„Copiii sunt și ei expuși la infectare și pot transmite COVID-19. Alege să îi vaccinezi pe ai tăi pentru a se bucura în siguranță de copilărie!”, este mesajul transmis de Guvernul României alături de clipul de promovare a vaccinării în rândul copiilor.
Separat de aceasta, medicul pediatru Mihai Craiu a explicat care este riscujl de infectare cu COVID-19 la copii, în prag de nou an școlar.
„Doriți ca anul școlar 2021/2022 să se desfășoare pentru copilul dumneavoastră tot pe model on-line?
După ce ați răspuns la această întrebare vă rog să vă gândiți ce ar trebui făcut în zonele rurale, unde accesul la sistemul hibrid a fost foarte dificil - in unele locuri complet imposibil.
Mai sunt 3 săptămâni de reflectat. Apoi începe școala. În contextul în care transmiterea comunitară a virusului e în plină creștere...
Înainte de a trage încă o înjuratură neaoșă trebuie să ne gândim la context și la posibile acțiuni.
Contextul e clar - se observă o scădere a mortalității la copil (mai ales la cei cu vârstă până în 10 ani) cu 10% în anul pandemiei față de anul anterior. Acest studiu din UK, ce analizează toate decesele de la copil, arată că au fost cu ~350 mai puține decese între aprilie 2020 și martie 2021 decât în cele 12 luni anterioare. Asta în condițiile în care doar 72 de copii care au decedat aveau un test pozitiv (sursa informației).
Asta nu înseamnă că un copil nu poate fi infectat cu noul coronavirus. Nu înseamnă că maladia e un moft la orice copil infectat. Asta nu înseamnă că un copil cu o infecție ușoară sau asimptomatică nu poate transmite altora...
Știu ca Delta este din altă ligă, știu că România nu e UK. Știu asta... Dar vă îndem să reflectați cu calm la opțiuni. Vreți iarăși școală on-line și restricții? Dacă nu, ar exista ceva soluții. Începând cu vaccinarea adulților și cu purtatul corect al măștii (uitați-vă câți o poartă sub nas sau deloc, în jurul dvs...).
Vom dormi exact așa cum ne așternem. Fiecare în parte și toți la un loc”, a epxlicat medicul Mihai Craiu
Simptomele COVID la copii pentru care trebuie urgent spitalizați
Pediatrul Mihai Craiu a explicat, de asemenea, și care sunt simptomele la copii care ar trebui să îi trimită urgent la medic și care sunt factorii de risc care pot duce la o formă gravă de boală.
„În mod obiectiv lucrurile stau așa - în SUA copiii reprezintă 22% din totalul populației și doar 13% din cel al internărilor prin infecție cu noul coronavirus. Da, există o creștere, care este explicabilă prin contagiozitatea extrem de ridicată a Delta și prin comportamentul nostru, al adulților. Dar nu trebuie să facem acum un atac de panică! Nu e cazul, nu ajută la nimic și nu vom scădea numărul de spitalizări.
Trebuie doar să cunoaștem care sunt factorii de risc ai copiilor pentru a dezvolta maladie COVID19 gravă: malformații cardiace, boli neurologice sau pulmonare cronice, sindrom Down, deficite imunologice, insuficiență renală cu dializă, diabet, anemie severă, malnutriție severă.
Copiii fără comorbidități grave ar putea face forme severe dacă sunt obezi, dacă au vârstă sub 3 luni sau sunt de altă rasă decât cea caucaziană (link direct sursa informației).
Care sunt copiii care trebuiesc imediat văzuți de medic și spitalizați? Cei cu respirație rapidă (peste 50/min sugarii, peste 40/min cei de 1-5 ani) sau dificilă, cu desaturare (sub 95% la pulsoximetru), cei cu deshidratare, cei cu semne neurologice nou apărute (link direct sursa informației).
Pentru moment este suficient să nu se infecteze adulții familiei!”, a scris medicul Mihai Craiu pe pagina educațională de Facebook intitulată Spitalul Virtual pentru copii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.