Deși cercetările existente au demonstrat că screening-ul reduce riscul celor mai frecvente tipuri de cancer de col uterin, se știu încă puține despre legătura dintre screening și riscul unor tipuri mai rare de cancer. De la această idee au plecat cercetătorii de la Institutul Karolinska, Suedia, într-un studiu recent.
Au investigat toate cazurile suedeze de cancer de col uterin invazive din 2002 până în 2011. Iar dintre cele peste 4.200 de cazuri, 338 au fost identificate ca nefiind frecvente tipuri de cancer de col uterin - cancer epitelial scuamos și adenocarcinom.
Echipa de cercetare a selectat aleatoriu 30 de controale și au calculat riscul așa-numitului carcinom al celulelor adenoscuamoase și al altor tipuri rare de cancer de col uterin, în legătură cu screening-ul.
Șanse puțin probabile spre cancer
Rezultatele demonstrează că femeile participante la programul de screening au avut șanse de peste 75% și 65% mai puțin probabil să dezvolte celule adenoscuamoase si alte tipuri rare de cancer de col uterin față de femeile care nu și-au făcut screening, se mai arată pe site-ul institutului suedez.
Autorii studiului au observat ca monitorizarea continuă a acestor tipuri rare de cancer de col uterin este necesară când screening-ul de cancer de col uterin acum este de făcut prin testarea HPV în loc de analiza citologică primară a probelor de celule. Studiul le-a arătat că majoritatea cazurilor de cancer de col uterin rar pot fi prevenite prin vaccinarea cu HPV.
Concluzii
„Acest lucru arată că tipurile rare de cancer de col uterin pot fi prevenite în mod eficient prin screening-ul", afirmă co-autorul studiului, profesorul Pär Sparén la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică a Institutului Karolinska, Suedia.
Cercetarea a fost finanțată de către Fundația Suedeză pentru Cercetare Strategică, Consiliul Suedez de Cercetare, Consiliul de Burse din China și Centrul pentru Cercetare și Dezvoltare din Universitatea Uppsala.
Studiul a fost publicat în BMJ. Poate fi citit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.