Cancer, chimioterapie: de ce unele medicamente funcționează mai bine decât altele

Florina Pop |
Data publicării:
Cancer
Cancer

O cercetare a analizat de ce medicamentele chimioterapeutice funcționează mai bine la unii decât la alții.

Cancer, chimioterapie. Cercetătorii de la Institutul de Cercetări Medicale pentru Copii (CMRI), din Australia, au demonstrat de ce medicamentele chimioterapice funcționează mai bine cu unele tipuri de cancer decât cu altele. Autorul principal al studiului, Pragathi Masamsetti, spune:

"Această cercetare ar putea influența ce clasă de chimioterapie este folosită pentru fiecare cancer, oferind medicilor și oamenilor de știință o mai bună înțelegere a modului în care mutațiile din fiecare tip de cancer răspund la diverse medicamente pentru chimioterapie".

Medicamentele chimioterapice funcționează provocând un nivel letal de stres asupra proceselor care se produc când celulele se divid rapid, un semn distinctiv al țesutului canceros. Dar aceste pastile care încearcă să oprească diviziunea rapidă a celulelor sunt o soluție contrară și nu sunt întotdeauna eficiente, potrivit medicalxpress.

Cercetările specialistei Masamsetti relevă că cancerul evită moartea celulelor printr-o serie de căi celulare. Tânăra cercetătoare explică: calea exactă pe care o folosește celula canceroasă depinde de mutațiile particulare și de alți factori prezenți în celulă, iar celulele cu anumite mutații ale cancerului, cum ar fi mutația comună p53, evită propria moarte și continuă să creeze o instabilitate suplimentară în genom, ceea ce face ca cancerul să fie și mai divers și greu de eradicat.

Cancer, chimioterapie. Nevoia de noi cercetări

"În funcție de tipul de mutație la un pacient, celulele canceroase pot evita să moară. Aceste celule pot continua să prolifereze și să promoveze efectiv cancerul. (...) Simt că acest lucru va oferi o mulțime de posibilități pentru studiul viitor asupra a ceea ce se întâmplă când chimioterapia este eficientă și când nu. Bazându-se pe cunoștințe anterioare cu tehnici noi a permis un nou nivel de detalii, așa că acum sperăm că alte laboratoare pot înțelege mai bine relația dintre celulele canceroase, chimioterapia și mutațiile genetice. Aceasta va fi o mare punte pentru a conecta toate poveștile", susține Pragathi Masamsetti.

În opinia cercetătoarei, cunoscând modalitățile prin care celulele canceroase evită moartea celulară, aceasta "va ajuta să identificăm în viitor tratamentele împotriva cancerului. Odată ce putem identifica mutațiile implicate în fiecare cancer, atunci putem adapta abordarea noastră de tratament; în cele din urmă, acesta este un pas către un medicament mai personalizat, dar trebuie să facem cercetări științifice mai fundamentale pentru a înțelege modul în care funcționează cancerul".

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel