Colesterol Alert, rezultate alarmante. O treime din pacienți nu știau că suferă de dislipidemie. Dr. Daciana Toma: Ne îngrijorăm foarte mult

DCMedical Team |
Data publicării:
colesterol alert - FOTO: Freepik@cataliniliescu
colesterol alert - FOTO: Freepik@cataliniliescu

Peste o treime (36,6%) dintre persoanele testate nu știau că suferă de dislipidemie, rezultă din studiul pilot observațional, realizat la inițiativa ENDO Pacienți - Asociația Pacienților cu Boli Endocrine, cu susținerea companiei Zentiva. Costurile testării au fost suportate de Endo Pacienți.

În studiu au fost înrolați 205 pacienți cu vârsta de peste 18 ani (minim 18 ani, maxim 92 ani), în mare majoritate femei (61%), din București și din Constanța, cu preponderență din mediul urban.

Patru medici au fost implicați în studiul "Colesterol ALERT!": Dr. Daciana Toma, medic de familie București, vicepreședinte SNMF, șef lucrări dr. Daniela Baltă, medic de familie București, dr. Cristina Cojocaru, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice Constanța și dr. Sorina Ispas, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice și medic primar medicină de laborator din Constanța.

Ce arată datele obținute în cadrul studiului pilot

Dr. Daciana Toma, medic de familie București, vicepreședinte SNMF, a explicat că în cadrul studiului s-a măsurat tensiunea arterială, s-a făcut determinarea glicemiei, a colesterolului total, trigliceridelor, HDL și LDL colesterol, toate cu același tip de aparat:

"36,6% dintre pacienți nu se știau cu dislipidemie anterior studiului. 63,4 % se știau cu dislipidemie, dar cu toate că știau că au această problemă, 11,7% dintre ei nu luau tratament. Ne îngrijorăm foarte mult, pentru că 57% dintre pacienți au obezitate.

Vorbim de un procent foarte mare de obezitate. Dincolo de asta, dacă ne uităm la tipurile de obezitate, 20% dintre ei aveau obezitate de grad trei, obezitate morbidă, și mai mult decât atât, cel mai mare indice de masă corporală din proiect a fost de 51 de kilograme pe metru pătrat. Înseamnă o greutate foarte mare", a arătat aceasta.

Nu-ți citi singur analizele!

Însă ce este dislipidemia explică Dr. Sorina ISPAS, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice: "Dislipidemia este o afecțiune, o alterare a metabolismului grăsimilor, a lipidelor, în organism. Cum se evidențiază? Se evidențiază prin modificarea valorilor colesterolului total care este crescut, a LDL colesterol care este crescut, a HDL-colesterol-lui, colesterolul bun, care este scăzut, și a trigliceridelor care au o valoare crescută".

Dr Cristina Cojocaru, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice a atras atenția că nu trebuie să ne culcăm pe o ureche atunci când ni se pare că analizele ne-au ieșit bine. Pentru că analizele, chiar dacă se încadrează în valorile considerate normale, pot ascunde de fapt o boală.

"Pacienții de obicei consideră o valoare normală dacă nu se află în chenarul acela roșu și atunci își fac analizele și nu mai vin cu ele la medic. Spun că pur și simplu, doamna doctor sunt foarte bune.

Nu aveam nicio analiză încadrată în chenarul roșu. Ei nu știu exact despre ce este vorba, motiv pentru care cer de fiecare dată și rog pacientul să vină cu analizele în cadrul cabinetelor ca să poți clasifica tu dacă el se află într-o clasă de risc sau nu", a arătat specialistul.

Totodată, studiul observațional pilot a mai arătat un lucru interesant: faptul că valorile dislipidemiei pot fi diferite în funcție și de etnie.

"Legat de pacienții pe care i-am studiat, am observat că există o diferență între etnii, etnia de origini turco-tătară au din punct de vedere al dislipidemiei o hipertrigliceridemie, comparativ cu pacienții români care au o hiper-colesterolemie. Deci marea majoritate care i-am studiat au găsit această diferență între pacienți", a dezvăluit Dr. Cristina Cojocaru.

Despre "COLESTEROL ALERT!"

Asociația Pacienților cu Boli Endocrine - ENDO Pacienți a inițiat o campanie educațională, intitulată COLESTEROL ALERT, prin care să conștientizeze publicul larg asupra dislipidemiei și a consecințelor care se răsfrâng asupra sănătății dacă aceasta nu este depistată și tratată corespunzător, dar și despre diabetul zaharat care poate merge mână în mână cu dislipidemia.

Campania COLESTEROL ALERT s-a derulat în perioada decembrie 2023 –aprilie 2024

Despre ENDO PACIENȚI – Asociația Pacienților cu Boli Endocrine

Este prima organizație dedicată bolnavilor cu afecțiuni ale sistemului endocrin din România, care își propune să militeze pentru drepturile și nevoile pacienților endocrini, dar și să se implice în educarea publicului larg cu privire la conștientizarea bolilor endocrine.

ENDO Pacienți - Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine îi invită pe românii care suferă de afecțiuni endocrine să se înscrie în asociație ca membri simpatizanți. Înscrierea se va putea face începând de săptămâna viitoare pe pagina de facebook a asociației. Înscrierea va fi gratuită, se va putea face online în cel mult 2 minute cât durează completarea formularului de înscriere.

De asemenea, pentru îndrumare, suport pacienții endocrini pot trimite o solicitare pe adresa de email a asociației [email protected]

Pentru mai multe informații o puteți contacta pe dna Adriana Turea, președintele ENDO Pacienți -Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine.

Despre ZENTIVA

Zentiva este o platformă pan-europeană care dezvoltă, produce și furnizează medicamente de înaltă calitate și la prețuri accesibile pentru mai mult de 100 de milioane de oameni din Europa. Grupul Zentiva are 4 unități de producție, deținute integral și o rețea extinsă de parteneriate cu furnizori de materie primă pentru a-și asigura securitatea aprovizionării.

Zentiva în România

Zentiva deține probabil  cea mai mare capacitate de producție de medicamente generice din România și este al treilea cel mai important grup după valoarea vânzărilor pe piața totală*.

Zentiva este lider al pieței de medicamente generice în volume (21,8% market share) și  valoare (17,5% market share)*. 

1 din 11 medicamente vândute în farmacii aparține companiilor din grupul Zentiva în România*. Iar 1 din 4 medicamente administrate în spitale este un produs al companiei*.

Zentiva deține două fabrici de medicamente generice la București, Zentiva și Labormed.

Zentiva este dedicată pacienților din România producând medicamente generice moderne, eficiente și accesibile. Prin capacitatea de producție și portofoliul său, Zentiva are o importanță strategică și constituie o asigurare de sănătate pentru România, furnizand medicamente esențiale milioanelor de pacienți. Numai în perioada 2009-2023, Zentiva a investit circa 21,5 mil. EUR,  mare parte din aceasta sumă pentru echipamente de producție și laborator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel