Cancer de col uterin, ce teste îl pot preveni și când se fac

Sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă. În România, numărul cazurilor de cancer colorectal a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere din 2012, în condițiile în care poate fi prevenit. Află ce teste pot preveni cancerul de col uterin și când trebuie efectuate.

Mai mult de 12.000 de femei din SUA află că suferă de cancer de col uterin în fiecare an, dar mai mult de 90% dintre cazuri pot fi prevenite, spun specialiștii din Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

În România, cancerul de col uterin a devenit al doilea cancer care afectează femeile de toate vârstele, conform celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer (GLOBOCAN). Țara noastră se află pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin (19.5 /100.000 de locuitori) și pe primul loc cu cea mai ridicată rată a mortalității din întreaga regiune (8.9/100.000).

Potrivit datelor CDC, în 2012, aproximativ 8 milioane de femei din SUA în vârstă de 21-65 ani au raportat că nu au fost supuse unui screening pentru cancerul de col uterin în ultimii cinci ani, deși acest screening le-ar putea salva viața. Testarea periodică permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente și poate reduce cu încă 30 până la 50% riscul de cancer de col uterin.

 CDC recomandă ca fetele cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani să fie vaccinate împotriva virusului papilloma uman (HPV), o cauză principală a cancerului de col uterin. Femeile cu vârste de la 21 la 29 de ani să facă teste Papanicolau la fiecare trei ani, iar femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani ar trebui să facă fie un test Papanicolau la fiecare 3 ani, fie un test Papanicolau și un test HPV la fiecare 5 ani.

În ceea ce privește vaccinarea împotriva virusului papilloma uman, specialiștii susțin că aceasta poate reduce riscul de cancer cu 40-70%.

Cancerul de col uterin este provocat de anumite tulpini ale virusului humanpapilloma (HPV) - cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală.Tipurile de HPV 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col, iar 8 din 10 femei active sexual vor fi infectate cu acest virus la un moment dat, pe parcursul vieții. Pe langă cancerul de col uterin, HPV este asociat și cu alte tipuri de cancere: vulvar, vaginal, anal, penian și orofaringeal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel