Câinii au receptori de miros de 10.000 de ori mai exacți decât oamenii, făcându-i foarte sensibili la mirosurile pe care noi nu le putem percepe. Un nou studiu a arătat că patrupedele pot folosi simțul mirosului foarte evoluat pentru a identifica probe de sânge de la persoanele cu cancer cu o acuratețe de aproape 97%. Rezultatele prezentate la întâlnirea anuală Experimental Biology (desfășurat între 6 și 9 aprilie în Orlando, Florida) ar putea conduce la noi abordări de screening pentru cancer, care sunt ieftine și exacte, fără a fi invazive.
„Deși nu există în prezent nici un leac pentru cancer, detectarea timpurie oferă cea mai bună speranță de supraviețuire", a declarat Heather Junqueira, care este cercetător principal la BioScentDx și autor al studiului. „Un test foarte sensibil pentru detectarea cancerului ar putea salva mii de vieți și ar schimba modul în care boala este tratată".
Trei Beagle au dat testul. Al patrulea nu era „motivat”
Pentru noul studiu, Junqueira și colegii ei au folosit o formă de antrenament cu click-uri pentru a testa patru câini din rasa Beagle pentru a distinge între probele normale de sânge și mostrele de la pacienții cu cancer pulmonar malign. Deși un beagle - denumit în mod adecvat Snuggles - a fost nemotivat să efectueze testul, ceilalți trei câini au identificat corect eșantioane de cancer pulmonar în 96,7% din probe, iar pe cele normale în 97,5% din cazuri.
„Acest lucru este foarte interesant, deoarece deschide calea pentru cercetare în continuare pe două căi, ambele putând duce la noi instrumente de detectare a cancerului", a spus Junqueira. „Una este folosirea detecției mirosului canin ca metodă de screening pentru cancer, iar cealaltă ar fi determinarea compușilor biologici pe care câinii îi detectează și apoi efectuarea de teste de screening pentru cancer pe baza acestora".
Un nou studiu va fi lansat curând
BioScentDx intenționează să utilizeze tipul canin de detectare a mirosului pentru a dezvolta un mod neinvaziv de screening pentru cancer și alte boli amenințătoare de viață. Compania va lansa un nou studiu asupra cancerului de sân în luna noiembrie, în care participanții vor da mostre de respirație iar câinii instruiți să detecteze cancerul le vor mirosi. Cercetătorii planifică, de asemenea, să separe probele în componența lor chimică și să le prezinte câinilor pentru a izola substanțele care provoaca mirosul pe care patrupedele îl detectează, notează sciencedaily.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.