Vezi și: Carnea crudă, cantitate ridicată de E.coli. Temperatura la care trebuie gătită
Calitatea slabă a somnului la începutul vârstei mijlocii a fost asociată cu semne de îmbătrânire accelerată a creierului mai târziu în viață, conform unui studiu publicat pe 23 octombrie 2024, în Neurology, revista Academiei Americane de Neurologie.
Constatările sugerează că persoanele cu probleme semnificative de somn pot experimenta o îmbătrânire a creierului cu până la trei ani mai devreme decât cele cu o calitate mai bună a somnului.
Calitatea somnului și sănătatea creierului
Studiul evidențiază o legătură puternică între calitatea somnului la începutul vârstei mijlocii și sănătatea creierului în anii următori. Potrivit dr. Clémence Cavaillès, PhD, de la Universitatea din California, San Francisco, problemele de somn – cum ar fi dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit – sunt asociate cu o funcție cognitivă mai slabă și un risc crescut de demență mai târziu în viață.
"Studiul nostru arată că somnul slab poate fi legat de o îmbătrânire a creierului cu aproape trei ani mai devreme, chiar de la vârsta mijlocie", a declarat dr. Cavaillès, potrivit SciTechDaily.
Metodologia studiului
Cercetarea a urmărit 589 de participanți, cu o vârstă medie de 40 de ani la începutul studiului. Aceștia au completat chestionare despre somn la începutul studiului și din nou cinci ani mai târziu. La 15 ani de la începutul studiului, s-au efectuat scanări cerebrale pentru a evalua schimbările în sănătatea creierului.
Participanții au răspuns la întrebări precum "Ai de obicei dificultăți în a adormi?" și "Te trezești prea devreme?". Cercetătorii au urmărit șase caracteristici ale somnului deficitar: durata scurtă a somnului, calitatea slabă a somnului, dificultatea de a adormi, dificultatea de a rămâne adormit, trezirea devreme dimineața și somnolența pe parcursul zilei.
Pe baza răspunsurilor, participanții au fost împărțiți în trei grupuri. Grupul cu probleme scăzute, format din 70% dintre participanți, a prezentat una sau niciuna dintre caracteristicile somnului deficitar. Grupul de mijloc, reprezentând 22%, a avut două sau trei caracteristici, în timp ce grupul cu probleme mari, reprezentând 8%, a avut mai mult de trei.
Calitatea slabă a somnului - FOTO: Freepik@santri-desain
Rezultatele privind somnul și îmbătrânirea creierului
Scanările cerebrale au fost analizate folosind inteligența artificială pentru a estima "vârsta creierului" fiecărui participant, o măsură a gradului de micșorare a creierului, care corelează cu procesul de îmbătrânire.
După ajustarea variabilelor precum vârsta, sexul, tensiunea arterială și diabetul, cercetătorii au descoperit un model clar: participanții din grupul de mijloc aveau o vârstă a creierului cu 1,6 ani mai mare decât cei din grupul cu probleme scăzute. Cei din grupul cu probleme mari au prezentat o vârstă a creierului cu 2,6 ani mai mare decât cei din grupul cu probleme scăzute.
Patru probleme de somn specifice – calitatea slabă a somnului, dificultatea de a adormi, dificultatea de a rămâne adormit și trezirea devreme dimineața – au fost legate în mod deosebit de o îmbătrânire mai rapidă a creierului, mai ales când aceste probleme persistau pe parcursul mai multor ani.
Implicații pentru intervenția timpurie
Studiul subliniază importanța abordării problemelor de somn din timp.
"Menținerea unui program constant de somn, practicarea exercițiilor fizice, evitarea stimulentelor precum cofeina și alcoolul înainte de culcare și utilizarea tehnicilor de relaxare ar putea ajuta la menținerea sănătății creierului", a spus dr. Kristine Yaffe, MD, de la Universitatea din California, San Francisco.
Deși studiul stabilește o legătură puternică între somnul slab și îmbătrânirea creierului, nu demonstrează o relație cauzală directă. În plus, o limitare a studiului este că problemele de somn au fost auto-raportate, ceea ce ar putea duce la inexactități în date.
Cercetătorii cred că sunt necesare mai multe studii pentru a explora metode de îmbunătățire a calității somnului și pentru a investiga efectele pe termen lung ale somnului deficitar asupra populațiilor mai tinere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.