Câinii pot mirosi când suntem stresați

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cainii. FOTO: Freepik @mrzivica
cainii. FOTO: Freepik @mrzivica

Câinii au capacitatea de a distinge mirosul pe care îl emanăm din cauza stresului.

Transpirația, în mod normal, este un proces benefic pentru organism, fiind mecanismul natural prin care se elimină căldura excesivă, ducând astfel la o răcire a corpului, precum și la menținerea constantă a temperaturii corpului. Transpirația este în cea mai mare parte apă (99%), dar prezintă și urme de acid uric, amoniac sau chiar vitamina C. 

Transpirația este produsă de două tipuri de glande:

- ecrine - se regăsesc pe palme, tălpi, picioare și frunte, se deschid la nivelul porilor și produc transpirația ușoară, de vară, care nu miroase.

- apocrine - se deschid în pori, mai ales în foliculii de păr, la subraț, scalp și zona inghinală. Transpirația produsă de aceste glande conține proteine și acizi grași, are un miros pătrunzător și neplăcut și declanșează atunci când suntem foarte stresați, acesta fiind modul în care reacționează organismul la situațiile extreme, notează Cleveland Clinic.

Câinii care simt mirosul stresului

Procesele fiziologice asociate cu un răspuns acut la stresul psihologic produc schimbări în respirația și transpirația umană pe care câinii le pot detecta cu o acuratețe de foarte mare, potrivit unui nou studiu publicat săptămâna aceasta în revista cu acces liber PLOS ONE de Clara Wilson de la Queen's University Belfast, Marea Britanie, și colegii săi, notează Science Daily

Câinii au putut detecta și efectua comportamentul lor de alertă pe proba prelevată în timpul stresului în 675 din 720 de încercări, sau 93,75% din timp, mult mai mult decât se aștepta prin hazard (p<0,001). Prima dată când au fost expuși la probele stresate și relaxate ale unui participant, câinii au alertat corect la proba de stres în 94,44% din cazuri. Performanțele individuale ale câinilor au variat de la 90% la 96,88% de acuratețe.

Autorii concluzionează că câinii pot detecta un miros asociat cu modificarea compușilor organici volatili produși de oameni ca răspuns la stres, o constatare care ne spune mai multe despre relația om-câine și ar putea avea aplicații în antrenarea câinilor de serviciu pentru anxietate și PTSD, care sunt în prezent antrenați să răspundă predominant la indicii vizuale.

Vezi și: Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), balaurul zilelor noastre. Leca: Nu vă lăsați manipulați! Până în 2018 aveau 5% dintre români, acum au peste 50%

De asemenea, autorii au subliniat faptul că ”acest studiu demonstrează că câinii pot face distincția între respirația și transpirația prelevate de la oameni înainte și după o sarcină care induce stresul.

Această constatare ne spune că un răspuns acut, negativ, la stresul psihologic, modifică profilul olfactiv al respirației/sudorației noastre și că câinii sunt capabili să detecteze această modificare a mirosului”, mai arată sursa menționată.

Prezența unui animal de companie, în special al unui câine înseamnă nu doar reducerea stresului, dar și socializare, precum și o responsabilizare, fie că vorbim despre copii sau de adulți.

Animalele, efecte asupra sănătății. Ce boli ameliorează câinii, peștii și broaștele țestoase

Animalele sunt o parte integrantă a vieții noastre. Contribuțiile lor sunt fizice, emoționale, sociale și spirituale și pot avea un impact pozitiv asupra oamenilor de toate vârstele, circumstanțele și categoriile sociale.

Nu trece o zi în care să nu auzim povești despre cum câinii și alte animale au protejat și chiar au salvat viețile proprietarilor lor. Unii fac acest lucru trezindu-i pe oameni pentru a-i avertiza de un incendiu sau pentru a-i ține calzi pe copiii care s-au rătăcit pe o vreme geroasă. Unii câini dedicați veghează asupra mormintelor proprietarilor lor, arată Naturally Savvy.

Animalele, ajutor de nădejde pentru sănătate

Dincolo de protecție, câinii, pisicile, caii, caprele, păsările, porcii și alte animale au fost recunoscute pentru capacitatea lor de a sprijini și promova sănătatea umană. Pe măsură ce tot mai mulți oameni apelează la animale pentru nevoile lor fizice, emoționale și sociale, rezultatele studiului par să ofere dovezi științifice pentru a susține această tendință.

Cum ne protejează animalele și, de asemenea, în beneficiul sănătății noastre? Iată câteva exemple.

Câinii, patrupezii protectori cu simțuri dezvoltate

Câinii pot fi primul animal la care te gândești atunci când vorbești despre protecție, dar există și alți câțiva care îndeplinesc această meserie importantă. Să începem cu câinii. Protecție canină. Animalele de terapie și asistență, de obicei câinii, ne protejează de a ne face rău sau atunci când ne aflăm în situații periculoase. Citește mai departe AICI. 

Vezi și: Transpirația excesivă și tratarea ei. Medic: Rezultatul este foarte bun, menținut pentru un an

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel