Cafeaua, termen de valabilitate. În cât timp trebuie să o bei după ce ai preparat-o

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cafeaua - FOTO: Freepik@yarunivstudio
cafeaua - FOTO: Freepik@yarunivstudio

Cafeaua este cea mai populară băutură în țările din întreaga lume. Dar în cât timp trebuie să o bei după ce aceasta a fost preparată.

Cafeaua poate fi găsită în nenumărate feluri care variază în aromă și intensitate. Pe lângă faptul că oferă un impuls de energie, cafeaua este bogată în antioxidanți care pot promova sănătatea.

Cafeaua, termen de valabilitate

Dacă beți sau pregătiți cafeaua, este posibil să vă întrebați cât timp poate fi folosită odată achiziționată. Din păcate, nu există studii de cercetare științifică și de orientări privind siguranța alimentară cu privire la depozitarea adecvată a cafelei. Sunt necesare mai multe cercetări privind depozitarea și siguranța cafelei, arată Healthline.

Vezi și: Infecțiile cu HPV, riscuri majore. Codruț Sarafoleanu: Avem foarte multe cancere. Felul în care se prezintă tumorile este spectaculos. Impun operații de mare amploare

Orientări generale privind termenul de valabilitate al cafelei

Atunci când sunt depozitate în mod corespunzător, boabele de cafea integrale și chiar cafeaua măcinată pot dura mult timp. Deoarece cafeaua este uscată, soiurile pe care le cumpărați pentru uz casnic nu sunt susceptibile de a dezvolta mucegai sau alte forme de deteriorare care provin din umiditate.

Cu toate acestea, termenul de valabilitate al cafelei variază în funcție de metoda de preparare. În general, cafeaua care nu a fost preparată durează mai mult decât cafeaua preparată. În cazul în care depozitați cafeaua - fie pe tejghea, fie în cămară, frigider sau congelator - face, de asemenea, diferența.

Dacă cafeaua nu este păstrată într-un recipient sigilat, etanș, prospețimea și gustul acesteia pot începe să se deterioreze. Temperaturile scăzute din frigider sau congelator pot afecta gustul cafelei uscate, dar pot păstra și cafeaua pentru perioade mai lungi de timp.

Depozitată corespunzător, cafeaua uscată poate dura, în general, foarte mult timp. Cu toate acestea, tipul de cafea și modul în care este stocată fac diferența.

Vezi și: Infecțiile fungice, mortale. Ce este Aspergillus. Îl întâlnești și în propria casă

Boabele de cafea integrală

În funcție de modul în care sunt depozitate, boabele de cafea întregi, prăjite, pot dura câteva săptămâni până la câteva luni - sau uneori chiar ani.

Un pachet sigilat de boabe de cafea prăjite care nu a fost deschis și este depozitat la temperatura camerei departe de căldură, umiditate și lumină ar trebui să rămână proaspăt mult timp. În funcție de producător, ambalaj și când ați achiziționat cafeaua, aceasta ar putea fi de câteva săptămâni până la luni sau mai mult.

Odată ce un pachet de boabe de cafea prăjite este deschis, boabele vor rămâne proaspete timp de 1-3 săptămâni. Pentru cele mai bune rezultate, transferați boabele de cafea deschise într-un recipient uscat, etanș, care blochează lumina. Păstrați recipientul la temperatura camerei departe de orice surse de căldură.

De asemenea, puteți păstra boabele de cafea în congelator în recipiente sigilate timp de 3-4 luni. Asigurați-vă că nu există apă prezentă în recipient înainte de congelare. Cu toate acestea, congelarea nu este considerată cea mai bună modalitate de a păstra calitatea și gustul.

Boabele de cafea care au trecut de aceste perioade de timp pot avea un gust învechit sau își pot pierde prospețimea. De obicei, acestea vor scădea doar în calitate și nu va fi de fapt nesigure pentru a consuma.

Vezi și: Salata orientală, beneficii nebănuite. Ce conține

Cafea fierbinte preparată și espresso

Mulți oameni cred că cafeaua preparată este cea mai proaspătă timp de aproximativ 20-30 de minute într-o ceașcă deschisă sau o oră într-un recipient sigilat. Cu toate acestea, puteți bea cafeaua la câteva ore după ce este preparată. Cafeaua preparată care nu are lapte sau cremă adăugată, cum ar fi o oală de cafea neagră așezată pe un arzător, este probabil OK să se bea timp de până la 4 ore. Cafeaua cu lapte trebuie consumată în câteva ore.

Dacă păstrați cafeaua preparată într-un recipient sigilat în frigider, aceasta poate dura mai mult. Este probabil sigur să consumați timp de până la 3-4 zile atunci când este stocat în acest fel. Cu toate acestea, probabil că nu va avea un gust atât de bun.

Dacă adăugați lapte sau cremă la cafeaua preparată, beți-o în 2 ore dacă este lăsată la temperatura camerei. Îl puteți păstra într-un recipient sigilat în frigider timp de o zi sau două. Dar asigurați-vă că o mirosiți și verificați orice semne de deteriorare înainte de a consuma, deoarece laptele poate să se strice.

Espresso preparat, cum ar fi cafeaua preparată, ar trebui să fie, de asemenea, consumată la scurt timp după preparare pentru cel mai bun gust. De asemenea, poate fi păstrată la temperatura camerei timp de câteva ore sau în frigider într-un recipient sigilat timp de câteva zile, dar gustul va scădea.

Vezi și: TBC, cifre alarmante în 10 județe. MS: Depistarea reduce transmiterea în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau alt mediu comunitar

Riscurile consumului de cafea stricată sau depozitată necorespunzător

Dacă este depozitata corespunzător, cafeaua poate prezența rareori motiv de îngrijorare, din punct de vedere al bolilor alimentare. Cafeaua făcută din boabe vechi sau din zaț poate să nu aibă un gust la fel de bun ca și cafeaua proaspătă, dar de obicei nu este periculoasă.

Acestea fiind spuse, este încă important să se evalueze cafeaua pentru orice semne de deteriorare înainte de a o bea. Mucegaiul, decolorarea sau mirosurile urâte sunt câteva dintre semnele că cafeaua este pe punctul de a expira și ar trebui aruncată.

Mai mult, ai grijă la cafeaua cu lapte adăugat sau cremă. Laptele nu trebuie să stea la temperatura camerei mai mult de 2 ore pentru a evita creșterea bacteriilor. Consumul de lapte stricat poate crește riscul de îmbolnăvire alimentară.

Deci, cafeaua cu lapte sau produse pe bază de lapte trebuie consumată în decurs de 2 ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel