Nu contează doar ce mâncăm, ci și ora la care mâncăm alimentele bogate în calorii, arată rezultatele unui studiu preliminar. Oamenii consumă, de regulă, mai multe calorii la sfârșitul zilei decât dimineața. Constatarea se bazează pe un studiu de trei săptămâni care a monitorizat modificările metabolismului pe parcursul zilei în rândul a șapte bărbați și femei. Orice consum de alimente a fost controlat cu atenție și toți participanții s-au abținut de la activitățile de ardere a caloriilor.
Când are nevoie organismul nostru de cele mai multe calorii
„Am constatat că, atunci când oamenii se află în repaus, cantitatea de energie pe care o ard variază în funcție de timpul din zi”, a explicat autorul studiului, Jeanne Duffy.
De fapt, „ardem cu 10% mai multe calorii după-amiaza târziu [și] seara devreme, comparativ cu orele de dimineață devreme, chiar și atunci când facem exact același lucru”, a adăugat ea.
Duffy, un neurolog la Departamentul tulburărilor de somn și ritm circadian de la Brigham and Women's Hospital din Boston, a spus că rămâne neclar de ce se întâmplă asta.
„Nu avem un răspuns în studiul nostru”, a observat ea. „Ar putea fi o modalitate a organismului nostru de a economisi energie, cerând mai puțină în unele momente ale zilei”.
Cum au făcut studiul
În cadrul studiului, Duffy și echipa ei au înscris șapte bărbați și femei, toți sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 38 și 69 de ani. Niciunul nu avea probleme cu insomnia și nici nu suferea de vreo afecțiune cronică, nimeni nu fuma, nu bea cantități excesive de cafea și nu lua în mod regulat medicamente prescrise sau fără prescripție medicală.
Toți au fost rugați să trăiască într-o cameră care a fost „dezbrăcată” de toate indiciile care îți arată ce oră din zi este. Asta înseamnă fără ceasuri, internet, telefon și ferestre.
Timp de trei săptămâni, participanților li s-au alocat orele de mers la culcare și orele de trezire, iar în fiecare zi acele ore au fost schimbate pentru a începe cu patru ore mai târziu. Rezultatul a fost ca și cum fiecare ar fi înconjurat întreaga planetă o dată pe săptămână.
Dietele au fost controlate și exercițiile de ardere a caloriilor nu au fost permise, permițând cercetătorilor să analizeze modelele metabolismului, fără a influența obiceiurile de a mânca, de a dormi și de a le acționa.
După-amiaza și seara arzi caloriile acumulate peste zi
În cele din urmă, cercetătorii au stabilit că arderea caloriilor în repaus a fost la cel mai scăzut nivel dimineața și la cel mai înalt după-amiază și seară devreme.
Indiferent dacă aceleași modele de ardere a caloriilor ar fi valabile dacă exercițiile ar fi fost permise rămâne o întrebare fără răspuns, a adăugat Duffy.
„Dar implicațiile practice ale constatărilor noastre sunt că orice neregularitate în programele noastre de a mânca și de a dormi poate ne ridice riscul de a câștiga în greutate”, a spus ea. „Acest lucru ar putea explica de ce oamenii care lucrează în schimburi sunt susceptibili să câștige în greutate”.
În ceea ce privește modul în care această constatare ar putea fi luată în considerare în orice strategie pentru a preveni creșterea în greutate, „menținerea unui program foarte regulat de somn și trezire, precum și alimentația, este o bună practică", a spus Duffy.
„Regularitatea înseamnă a merge la culcare, să te trezești, precum și să mănânci mese, aproape în același timp în fiecare zi”, a subliniat ea. „Asta ne asigură că ritmurile noastre interne sunt pregătite pentru a răspunde optim la alimentele pe care le mâncăm”.
Dar Lona Sandon, director de program al departamentului de nutriție clinică din cadrul Facultății de Științe Medicale de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center din Dallas, a sugerat că aceste descoperiri e puțin probabil să îi ajute pe cei care caută să slăbească. Ea nu a fost implicată în studiu.
Mănâncă mai devreme, ca să arzi caloriile mai tîrziu
„În acest moment, nu cred că există multe lucruri deosebit de practice sau de folositoare, pe care noi nu le spunem deja oamenilor”, a spus Sandon. „De exemplu, le spunem deja oamenilor să mănânce mai mult din calorii mai devreme în cursul zilei decât mai târziu și să se străduie să aibă un somn mai bun”.
„Exercițiul fizic este bun în orice moment al zilei”, a adăugat Sandon, „și veți arde mai multe calorii cu un exercițiu intens decât cu o ușoară creștere a ratei metabolice datorată ritmurilor circadiene naturale”.
Studiul, care a fost publicat pe 8 noiembrie în revista Current Biology, poate fi consultat integral AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.