Multe femei ignoră simptome care pot indica prezența unei forme de cancer. E vital să știm care sunt aceste simptome, măcar cele mai des întâlnite dintre ele, pentru că multe forme de cancer pot fi vindecate dacă sunt descoperite din timp. Iată cinci dintre posibilele simptome:
Pierderea inexplicabilă în greutate. Dacă ați slăbit brusc, un număr considerabil de kilograme, fără să fi ținut vreo dietă sau să fi făcut exerciții fizice intense, acesta poate fi un simptom de cancer și trebuie să mergeți la doctor. Celulele canceroase folosesc adesea o mare parte din sursa de energie a organismului, ceea ce poate duce la pierderea bruscă în greutate. Totodată, poate fi și un semn de tiroidă hiperactivă.
Balonare: în perioada ciclului menstrual e normală, dar dacă durează săptămâni la rând consultați medicul. Semnele de cancer ovarian includ balonarea și alte probleme digestive, dureri abdominale sau pelvine, senzație de prea-plin care apare rapid chiar dacă nu ați mâncat mult, dar și urgență urinară.
Modificări ale sânilor: toate femeile știu că trebuie să-și autoexamineze sânii și că atunci când constată că sunt noduli sau alte modificări trebuie să meargă la doctor pentru a depista din timp un eventual cancer la sân. Dar, printre simptomele cancerului mamar inflamator se numără roșeața și îngroșarea pielii de pe sân. Alte modificări ale sânului ar putea include o erupție cutanată care persistă săptămâni întregi sau modificări ale sfârcului.
Hemoragii inexplicabile sau sângerări neobișnuite: dacă aveți perioade regulate, dar brusc sângerați între menstre este un motiv de îngrijorare și ar trebui să consultați un medic. La fel și sângerarea după menopauză. Poate fi un semn precoce și simptom al cancerului endometrial. De asemenea, femeile tind să ignore sângerarea din tractul gastrointestinal – care poate fi semn al unui cancer colorectal -, pe care o confundă des cu sângerarea menstruală.
Schimbări ale pielii. Semne ale cancerului de piele sunt, de obicei, alunițe care își modifică forma sau culoarea. Dar pot să apară și alte modificări ale pielii, inclusiv modificări ale pigmentării, sângerări sau creșteri excesive. Deoarece melanomul, o formă de cancer de piele, poate fi agresiv, nu așteptați mai mult de câteva săptămâni după ce ați observat astfel de schimbări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.