Cancer, cât de mult ai încredere în Dr. Google? Studiu realizat de o româncă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
 „Dr. Google”
„Dr. Google”
Dr. Afrodita Marcu, foto Universitatea Surrey
Dr. Afrodita Marcu, foto Universitatea Surrey
  •  „Dr. Google”
  • Dr. Afrodita Marcu, foto Universitatea Surrey

De ce simțim nevoie să cautăm informații medicale pe Google? Și dacă le căutăm, cum le folosim? Ei, bine, un studiu realizat de dr. Afrodita Marcu, psiholog român posesor de doctorat, care a studiat și munceste în Anglia, arată că femeile care prezintă semne de cancer mamar au diferite moduri de a valorifica, folosi și a avea încredere în „Dr. Google” atunci când își dau seama de simptomele lor. Studiul echipei conduse de doctorul român a fost publicat în jurnalul Health, Risk & Society. 

Potrivit minibiografiei oficiale de pe site-ul Universității Surrey, Dr. Afrodita Marcu (foto2) a absolvit un doctorat în psihologia socială la aceasată instituție de învățământ superior, în 2007, „unde cercetarea mea doctorală s-a concentrat pe dezumanizarea grupurilor etnice, în special a minorității de etnie romă".

Studiul de față, care este a 24-a lucrare realizată de doctorul în psihologie de origine română, și care a fost publicat în jurnalul Health, Risk & Society, arată că femeile care prezintă semne de cancer mamar au diferite moduri de a valorifica, a folosi și a avea încredere în „Dr. Google" atunci când își dau seama de simptomele lor.

Ce caută și cum folosesc

Cercetătorii de la Universitatea din Surrey, conduși de dr. Afrodita Marcu, au investigat dacă femeile caută informații online despre sănătate atunci când se confruntă cu simptome potențiale ale cancerului mamar și, dacă da, le consideră utile? Intervievând 27 de femei, cu vârsta cuprinsă între 47 și 67 de ani, cercetătorii au descoperit diferite niveluri de implicare cu internetul privind informațiile din domeniul sănătății, care erau dirijate de o serie de atitudini și niveluri de încredere.

Unele femei, în special cele fără calificare formală educațională sau cu mai puțin de două niveluri O (adică niveluri obișnuite), s-au dovedit a fi mai puțin pozitive în ceea ce privește utilitatea „Dr Google" și s-au opus în mare măsură utilizării internetului pentru informarea în domeniul sănătății, susținând că acest lucru ar putea duce la un diagnostic greșit sau că ar putea trezi griji inutile despre ceea ce ar putea însemna simptomele respective.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că femeile, deși sunt deschise să folosească internetul pentru informații despre sănătate, au raportat că se simt copleșite de ceea ce au găsit și au devenit reticente în a efectua alte căutări. Majoritatea femeilor care au trăit astfel de sentimente au mers la medicul de familie la consult, mai ales pentru că au simțit că numai un profesionist din domeniul sănătății ar putea să le elucideze preocupările legate de simptomele lor și să le ofere răspunsuri adecvate.

Verifică pe internet ce le spune medicul

Cu toate acestea, alte femei din studiu au fost încrezătoare în căutarea informațiilor online despre modificările pe care le-au observat la propiii sâni și le-au folosit (informațiile, n.r.) pentru a interpreta și a acționa asupra simptomelor lor. Aceste femei nu au văzut informațiile găsite online despre sănătate ca fiind problematice și nici nu și-au exprimat neîncrederea în „Dr. Google". Unele chiar au completat informațiile primite de la medicul de familie prin „investigații" ulterioare pe internet.

Dr. Afrodita Marcu, cercetător la Universitatea din Surrey, explica, potrivit unui material dat publicității de instituția de învățămât și cercetare, că „internetul este o sursă valoroasă de informații medicale, dar conține și o mulțime de informații de proastă calitate sau informații care nu pot fi ușor interpretate de laici sau aplicate într-o situație individuală, deci nu este surprinzător faptul că unii oameni simt că nu pot avea încredere în ea".

Modul în care o persoană va valorifica pe internet în scopuri de sănătate depinde de mulți factori, cum ar fi natura simptomelor lor sau teama lor de a găsi informații înșelătoare, așa că nu ar trebui să presupunem că „Dr Google" este o sursă valoroasă și credibilă pentru toți”.

Studiul, a primit finanțare de la Cancer Research UK, poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel