Cancer de piele: lucruri pe care ar trebui să le știi despre melanom

Angela Sabău |
Data publicării:
Boli de piele
Boli de piele

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer de piele. Iată câteva lucruri pe care oricine ar trebui să le știe despre această boală. 

Melanomul este un tip comun de cancer și unul dintre cele mai îngrozitoare cancere din lume. Acest tip de cancer se dezvoltă în celulele responsabile de producerea melaninei. Melanina este un pigment care determină culoarea pielii. Conform cercetării, riscul de melanom crește la persoanele sub 40 de ani. Melanomul este, de asemenea, cel mai mortal tip de cancer de piele.

Se crede că aproximativ 90% dintre cazurile de melanom sunt cauzate de expunerea la soare. Melanomul este împărțit în patru tipuri diferite.

Tipuri de melanom:

Melanom cu răspândire superficială: Acesta este cel mai frecvent tip de melanom. Afectează în principal brațele, picioarele, pieptul și spatele.

Melanomul nodular: Acest tip de melanom se răspândește rapid în comparație cu alte tipuri de melanoame. Melanomul nodular își pierde culoarea pe măsură ce crește, devenind roșu din negru.

Melanomul Lentigo Maligna: Se găsește la persoanele în vârstă care au fost expuse la soare mai mult timp. Este rar și se găsește mai ales pe față și pe gât.

Melanomul lentiginos acral: Acesta este cel mai rar tip și poate fi găsit pe palme, tălpi sau sub unghii.

Stadiile melanomului:

Etapa 0: În această etapă, cancerul este limitat la stratul exterior al pielii. Este cunoscut sub numele de melanom in situ.

Stadiul 1: Cancerul progresează în stadiul 1 dacă are o grosime de 2 mm. Nu se răspândește la ganglionii limfatici sau alte locuri.

Etapa 2: În această etapă, cancerul va avea o grosime de cel puțin 1,01 mm și poate progresa până la o grosime mai mare de 4 mm.

Etapa 3: În această etapă, cancerul se răspândește la unul sau mai mulți ganglioni limfatici. Cancerul original este posibil să nu mai fie vizibil. Dar dacă este vizibil, va fi mai gros de 4 mm.

Etapa 4: În această etapă, cancerul progresează în continuare și se răspândește la organe precum creierul, plămânii și/sau ficatul.

Poate fi dificil de detectat melanomul în stadiile sale incipiente. Prin urmare, este important să vă verificați în continuare pielea pentru semne care se schimbă.

Semne și simptome ale melanomului

Dacă observați aceste simptome sau semne, atunci trebuie să vizitați imediat medicul.

- Schimbarea culorii aluniței/petei existente.

- Pata/alunița existentă a început să producă mâncărime, e dureroasă și sângerează.

- O pată care este plată și roșie, cu o suprafață aspră, uscată sau solzoasă.

Simptomele de mai sus nu înseamnă neapărat că aveți melanom. Cu toate acestea, este mai bine să vizitați medicul pentru a exclude cauza reală.

Factori de risc pentru melanom

Antecedente de arsuri solare, expunere excesivă la radiațiile UV de la soare sau lumini, sistem imunitar slab, înaintarea în vârstă, antecedente familiale de melanom sau piele deschisă. Tenul deschis al pielii înseamnă că pielea are mai puțină melanină. Prin urmare, aveți un risc mai mare de a dezvolta melanom în comparație cu cei cu tenul mai închis.

Melanomul este destul de înfricoșător, iar una dintre cele mai bune modalități de a reduce riscul acestui cancer este să eviți cât mai mult posibil razele UV și expunerea la soare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel