Cancer de piele, o tehnologie detectează melanomul mai bine decât dermatologii

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Boli de piele
Boli de piele

Performanța unei rețele neuronale de învățare profundă, instruită pentru clasificarea leziunilor melanocitare, a depășit performanțele mai multor dermatologi, în timp ce analiza leziunile cutanate. Cercetătorii cred că tehnologia ar putea fi un instrument util pentru medici, indiferent de experiența lor, pentru a recunoaște cancerul de piele.

Un studiu a scos la iveală că performanța medie de diagnosticare a melanomului de către 58 dermatologi a fost inferioară rețelei neuronale de învățare profunde (CNN). Cercetătorii au instruit și testat un CNN cu privire la cât de bine ar putea diagnostica leziunile cutanate din melanom sau nevi benigni, bazat pe un set de test de 100 de imagini. Apoi au comparat performanța CNN-ului cu 58 de dermatologi, inclusiv 30 de experți din 17 țări diferite.

CNN-ul a depășit în mod semnificativ dermatologii atunci când analizează doar imaginile dermoscopice (leziuni cutanate). La utilizarea sensibilității medii a dermatologilor, specificitatea CNN a fost mai mare, de 82,5%, în timp ce a dermatologilor a fost de 71,3%. Dermatologii s-au comportat mai bine după ce au adăugat informații diagnostice din viața reală, dar au fost în continuare depășiți de CNN, potrivit cercetătorilor.
La utilizarea sensibilității medii îmbunătățite a dermatologilor, CNN a avut o specificitate de 82,5%, în timp ce dermatologii au raportat 75,7%, arată Al in Healthcare.com.

,,Datele noastre arată în mod clar că un algoritm CNN poate fi un instrument potrivit pentru a ajuta medicii în detectarea melanomului, indiferent de nivelul lor individual de experiență și de formare. În concluzie, rezultatele studiului nostru demonstrează că un sistem de învățare profund instruit în mod corespunzător CNN este capabil de o clasificare diagnostică extrem de precisă a imaginilor dermoscopice de origine melanocitară", a precizat dr. Holger A. Haenssle, autorul studiului, profesor la departamentul de dermatologie al Universității Heidelberg din Germania.

Totuși, profesorul a ținut să sublinieze că ,,performanța diagnostică a CNN a fost superioară majorității, nu tuturor dermatologilor".
Prin urmare, CNN-ul pare a fi un instrument promițător pentru detectarea melanomului.

Studiul integral îl puteți citi aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel