Calitatea somnului, mai importantă decât numărul orelor de somn. Cercetător: Percep mai puțin stres la locul de muncă și sunt mai fericite

Sonia Baciu |
Data publicării:
calitatea somnului. FOTO: Freepik @lazy_bear
calitatea somnului. FOTO: Freepik @lazy_bear

Calitatea somnului este mai importantă decât numărul orelor dormite și are un impact major asupra calității vieții.

Specialiștii recomandă 7-9 ore de somn pe noapte, însă calitatea somnului este mai importantă pentru calitatea vieții decât durata sau jetlag-ul social, sugerează un studiu recent al cercetătorilor cehi.

Jetlag-ul social este un termen care descrie discrepanța dintre timpul biologic, determinat de ritmul circadian, și timpul social, care de cele mai multe ori este dictat de obligațiile sociale, precum școala sau serviciul, notează publicația MPDI.

Cercetătorii de la Departamentul de Sociologie al Facultății de Științe Sociale din cadrul Universității Charles din Praga au examinat mii de date pentru a găsi o corelație, arată Medical News Today.

Ce spune studiul

Oamenii de știință cehi spun că somnul de calitate joacă un rol mai important în influențarea calității vieții decât durata sau momentul somnului.

Studiul acestora, publicat în PLOS ONE, se află printre primele care observă impactul schimbărilor în calitatea somnului pe termen lung.

În cadrul studiului, realizat pe o durată de trei ani, au fost intervievați membrii gospodăriilor incluse în eșantion. Adulții cehi au trimis un total de 5.132 de chestionare autoadministrate despre modelele de somn, sănătate și muncă în 2018.

Răspunsurile au totalizat 2.046 în 2019 și 2.161 de chestionare în 2020. Scăderea eșantionului între 2018 și 2019 s-a datorat cerinței de prelevare de sânge. Astfel, experții au studiat efectul somnului asupra variabilelor dependente ale calității vieții: bunăstarea, satisfacția cu viața, fericirea și sensul vieții.

De exemplu, ei au măsurat satisfacția în viață în funcție de răspunsurile la întrebarea: Având în vedere toate aspectele, cât de mulțumit sunteți de viața dumneavoastră în ansamblu?. Ei au măsurat fericirea percepută cu ajutorul răspunsurilor la întrebarea Luând în considerare toate lucrurile la un loc, cât de fericit ați spune că sunteți?.

În plus, studiul a măsurat durata somnului, calitatea percepută a somnului și jetlag-ul social.

Durata somnului a fost calculată în funcție de răspunsurile raportate cu privire la orele de somn și de trezire în zilele de lucru și în zilele libere. Calitatea percepută a somnului s-a bazat pe răspunsurile la întrebarea Cum ați evalua calitatea somnului dumneavoastră?.

Cercetătorii au calculat jetlag-ul social ”ca fiind diferența dintre timpul de somn la mijlocul perioadei de somn în zilele libere și în zilele de lucru”.

Pentru a evalua ipoteza cu privire la efectele somnului asupra calității vieții, cercetătorii au măsurat atât datele individuale ale celor chestionați, cât și datele gospodăriilor.

Aceștia au descoperit că diferențele sociale și durata somnului sunt importante pentru a explica diferențele în ceea ce privește calitatea vieții între diferite persoane.

Jetlag-ul social a fost asociat cu o satisfacție mai scăzută a vieții și cu un stres mai mare la locul de muncă, în timp ce durata mai lungă a somnului a fost asociată cu niveluri mai scăzute de fericire și cu o stare de sănătate subiectivă mai proastă.

Cu toate acestea, o calitate mai bună a somnului a fost cea mai importantă variabilă, deoarece a fost asociată cu rezultate mai bune la toți indicatorii de calitate a vieții.

”Persoanele care beneficiază de un somn de calitate mai bună au, de asemenea, o satisfacție mai mare față de viață, mai multă bunăstare, se simt mai sănătoase, percep mai puțin stres la locul de muncă și sunt mai fericite”, au transmis cercetătorii cehi.

Vezi și: Analgezicul natural care ameliorează durerea. Este la îndemâna oricui. Crește nivelul de adrenalină din corp

Sfaturi pentru un somn de calitate

Pentru a obține un somn de calitate, cu impact pozitiv asupra calității vieții, este indicat să urmați câteva sfaturi în acest sens.

Respectați un program de somn consistent

Mergeți la culcare și treziți-vă la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend. Acest lucru ajută la reglarea ciclului natural de somn-veghea al corpului.

Creați o rutină de culcare

Stabiliți o rutină relaxantă înainte de culcare. Aceasta ar putea include să faceți o baie caldă sau un duș, să citiți o carte sau să ascultați muzică liniștitoare.

Creați un mediu de somn confortabil

Asigurați-vă că dormitorul este răcoros, întunecat și liniștit. Investiți într-o saltea, perne și lenjerie de pat confortabile.

Limitați expunerea la ecrane

Evitați utilizarea dispozitivelor electronice, cum ar fi smartphone-urile, tabletele sau laptopurile, cu cel puțin două ore înainte de culcare.

Evitați cofeina, nicotina și alcoolul

Aceste substanțe vă pot perturba somnul și vă pot face mai greu să adormiți.

Faceți exerciții fizice în mod regulat

Activitatea fizică regulată poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Doar asigurați-vă că terminați de făcut exerciții fizice cu cel puțin câteva ore înainte de culcare.

Gestionați stresul

Stresul poate interfera cu somnul. Încercați tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, respirația profundă sau yoga, pentru a vă ajuta să vă calmați mintea. O rutină regulată de terapie cognitiv-comportamentală s-a dovedit a fi cel mai bun tratament pentru insomnie.

Luați în considerare posibilitatea de a cere sfatul unui medic

Dacă aveți probleme persistente de somn, este important să vorbiți cu un profesionist din domeniul sănătății. Aceștia vă pot recomanda o evaluare suplimentară sau opțiuni de tratament.

Vezi și: Uitare sau demență. Cele cinci semne pe care nu trebuie să le ignori niciodată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel