Câinele, singurul animal care poate detecta dacă ai cancer. Cum e posibil, ce tipuri de cancer poate detecta și cum

Cainele - Foto: Freepick
Cainele - Foto: Freepick

Câinele e singurul animal care poate detecta cancerul. Noile descoperiri sunt uimitoare și ar putea ajuta enorm medicina mondială. Cum este posibil.

Câinii au un simț al mirosului foarte dezvoltat, iar unii pot detecta semanele olfactive ale diferitelor tipuri de cancer.

Mai mult, câinii au demonstrat că pot detecta cancerul de colon, cancerul de prostată, cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul pulmonar și melanomul prin adulmecarea pielii, a fluidelor corporale sau a respirației oamenilor.

Acest lucru s-ar putea dovedi util în lumea medicală, iar cercetătorii explorează în prezent posibilitatea de a utiliza câini special antrenați pentru detectarea medicală în diagnosticarea și urmărirea cancerului.

ASTA e cauza cancerului. Buliga: Nu e nicio glumă! Eu îmi întreb TOȚI pacienții dacă au pățit ASTA în ultimii 2 ani. Sunt din ce în ce mai MULTE cazuri

Detectarea cancerului de către câini este o procedură simplă, neinvazivă, cu potențial mai puține efecte secundare pentru oameni. Cu toate acestea, sunt necesare investigații suplimentare pentru a valida această metodă în vederea utilizării în practica clinică.

Oamenii au folosit simțul remarcabil al mirosului câinilor, antrenându-i să adulmece explozibili și narcotice. Nasul lor puternic poate detecta inclusiv viruși, bacterii și semne de cancer în corpul unei persoane sau în fluidele corporale, potrivit Medical News Today.

Câinele poate să miroasă cancerul? Cum e posibil

Ei bine, potrivit cercetărilor, la fel ca multe alte boli, cancerele lasă urme specifice, sau semnături olfactive, în corpul unei persoane și în secrețiile corporale. Celulele canceroase, sau celulele sănătoase afectate de cancer, produc și eliberează aceste semnături olfactive. Ele detectează aceste mirosuri în substanțe numite compuși organici volatili (COV).

În funcție de tipul de cancer, câinii sunt capabili să detecteze COV-uri în corpul unei persoane:

- piele

- respirație

- urină

- fecale

- transpirație

Câinii pot detecta aceste semnături olfactive și, dacă sunt dresați, pot alerta oamenii cu privire la prezența lor. Oamenii de știință se referă la câinii care sunt antrenați pentru a detecta anumite boli ca fiind câini de detecție medicală.

Câinii dresați pot detecta unele substanțe în concentrații foarte mici, de până la părți pe trilion, ceea ce face ca nasul lor să fie suficient de sensibil pentru a detecta markerii cancerului în respirația, urina și sângele unei persoane.

Ce tipuri de cancer poate mirosi un câine?

Potrivit cercetărilor, câinii pot detecta multe tipuri de cancer, cum ar fi:

- melanomul

- cancerul colorectal

- cancerul pulmonar

- cancerul ovarian

- cancerul de prostată

- cancerul de sân

Un raport a descris momentul în care un bărbat de 75 de ani a vizitat un medic după ce câinele său a lins în mod persistent o leziune în spatele urechii bărbatului. Medicul a efectuat teste de diagnosticare și a confirmat melanomul malign.

Nimeni nu antrenase câinele acestei persoane în mod special pentru a detecta cancerul. Cu toate acestea, majoritatea studiilor de cercetare privind detectarea cancerului canin implică învățarea câinilor individuali să adulmece anumite tipuri de cancer.

Oamenii de știință au găsit dovezi că unii câini pot detecta cancerul colorectal din respirația și din scaunul apos al oamenilor cu un nivel ridicat de acuratețe, chiar și în cazul cancerelor în stadiu incipient.

Prezența unei inflamații intestinale sau a unei boli colorectale necanceroase nu pare să afecteze capacitatea câinilor de a detecta aceste cancere.

Cancer gastric: cele 3 simptome. Semnul din scaun la care să fii atent. Buliga: Înseamnă că e avansat! Sângerările digestive nu sunt roșii

De asemenea, câinii pot detecta cancerul pulmonar din respirația unei persoane. Un studiu a constatat că un câine dresat a avut o rată foarte mare de acuratețe în a distinge între respirația persoanelor cu și fără cancer pulmonar.

Într-un alt studiu, doi câini au fost antrenați timp de un an. După aceasta, cercetătorii le-au prezentat câinilor o serie de probe de urină. Câinii s-au dovedit a avea o precizie de 45-73% în detectarea cancerului pulmonar prin intermediul probelor.

De asemenea, câinii au detectat cancerul ovarian din probe de sânge și cancerul de prostată prin adulmecareaSursa de încredere urinei unei persoane.

În 2021, cercetătorii au raportat că un câine dresat să detecteze semnele cancerului de sân în urină a reușit să detecteze cancerul de sân cu o precizie de 100% printre mostrele de urină de la 200 de persoane. Dintre acestea, 40 aveau cancer de sân, 182 aveau alte tipuri de cancer, iar 18 nu aveau niciun cancer. Acest studiu urmează să fie repetat cu o populație mai mare de câini pentru a vedea dacă rezultatele pot fi reproduse.

Potrivit cercetătorilor, abilitățile câinilor pot ajuta la dezvoltarea unor mașini care pot detecta în mod fiabil semnăturile de miros de cancer, cum ar fi nasurile electronice.

Cu toate acestea, cercetările sunt încă în curs de desfășurare, iar eficacitatea și fiabilitatea detecției canine a cancerului necesită investigații suplimentare. Alte domenii de cercetare includ ce rase de câini sunt cele mai potrivite pentru detectare și ce tip de antrenament va fi cel mai eficient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel