Calea spre obezitate începe la grădiniță

Dana Lascu |
Data publicării:
Hapatita A, boala mâinilor murdare, este o infecție ușor de transmis dacă igiena este precară, mai ales la copiii mici
Hapatita A, boala mâinilor murdare, este o infecție ușor de transmis dacă igiena este precară, mai ales la copiii mici

Preșcolarii dolofani, cu vârste între 2 și 5 ani, au un risc deosebit de mare de a deveni adolescenți obezi, constată un nou studiu realizat pe mai mult de 51.000 de preșcolari. Iată la ce trebuie să fie atenți părinții!

Experții au declarat că rezultatele studiului lor  indică o „fereastră" critică în copilăria timpurie – adică la vârste cuprinse între 2 și 5 sau 6 ani - care pune practic bazele unei obezități persistente la vârsta adolescenței.

Ei au recunoscut, însă, din start, că aceste concluzii ale studiului lasă totuși câteva întrebări fără răspuns. De ce o parte dintre copiii mici au cantități excesive de grăsime corporală? Și modificarea dietelor lor va preveni mai târziu obezitatea? Asta rămâne de văzut. 

Practic, studiul de față a presupus analizarea tiparelor de creștere în greutate în rândul a peste 51.000 de copii germani.

Adolescenții obezi au fost „dolofani” la grădiniță

Cercetătorii au constatat că mai mult de jumătate dintre adolescenții obezi deveniseră deja supraponderali sau obezi până la vârsta de 5 ani. Și cel mai puternic factor de risc pentru obezitatea adolescentului a fost creșterea mai rapidă decât cea normală în greutate la vârste între 2 și 6 ani.

Constatările sunt foarte importante", a spus dr. Michael Freemark, care a scris recenzia care însoțește studiul, ambele publicate în New England Journal of Medicine.

Acest studiu identifică o fereastră de dezvoltare, care este un predictor puternic al obezității în adolescență", a spus Freemark, profesor de pediatrie la Universitatea Duke din Durham, N.C.

Variațiile normale de greutate la copii

El a explicat cum arată traiectoria normală de creștere în greutate la începutul vieții. În primul rând, bebelușii au o mulțime de grăsime, ceea ce este sănătos și necesar, a spus Freemark. Până când au vârsta de 1 an, indicele de masă corporală (IMC) ar trebui să fie mult mai mare decât cel din copilăria timpurie (IMC este o măsură a greutății în raport cu înălțimea, n.r.).

După aceea, IMC scade, pe măsură ce un copil crește în înălțime și pierde din „grăsimea de bebeluș" - atingând un minim la vârsta de 5 sau 6 ani. Apoi, a explicat Freemark, vine un nou „puseu" de grăsime corporală, în care IMC crește treptat tot restul perioadei din copilărie și din adolescență.

Potrivit lui Freemark, acest studiu demonstrează că dacă acel puseu se întâmplă mai devreme - sau dacă preșcolarii nu își pierd niciodată grăsimea de bebeluș - riscul de obezitate crește.

Se îngrașă excesiv între 2 și 5 ani

Ceea ce nu ne spune acest studiu este motivul pentru care acești copii câștigă excesiv în greutate între 2 și 5 ani" a arătat Freemark.

Vinovat ar putea fi ceva ce s-a întâplat mai devreme în viață - cum ar fi dacă ei au fost alăptați sau hrăniți cu biberonul, sau dacă mamele lor au avut diabet de sarcină.

„Dar probabil că este legat de un număr de variabile", a conchis el. Dr. Antje Korner, cercetătorul principal al studiului, e de acord. Rădăcinile obezității sunt „complexe" și implică un amestec de gene și influențe de mediu, a spus Korner, de la Centrul de Cercetare Pediatrică din cadrul Universității din Leipzig, Germania.

Ceea ce este important, subliniază ea, este ca părinții și pediatrii să fie conștienți de această „fereastră" de vârstă „critică" unde riscul de obezitate se manifestă pentru prima dată.

Când copiii de acea vârstă sunt supraponderali, a spus ea, nu ar trebui ca greutatea suplimentară să fie pusă pe seama „grăsimii de bebeluș", care dispăre în mod natural.

În România, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali, iar dintre „dolofani" 8% sunt obezi.

Studiul german s-a bazat pe 51.505 de copii al căror indice de masă corporală a fost măsurat în mod repetat în timpul copilariei și adolescenței.

Jumătate din copilașii dolofani s-au transformat în adolescenți obezi

În majoritatea cazurilor, studiul a constatat că adolescenții cu greutate normală au avut o greutate normală întreaga lor viață. Dar situația s-a schimbat drastic pentru adolescenții obezi: înainte de vârsta de 2 ani au avut de obicei un IMC normal, dar 53% au devenit supraponderali sau obezi până la vârsta de 5 ani.

Și copiii cu o „accelerație" timpurie a IMC în anii preșcolari au avut risc crescut de obezitate la vârsta adolescenței. Riscul lor a fost cu 40% mai mare, comparativ cu copii ale căror IMC a rămas constant în timpul grădiniței.

Pentru moment, a spus Freemark, nu este clar dacă schimbarea dietei acestor copii mici va împiedica obezitatea în adolescență.

Ce ar trebui să facă părinții

Dar îi încurajează pe părinți să-și ducă odraslele la examenele medicale de rutină, pentru a vedea dacă câștigul lor în greutate este sau nu periculos. Dacă este excesiv, a spus Freemark, părinții ar putea avea nevoie de consiliere nutrițională.

El a subliniat, de asemenea, câteva reguli generale privind dieta, care sunt „rezonabile pentru orice copil" - cum ar fi evitarea băuturilor dulci și acidulate, a dulciurilor și a alimentației tip fast-food, plus reducerea consumului de alimente prăjite sau cu amidon.

Studiul original poate fi consultat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel