabilească dacă ADT poate fi mai ferm legat de riscul crescut de demență si cum ar ajuta la identificarea acelor pacienți vulnerabili la acest risc crescut.
Studiul a fost publicat online în toamna lui 2016 în JAMA Oncology. Lucrarea, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.