O campanie de vaccinare împotriva poliomielitei a fost demarată, de urgență, pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 9 ani, din Londra, ca urmare a descoperirii virusului în apele reziduale din capitala Marii Britanii.
Concret, agenţia britanică pentru siguranţă sanitară (UKHSA) a identificat anul acesta, la Londra, 116 poliovirusuri din 19 probe din canalizare, după ce a trimis mai întâi o alertă despre descoperirea virusului, în iunie.
Nivelurile de poliovirus identificate şi diversitatea genetică au indicat că transmisia avea loc în mai multe cartiere londoneze, a indicat miercuri agenţia.
Deocamdată, nu au fost identificate cazuri însă, în încercarea de a preveni un potenţial focar, medicii de familie vor invita copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 9 ani pentru administrarea dozelor de rapel ale vaccinului anti-poliomielitic, notează Agerpres, citând Reuters.
La Londra, ratele de imunizare variază, însă sunt, în medie, sub 95% din rata de acoperire necesară, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru a ţine poliomielita sub control.
Primul caz de poliomielită, după aproape un deceniu
Statele Unite au înregistrat joi primul caz de poliomielită după aproape un deceniu, potrivit autorităţilor sanitare din statul New York, notează Agerpres, citând AFP.
Un locuitor din comitatul Rockland, aflat la 50 de kilometri nord de Manhattan, a fost testat pozitiv pentru această boală, cazul indicând ”un lanţ de transmitere de la o persoană care a primit vaccinul antipoliomielitic oral (VPO)”, potrivit unui comunicat.
Vaccinul nu a mai fost utilizat în Statele Unite din anul 2000, ceea ce sugerează că originea virusului ar putea fi ”dintr-o locaţie din afara Statelor Unite unde se administrează VPO”, au precizat autorităţile sanitare din New York.
Acestea au solicitat medicilor să fie atenţi dacă apar şi alte cazuri şi au îndemnat locuitorii nevaccinaţi ai comitatului să se vaccineze.
Ultimul caz cunoscut de poliomielită din SUA a fost înregistrat în 2013, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Citește mai departe AICI.
Marinescu: Vaccinarea este singura soluție care previne în mod real
Deși considerate eradicate, o serie de boli par că își fac in nou apariția, unele pe fondul schimbărilor climatice, altele din cauza războiului și a condițiilor precare de igienă.
”Nu aș spune că este boală eradicată și atenție, modificările climatice, cred că sunt o grămadă de lucruri care se pot întâmpla, chiar și cele legate de situația din Ucraina, care pot să facă în așa fel încât boli infecțioase ale trecutului să devină în prezent niște amenințări.
Faptul că vorbim de poliomielită, nu trebuie să intrăm în panică acum. Nu înseamnă că dacă a fost depista virusul în canalizare în Londra ne așteptăm să avem un număr mare de cazuri.
Este adevărat că am avut caz de poliomielită, în SUA, și mai mult decât atât, a fost un caz grav. Și aici aș aminti următorul lucru. 95% dintre cei care se infectează au forme asimptomatice sau ușoare.
Cei care ajung să aibă paralizie, să ajungă la complicații, înseamnă până în 5%, ceea ce înseamnă că alături de un caz care este cu paralizie probabil că sunt și altele care rămân nediagnosticate.
Sigur că este o problemă, iar vaccinarea este singura soluție care previne în mod real, totuși vorbim de copii. Este vorba de o metodă de prevenție, o modalitate prin care încercăm să nu ajungem la o situație mai gravă, nu înseamnă că deja avem”, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, la Digi 24.
Cum stă România la acest capitol
De altfel, specialistul susține că decizia luată de britanici este una foarte bună. ”Vă aduc aminte că și în România au fost cazuri de import, ultimul caz de poliomielită a fost în 1992, un caz importat din Bulgaria.
Din fericire, dacă este să vorbim despre ce se întâmplă în România, din 1956 a fost introdus în schema națională obligatorie de vaccinare, ceea ce este foarte bine.
Ce încearcă să facă țările unde sunt astfel de probleme este să crească rata de vaccinare, pentru că este evident, acesta e modul în care se pot ține lucrurile sub control, nu înseamnă că se va întâmpla ceva mai rău de acum încolo, dar este bine să previi”, a mai spus medicul.
Cât privește situația din Ucraina, țară cu o rată de vaccinare redusă, dr. Marinescu a explicat că deocamdată nu avem cazuri de import, în contextul în care un număr mare de copii ucrainieni au ajuns și în România din februarie, când țara a fost invadată de armata rusă.
”Au fost unele cazuri, e adevărat că izolate, la graniță, dar deocamdată nu avem, dar ceea ce încercăm să facem este să prevenim. Vă aduc aminte că este vorba de o infecție care se transmite extrem de ușor și atunci de la un singur caz se poate ajunge ușor la o explozie de cazuri.
Mergem pe prevenție, vorbim în primul rând de vaccinare, care este cea mai importantă, dar contează și regulile de igienă. Să știți că într-un război, cum se întâmplă în Ucraina, din păcate, când lucrurile lasă de dorit din acest punct de vedere, nu vorbim doar de poliomielită, ci și de difterie, de hepatită și lista e lungă, tuberculoză”, a mai spus dr. Marinescu la Digi 24.
Cum se transmite poliomielita și care sunt simptomele
Transmiterea se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picături (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).
Manifestările clinice ale bolii:
- Perioada de incubație (timpul de la momentul infectării la apariția primelor semne de boala) este în mod frecvent de 6-20 de zile (cu limite de 3-35 de zile), în medie de 7-14 zile;
- Forma cea mai comună este cea fără simptome sau semne de boală - în proporție de 95%, dar poate evolua în proporție de 1-5% sub formă de poliomielită paralitică sau iritație meningeală;
- Paralizia este flască (moale), asimetrică (la unul din membre), cuprinde mușchii de la rădăcina membrelor; în cazurile grave afectarea este simetrică și poate cuprinde și mușchii respiratori ducând la deces;
- Paralizia este invalidantă și permanentă.
”Vaccinarea împotriva poliomielitei este introdusă in calendarul național de vaccinare din anul 1956. Până în anul 2008 s-a administrat în România vaccinul polio oral (VPO, vaccin viu atenuat), iar din 2009 a fost înlocuit cu vaccinul polio injectabil (VPI, vaccin inactivat).
Administrarea vaccinului polio injectabil (VPI) are un număr extrem de limitat de contraindicații și efecte secundare reduse, ceea ce îl recomandă ca un vaccin sigur”, transmite INSP.
Vaccinul VPI se administrează la vârsta de 6 ani, împreună cu cel vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa), la medicul de familie.
Vezi și: Holera, fatală pentru cei cu sistem imunitar deficitar. Dr. Marinescu: Nu este un lucru de joacă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.