Cancerul colorectal este un tip de cancer care afectează colonul (intestinul gros) sau rectul. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial.
Riscul de cancer colorectal crește odată cu vârsta. Majoritatea cazurilor afectează persoanele de peste 50 de ani, potrivit OMS.
"Cancerul intestinal este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer care afectează atât bărbații, cât și femeile. Atenția la simptome și participarea la programele de screening pot salva vieți. Cu cât cancerul este detectat mai devreme, cu atât cresc șansele unui tratament de succes", spune dr. McKee.
Cancerul intestinal este mai frecvent la persoanele în vârstă, ceea ce face ca screening-ul în acest grup demografic să fie deosebit de important. Screening-ul regulat poate detecta semnele timpurii ale cancerului chiar și în absența simptomelor, crescând astfel semnificativ probabilitatea unui tratament eficient.
"Este important să ne amintim că există multe cauze pentru aceste simptome și majoritatea persoanelor care le experimentează nu au cancer intestinal. Cu toate acestea, dacă aveți oricare dintre aceste simptome timp de 3 săptămâni sau mai mult, vorbiți cu medicul de familie. Detectarea precoce poate îmbunătăți dramatic rezultatele tratamentului.
Testul de screening FIT poate găsi urme minuscule de sânge în scaun. Dacă acest lucru este identificat, se recomandă teste suplimentare pentru a determina cauza", a mai spus McKee.
Șase semne de avertizare pe care oricine ar trebui să le cunoască
James Kinross, chirurg colorectal, a identificat șase semne cruciale ale cancerului intestinal, îndemnând oamenii să ceară sfatul medicului dacă observă oricare dintre următoarele:
"De exemplu, faceți scaun mai des decât în mod normal sau aveți scaune mai moi, mai apoase. Mișcările intestinale pot deveni, de asemenea, mai înguste decât de obicei.
De multe ori, aceste modificări vor fi legate de un factor extern, cum ar fi stresul, consumul mai multor fibre sau o schimbare în dietă, dar merită să vă faceți un control dacă problema persistă.
În cazul în care vedeți sânge în scaun și nu aveți hemoroizi, ar putea fi un semnal de alarmă că ceva nu este în regulă.
În mod normal, medicul vă va cere să îi furnizați o probă de scaun și va utiliza un test imunochimic fecal (FIT) pentru a detecta orice sânge ascuns în scaunul dumneavoastră. Acest lucru îi va ajuta să determine dacă ar trebui să cerceteze un potențial cancer intestinal sau o altă problemă", a spus dr. Kinross.
1. Schimbări în obiceiurile intestinale
Orice schimbare semnificativă în obiceiurile intestinale, cum ar fi scaune mai frecvente sau mai moi, sau scaune mai înguste, poate fi un indicator al cancerului intestinal.
Deși aceste schimbări pot fi adesea atribuite dietei sau stresului, problemele persistente ar trebui verificate de un medic.
2. Sânge în scaun
Găsirea de sânge un scaun, mai ales dacă nu aveți hemoroizi, poate fi un semnal de alarmă serios. Un test de mostră de scaun, cunoscut sub numele de test imunochimic fecal (FIT) poate detecta sângele ascuns și ajuta la determinarea necesității unor investigații suplimentare.
3. Durere abdominală
Disconfort abdominal persistent, crampe sau balonare pot semnala cancerul intestinal.
Deși multe afecțiuni pot provoca durere abdominală, simptomele persistente necesită evaluare medicală suplimentară.
"Cu toate acestea, numeroase afecțiuni pot declanșa dureri abdominale, astfel încât sunt necesare explorări suplimentare pentru un diagnostic precis", a dr. Kinross.
4. Pierderea neexplicată în greutate
Pierderea în greutate fără nicio schimbare în dietă sau exerciții fizice poate fi un semn al unor probleme de sănătate, inclusiv cancerului intestinal.
Pierderea neintenționată în greutate ar trebui întotdeauna investigată.
"Scăderea în greutate neintenționată, fără modificări ale dietei sau ale rutinelor de exerciții fizice, ar putea fi un semn al diferitelor probleme de sănătate subiacente, inclusiv cancerul intestinal", spune Dr. Kinross.
5. Durere sau noduli
Durerea sau prezența unui nodul în stomac sau rect poate fi îngrijorătoare. Deși adesea benigni, astfel de noduli ar trebui întotdeauna examinați pentru a exclude malignitatea.
6. Oboseală sau slăbiciune
Oboseala persistentă sau slăbiciunea care nu se ameliorează cu odihnă, în special atunci când este însoțită de alte simptome precum durerea abdominală sau pierderea în greutate, poate indica cancerul intestinal.
Riscul de cancer colorectal poate fi redus prin adoptarea unei diete sănătoase, menținerea unei activități fizice, nefumatul și limitarea consumului de alcool. Screening-urile regulate sunt esențiale pentru depistarea precoce.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.