Orele de educaţie vor fi realizate de medici şi asistente din cadrul Reţelei de Medicină Şcolară a ASSMB, în 208 şcoli şi 187 de grădiniţe, totalizând aproximativ 117.000 de copii. Evenimentul de lansare a campaniei a avut loc la Şcoala Maica Domnului din Sectorul 2, marcându-se astfel Ziua internaţională a spălatului pe mâini, notează Agerpres.
"Ce îi atrage pe copii? Să le prezentăm nişte imagini sau să le facem nişte demonstraţii? Asta ne-am propus în acest an: să le arătăm copiilor ce se găseşte pe mânuţele lor. Astfel că am apelat la un procedeu foarte ingenios - considerăm noi - de a lua de pe mânuţele copiilor, înainte şi după spălare, cu ajutorul unor tampoane sterile, microbii care sunt acolo", a precizat dr. Turkes Ablachim, director general adjunct medical al ASSMB.
Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a subliniat că educaţia pentru sănătate reprezintă "cheia pentru foarte multe dintre problemele de sănătate ale sistemului românesc". El a menţionat că este foarte important ca "toate şcolile să pună la dispoziţia copiilor instalaţii sanitare de bună calitate şi săpun".
Rafila a explicat care este modalitatea corectă de spălare a mâinilor, adăugând că este de preferat săpunul lichid.
"Începe sezonul gripal. Lumea întreabă cum se previne gripa. Una dintre metodele de prevenire, în afară de vaccinare, este spălatul pe mâini, atât al adulţilor, cât şi al copiilor. Prevenim toxiinfecţiile alimentare, spălându-ne pe mâini. Prevenim hepatita A, spălându-ne pe mâini. Noi avem foarte multe probleme legate de lipsa de igienă a multora dintre concetăţenii noştri. Trebuie să promovăm spălatul pe mâini, dar şi spălatul corect pe mâini, pentru că acest lucru nu este de cele mai multe ori cunoscut. Spălatul este superficial şi nu înlătură în mod eficient microorganismele decât dacă are o anumită durată şi acoperă toată suprafaţa mâinilor, inclusiv suprafeţele interdigitale şi dosul mâinii", a spus el.
Turkes Ablachim a dat asigurări că probele care se vor preleva de pe mâinile copiilor vor fi transportate la spital în condiţii de siguranţă.
"Cu ajutorul unor tampoane sterile se tamponează mâna copiilor, înainte şi după spălatul pe mâini. Pe aceste tampoane sterile se vor fixa nişte microbi - microbii care există în mod normal pe mâinile noastre. Aceste medii de cultură sunt puse în nişte cutii transparente de plastic, care, ulterior demonstraţiei, se vor închide cu o bandă adezivă. (...) Pentru a fi cât se poate de atenţi, am apelat la ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică, care ne-a oferit sprijinul şi ne va da nişte maşini autorizate, pentru transportul acestor medii de cultură către Spitalul Victor Babeş", a precizat ea.
Dr. Simin Florescu, director medical la Spitalul de boli infecţioase şi tropicale "Dr. Victor Babeş", a apreciat că prelevarea probelor de pe mâini reprezintă "o metodă foarte interesantă şi eficientă de conştientizare" pentru copii.
"Aceste plăci care vor fi însămânţate vor fi duse în condiţii de transport probe biologice, ca orice probe biologice, la spitalul nostru, în laborator. Acolo vor fi incubate, (...) după care vor fi citite, fotografiate, filmate, în condiţiile de laborator clinic de microbiologie din Spitalul Victor Babeş. Imaginile respective vor fi transmise către şcolile de unde s-a recoltat, către copii. Li se va arăta: 'Uite ce a fost pe mâna curată! Uite ce a fost pe mâna murdară! Eventual ne gândim să adăugăm şi nişte explicaţii date de medicii de laborator care vor citi culturile respective. După care acele plăci se distrug ca orice material de laborator, în condiţiile speciale", a precizat ea.
Totodată, Florescu a subliniat că spălatul pe mâini poate preveni "aproape jumătate" din bolile cu transmitere digestivă, dar reprezintă şi o metodă importantă de prevenire a bolilor cu transmitere aerogenă.
Eugen Ilea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar Bucureşti, a precizat că există situaţii în care părinţii sunt cei care se mobilizează pentru a asigura săpun în toaletele din şcoli. El a adăugat că acest lucru "nu este normal" şi că federaţia pe care o conduce a făcut demersuri, astfel încât toate produsele sanitare necesare să fie asigurate de către primăriile de sector.
Ilea a spus că în cazurile în care există astfel de deficienţe părinţii din consiliile de administraţie ar trebui să solicite aprovizionarea unităţilor şcolare cu astfel de produse. "Dintr-o solicitare a noastră către consiliile locale, am văzut că dinspre unităţile şcolare vin foarte puţine cereri de acest gen", a menţionat el.
Campania este desfăşurată de Primăria Capitalei, prin ASSMB, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi-Învăţământ Preuniversitar. Campania se adresează preşcolarilor şi elevilor din clasele 0
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.