Căldura extremă, risc pentru cardiaci. Dr. Alice Munteanu: Este o problemă. Pot face AVC. Infarctul miocardic e frecvent vara

Monika Baciu |
Data publicării:
caldura extrema - FOTO: Freepik@Ruslan Batiuk
caldura extrema - FOTO: Freepik@Ruslan Batiuk

Căldura extremă îi expune unui risc suplimentar pe cardiaci. Aceștia pot face AVC sau infarct miocardic.

În fiecare vară, temperaturile ridicate aduc nu doar disconfort, ci și riscuri majore pentru sănătate. Unul dintre cele mai grave pericole asociate cu căldura extremă este creșterea riscului de accident vascular cerebral (AVC) și infarct miocardic. Expunerea prelungită la temperaturi extreme poate avea efecte devastatoare asupra sistemului cardiovascular.

Afecțiunile cardiace, descoperite vara

Dr. Alice Munteanu, medic primar cardiologie, a explicat că mulți pacienți își descoperă afecțiunile cardiace vara, atunci când simt că inima le este solicitată din caua căldurii.

"În prezența căldurii excesive s-au deshidratat și au pierdut electroliții, sodiu, potasiu, clor, calciu, și au apărut niște palpitații, au amețit și au căzut, vin și descoperă anumite tulburări de ritm și de conducere.

Acești pacienți pot avea angină, adică ei simt acest leșin prin simplu fapt că inima nu a primit cantitatea de sânge corespunzătoare, apare un dezechilibru între cererea și oferta oxigenului și sângelui la nivelul inimii, și practic au descoperit acest lucru", a explicat dr. Alice Munteanu, medic primar cardiolog, la Digi 24.

Inima, afectată de căldura extremă - FOTO: Freepik@kreved

Căldura extremă, factor de risc pentru AVC și infarct

Grupurile cele mai vulnerabile includ vârstnicii, persoanele cu boli cronice, precum hipertensiunea arterială și diabetul, dar și cei care lucrează în aer liber sau în medii fierbinți. Pentru aceste categorii de persoane, căldura extremă poate fi deosebit de periculoasă, crescând riscul de coagulare a sângelui și de apariție a cheagurilor, care pot duce la AVC sau infarct.

"Pacienții cardiaci, în prezența deshidratării și în prezența căldurii excesive, pot face accidente vasculare, de cele mai multe ori, pentru că se îngroașă sângele și astupă vasele care pot fi stenozate, dacă le cunosc sau le descoperă în momentul acela, și infarctul de miocard este frecvent vara și în aceste condiții atmosferice de caniculă", a mai explicat dr. Alice Munteanu, medic primar cardiolog.

Tensiunea arterială, afectată de căldură

Când corpul este expus la temperaturi ridicate, mecanismele sale de răcire naturale, precum transpirația și dilatarea vaselor de sânge, sunt puse la încercare. Aceste procese pot duce la deshidratare și la o scădere a volumului de sânge circulant. Inima este forțată să lucreze mai intens pentru a menține fluxul de sânge către organe, ceea ce poate agrava afecțiunile cardiovasculare existente.

"În această perioadă, temperatura crescută suprasolicită inima și scade tensiunea arterială, vasele de sânge, în general, sunt afectate. Și astfel se produce ceea ce numim leșin, amețeală, și ne putem pierde echilibrul. Cardiacii, de exemplu, care sunt o categorie importantă, care iau medicație pentru inimă, sunt mult mai expuși.

Recomandarea este să rămână în spații răcoroase, la orele de vârf, și să își monitorizeze tensiunea arterială mai frecvent decât în mod normal, pentru că ea scade, iar în prezența medicației, cu atât mai mult. Vara este o problemă pentru pacientul cardiac", a declarat dr. Alice Munteanu, medic primar cardiolog, la Digi 24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel