Calciul și fibrele, esențiale pentru sănătatea intestinului. Reduc riscul de cancer de colon

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer de colon - FOTO: Freepik@Aman70
cancer de colon - FOTO: Freepik@Aman70

Aceste două alimente reduc semnificativ riscul de cancer de colon.

Vezi și: Secretul japonezilor pentru tinerețe veșnică. Selenoproteinele, rol protector

Cancerul de colon, cunoscut și sub denumirea de cancer colorectal, este una dintre cele mai comune forme de cancer la nivel global. Acesta afectează colonul sau rectul și poate fi o amenințare majoră pentru sănătatea publică, fiind una dintre principalele cauze de deces prin cancer.

Deși riscul crește odată cu vârsta, cancerul de colon este tot mai frecvent și în rândul tinerilor, iar factorii genetici, alimentația nesănătoasă și stilul de viață sedentar sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni. În multe cazuri, boala poate fi prevenită sau detectată din timp prin screening și modificări ale stilului de viață.

Mai îngrijorător este faptul că rata îmbolnăvirilor în rândul persoanelor mai tinere crește mai rapid decât în alte grupe de vârstă.

Recent, două studii publicate în ianuarie 2025 au evidențiat două tipuri de alimente care ar putea avea un efect protector împotriva cancerului intestinal.

Vezi și: De ce nu au efect medicamentele pentru diabet. Care este legătura cu vârsta pacientului

Alimentele care previn cancerul de colon - FOTO: Freepik@AI Generated Image

Calciul și protecția împotriva cancerului intestinal

Un studiu publicat în revista Nature Communications sugerează că un consum regulat de alimente și băuturi bogate în calciu este asociat cu un risc mai scăzut de cancer colorectal. Cercetarea, condusă de oamenii de știință de la Universitatea Oxford, a analizat date de la peste 542.000 de participanți.

Persoanele care consumă frecvent lapte, iaurt și alimente bogate în nutrienți precum riboflavină, magneziu, fosfor și potasiu par să aibă un risc mai mic de a dezvolta cancer colorectal. Potrivit Jama Network, cei care au băut zilnic un pahar suplimentar de lapte sau au consumat 300 mg de calciu au avut un risc relativ cu 17% mai mic de a dezvolta această afecțiune.


"Avem unele indicii despre motivul pentru care calciul are acest efect. Se sugerează că acesta ar putea proteja împotriva cancerului intestinal prin legarea acizilor biliari și a acizilor grași liberi, formând un fel de "săpun" inofensiv, care împiedică deteriorarea mucoasei intestinale", a explicat Dr. Keren Papier, cercetătorul principal al studiului.

Cu toate acestea, echipa de cercetători avertizează că este prea devreme pentru a recomanda creșterea nivelului de calciu pentru toată populația. Studiile vor continua pentru a determina impactul acestuia asupra prevenirii cancerului intestinal în diverse grupuri populaționale, cu diete diferite.

Vezi și: De ce să pui un bol cu sare pe calorifer. Trucul care te salvează în nopțile de iarnă

Fibrele, esențiale pentru sănătatea intestinală

Alimentele bogate în fibre, precum legumele, cerealele integrale, fructele și nucile, sunt de mult timp recunoscute pentru rolul lor protector împotriva cancerului intestinal. Un studiu recent, publicat în Nature Metabolism, a analizat mecanismul prin care fibrele ar putea preveni boala.

Potrivit Medical News Today, "acest studiu a descoperit că, atunci când bacteriile intestinale descompun fibrele vegetale, acestea produc două tipuri de molecule numite acizi grași cu lanț scurt, care ar putea fi responsabili de prevenirea cancerului".

Cercetătorii au identificat propionatul și butiratul drept doi acizi grași care pot influența expresia genelor, atât în celulele sănătoase, cât și în cele canceroase recoltate de la pacienți.

Cancer Research UK subliniază importanța unei diete bogate în fibre, avertizând că "un consum insuficient de fibre este responsabil pentru 28 din 100 de cazuri de cancer intestinal (28%) în Marea Britanie".

Vezi și: Stafilococul coagulazo-pozitiv, superbacteria de la Balul Însuraților. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Gravitatea simptomelor depinde de cantitatea infectată ingerată

Pentru a crește aportul de fibre, experții recomandă:

- Alegerea versiunilor integrale ale alimentelor, precum orezul, pastele și pâinea integrală;

- Înlocuirea chipsurilor cu floricele de porumb cu conținut scăzut de calorii;

- Optarea pentru cereale integrale la micul dejun;

- Consumarea unor fructe și legume bogate în fibre, precum mazărea și zmeura.

Deși dieta nu poate garanta prevenirea completă a cancerului intestinal, aceste studii sugerează că alegerile alimentare pot juca un rol important în reducerea riscului de îmbolnăvire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel