Cancer, ficat. Cancerul hepatic primar, așa cum îl numesc medicii, apare la nivelul celulelor din țesutul ficatului, organ aflat pe partea dreaptă, sub diafragmă. Acesta susține digestia și eliminarea toxinelor din organism.
Doctori de la Spitalul Militar din București spun că simptomele cancerului hepatic apar, de regulă, în stadii avansate. "Depistarea primelor semne și prezentarea la medic susțin diagnosticarea precoce și creșterea eficienței tratamentului și a șanselor de vindecare", subliniază aceștia pe site-ul unității medicale.
Cancer, ficat: simptome
Cele mai frecvente simptome ale cancerului de ficat sunt: scădere inexplicabilă în greutate, pierderea poftei de mâncare, senzație de plenitudine gastrică după o masă ușoară, greață sau vărsături, ficat mărit în volum, simțit ca o masă sub coaste, în partea dreaptă; splină mărită, simțită sub coaste, în partea stângă; durere abdominală; umflarea abdomenului sau acumularea fluidelor în abdomen; prurit; îngălbenirea pielii și a ochilor.
Medicii mai amintesc că pot apărea și semen precum: febră, vene proeminente pe burtă care pot fi observate prin piele și vânătăi anormale sau sângerări.
"Unele tumori hepatice produc hormoni care acționează asupra altor organe. Acești hormoni pot provoca: valori ridicate de calciu în sânge (hipercalcemie), care pot provoca greață, confuzie, constipație, slăbiciune sau probleme musculare; nivel scăzut al zahărului din sânge (hipoglicemie), care poate provoca oboseală sau leșin; mărirea sânilor (ginecomastia) și/sau contracția testiculelor la bărbați; creșterea numărului de celule roșii din sânge (eritrocitoză); valori ridicate ale colesterolului", mai precizează specialiștii.
Cancer, ficat: cauze și factori de risc
Nu se cunosc foarte bine cauzele apariției cancerului la ficat. În ce privește factorii de risc, aceștia ar fi:
1. Vârsta – 60 de ani constituie vârsta medie pentru debutul acestui tip de cancer
2. Genul – bărbații au șanse mai mari să dezvolte cancer la ficat decât femeile
3. Infecția cronică cu virusul hepatitei B (VHB) sau virusul hepatitei C (VHC) - cel mai frecvent factor de risc pentru cancerul hepatic.
4. Ciroza hepatică - cei cu ciroză prezintă un risc crescut de cancer la ficat
5. Consumul excesiv de alcool – abuzul de alcool este o cauză comună a cirozei hepatice, care crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer hepatic;
6. Fumatul – poate crește riscul
7. Steroizi anabolizanți – consumul pe termen lung a steroizilor anabolizanți (hormonii masculini) poate crește ușor riscul de apariție a cancerului la ficat.
8. Aflatoxinele – "sunt substanțe cauzatoare de cancer produse de o ciupercă care contaminează grâul, porumbul, soia, orezul și unele tipuri de fructe oleaginoase. Contaminarea apare de obicei din cauza depozitării produselor alimentare într-un mediu umed, cald, neprielnic. Expunerea pe termen lung la aflatoxine este un factor major de risc pentru cancerul de ficat, în special la persoanele cu infecții cu virusuri hepatice", explică medicii.
9. Expunerea la anumite substanțe chimice – doctorii de la Spitalul Militar susțin că "expunerea la clorură de vinil (o substanță chimică utilizată la fabricarea unor materiale plastice) și dioxidul de toriu (o substanță chimică utilizată anterior pentru testarea cu raze X) poate crește riscul apariției angiosarcomului hepatic".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.