Cancer de col uterin, cine depistează mai bine decât medicii modificările precanceroase

Sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic

Inteligența artificială bate experții la capitolul detectării cancerului de col uterin când vine vorba de identificarea modificărilor precanceroase, arată un studiu recent. Un algoritm de învățare profund, nou dezvoltat, a detectat mai precis cancerul cervical decât medicii cu experiență și metodele curente de testare, au raportat autorii unui studiu american.

Condusă de cercetători de la Institutul Național de Sănătate din SUA, echipa a folosit mai mult de 60.000 de imagini luate de la 9406 de femei în timpul unui studiu de screening de cancer de col uterin efectuat în Costa Rica. În ansamblu, algoritmul a fost mai precis în identificarea modificărilor precanceroase apărute la nivelul colului uterin care necesită atenție medicală în comparație cu interpretările umane și citologia tradițională.

,,Descoperirile noastre arată că un algoritm de învățare profundă poate folosi imagini colectate în timpul screening-ului de rutină de cancer de col uterin pentru a identifica modificări precanceroase care, dacă sunt lăsate netratate, se pot dezvolta în cancer”, a spus dr. Mark Schiffman, autorul principal al studiului, de la Institutul Național al Cancerului.

Analiza computerizată a imaginilor a fost mai bună la identificarea precancerului cervical decât un expert, un om care a citit testele Papanicolau la microscop (citologie). Sistemul automat a realizat un scor sub curbă (AUC) de 0,91, mai precis decât ASC 0,69 realizat de cititorii umani și testul Pap (0,71).

Rezultatele au fost confirmate independent de experți de la Biblioteca Națională de Medicină din SUA, potrivit Health Imaging.com. Conform cercetătorilor, aproape 80% din cele peste 500.000 de cazuri anuale de cancer de col uterin apar în țările cu resurse scăzute unde infrastructura de screening lipsește, prin urmare această metodă deține promisiunea de a oferi costuri reduse de screening pentru zonele care au nevoie cel mai mult de screening.

,,Atunci când acest algoritm este combinat cu vaccinarea împotriva HPV, tehnologiile de detectare a HPV în curs de dezvoltare, precum și cu îmbunătățiri în tratament, este de presupus că ar putea fi controlat cancerul de col uterin, chiar și cu resurse mici”, a declarat Maurizio Vecchione, reprezentantul Global Good, un proiect, care a ajutat la derularea studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel