Cancer de prostată: șanse de supraviețuire cu un medicament folosit în terapia cancerului de sân

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicament
Medicament

Un medicament utilizat în tratamentul cancerului de sân s-a arătat mai eficient decât terapiile hormonale în cancerul de prostată. Medicii americani sunt foarte optimiști după ce au văzut rezultatele acestui studiu.

Un medicament utilizat pentru tratamentul cancerului de sân și de ovar poate prelungi viața unor bărbați cu cancer de prostată și ar trebui să devină un nou tratament standard pentru boală, potrivit concluziilor unui studiu major.
Rezultatele finale ale studiului au arătat că olaparibul - un tip de medicament pionier numit inhibitor PARP și primul medicament pentru cancer care vizează o eroare genetică moștenită - poate fi utilizat cu succes pentru tratarea cancerelor de prostată cu o slăbiciune a capacității lor de a repara ADN-ul deteriorat.
Medicamentul inovator a fost mai eficient decât tratamentele hormonale moderne - abirateronă și enzalutamidă - pentru a încetini creșterea și răspândirea cancerului de prostată la pacienții cu boli avansate.
Rezultatele anterioare din studiul PROfound publicat la începutul acestui an au condus la aprobarea olaparib de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) - făcându-l unul dintre primele medicamente vizate genetic disponibile pentru cancerul de prostată.
Studiul a raportat deja o îmbunătățire în evoluția bolii și a rezultatului pentru acest grup de bărbați care întâmpină un defecte de reparare a ADN-ului în tumorile lor - dar rezultatele finale publicate în această etapă oferă o urmărire mai lungă și demonstrează în mod concludent o îmbunătățire a supraviețuirii pentru bărbații cărora li s-a administrat olaparib.

Medicamentul, posibil să fie aprobat și în UE

Studiul PROfound a studiat 387 de bărbați cu cancer de prostată avansat care aveau defecte la una sau mai multe dintre cele 15 gene de reparare a ADN-ului. A fost finanțat de AstraZeneca (LSE / STO / NYSE: AZN) și condus de o echipă în parteneriat de la Institutul de Cercetare a Cancerului, Londra și Royal Marsden NHS Foundation Trust, alături de colaboratori internaționali, inclusiv Universitatea Northwestern din Chicago, SUA.
Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) au fost primii care au descoperit modul în care olaparib ar putea fi direcționat către tumorile cu defecte în capacitatea lor de a repara ADN-ul. Acum se așteaptă ca rezultatele finale ale studiului PROfound - prezentat ieri (duminică) la Societatea Europeană de Oncologie Medicală și publicat în revista The New England Journal of Medicine în același timp - să deschidă calea pentru aprobarea de reglementare a olaparibului în prostată cancer în Europa și în Marea Britanie.
Bărbații ale căror tumori au avut modificări genetice au fost repartizați în două grupuri: un grup pentru cei cu modificări ale BRCA1, BRCA2 sau ATM și un alt grup pentru bărbații cu modificări genetice în oricare dintre genele de reparare a ADN studiate. Bărbații au fost apoi repartizați aleatoriu la olaparib sau la terapia hormonală standard.

Modificările genetice, sursa cancerului

Deteriorarea ADN-ului este cauza de bază a cancerului - dar este, de asemenea, o slăbiciune cheie a cancerului care poate fi exploatată, deoarece celulele canceroase trebuie să poată să-și repare și propriul ADN.
În analiza finală a datelor din studiul PROfound, cercetătorii au descoperit că olaparibul a blocat creșterea cancerului de prostată mai eficient decât tratamentele hormonale moderne vizate - abirateronă și enzalutamidă - la bărbații cu gene defecte de reparare a ADN-ului.Pacienții cu modificări genetice ale genelor de reparare a ADN-ului BRCA1, BRCA2 sau ATM care au primit olaparib au avut o supraviețuire medie generală de 19,1 luni, comparativ cu 14,7 luni pentru cei tratați cu hormoni vizați. Între timp, pacienții cu modificări genetice în oricare dintre genele de reparare a ADN-ului studiate au avut o supraviețuire generală de 14,1 luni cu olaparib sau 11,5 luni cu medicamentele hormonale vizate.
Profesorul Paul Workman, director executiv al Institutului de cercetare a cancerului, Londra, a declarat: „Sunt foarte încântat să văd olaparib, medicament vizat genetic, care face o astfel de diferență pentru bărbații cu cancer de prostată. Unul dintre beneficiile acestui medicament inovator este că are mult mai puține efecte secundare decât chimioterapia, deoarece poate viza un călcâi al lui Ahile în cancerele de prostată în loc să atace și celulele sănătoase din corp. Olaparib este exemplul perfect al unei terapii personalizate mai inteligente și mai amabile pentru pacienți - și este minunat că a fost un avans condus aici în Marea Britanie, incluzând știința ICR pionieră și studii clinice care schimbă practica ca aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel