Cancer de col uterin, al doilea cancer care afectează femeile din România

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Diagnosticul de cancer, o veste proasta pentru pacienti, creste riscul de suicid
Diagnosticul de cancer, o veste proasta pentru pacienti, creste riscul de suicid

În România, conform celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer (GLOBOCAN), cancerul de col uterin a devenit al doilea cancer ce afectează femeile de toate vârstele, după cel mamar. Țara noastră se află pe locul secund în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin (19.5 /100.000 de locuitori), după Bulgaria. România are cea mai ridicată rată a mortalității din întreaga regiune (8.9/100.000).

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă. În anul 2018 s-au diagnosticat 569 847 cazuri noi de cancer de col uterin, reprezentând 3,2% din totalul cancerelor nou diagnosticate. 3308 femei sunt diagnosticate anual cu această boală și peste 1700 pierd, în fiecare an, lupta cu această boală.          

Fiind o infecție cu transmitere sexuală, abstinența este cea mai sigură metodă de prevenție a acesteia. O altă metodă de prevenție, recomandată la nivel internațional, este vaccinarea anti-HPV. Organizația Mondială a Sănătății susține introducerea vaccinării anti-HPV în programele naționale de vaccinare și consideră că este necesar ca bolile provocate de infecția cu HPV, inclusiv cancerul de col uterin, să fie tratate drept probleme de sănătate publică globale.

În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă, au fost înregistrate reduceri de până la 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt.

În Danemarca, s-a înregistrat o scădere semnificativă de 60% a leziunilor precanceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 și 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate. De asemenea, riscul de a dezvolta CIN 2/3 sau CIN3 a fost redus semnificativ, cu până la 80%.
Australia a anunțat deja că va elimina această boală în 20 de ani.  În Statele Unite, incidența calculată la 4 ani a acestei boli (în intervalul 2011-2014) a fost cu 30% mai mică decât cea pentru intervalul 2003-2006, în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

În calendarul Organizației Mondiale a Sănătății, perioada 21- 27 ianuarie 2019 este dedicată celebrării Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin printr-o campanie de informare, ce are ca scop creșterea gradului de informare al femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și atragerea atenției asupra mijlocelor de prevenire a cancerului de col uterin. Mesajul specialiștilor români este acela că poate fi prevenit cancerul de col uterin prin vaccinare și testare periodică.

,,Vaccinarea împotriva virusului papilloma uman (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Multe femei, în special tinere, active în familie și societate, pot fi astfel salvate. Prezintă-te la medic pentru a te informa corect despre metodele de prevenire și depistare precoce a cancerului de col uterin. Nu amâna!”, spune dr. Dr. Daniela Rahotă, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar două, România și Polonia nu oferă finanțare pentru vaccinarea anti-HPV în cadrul Programelor Naționale de Vaccinare. Infecția cu virusul HPV este responsabilă pentru apariția a 5 tipuri de cancer, dintre care 100% din cazurile de cancer cervical, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar.
  

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel