Cele două băuturi care reduc fragilitatea în cazul vârstnicilor le oferă vitalitate și mobilitate. Un nou studiu susține că savurarea zilnică a unei cești de ceai sau cafea poate contribui la menținerea forței în vârstă înaintată.
Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore afirmă că un consum de cafea și ceai în mijlocul vieții poate fi asociat cu o reducere a probabilității de fragilitate fizică în vârsta înaintată.
Cofeina este cheia, iar cei care au băut patru cești de cafea pe zi s-au descurcat cel mai bine, deși și cei care au băut ceai negru și ceai verde au avut beneficii. Echipa de la Universitatea Națională din Singapore a analizat 12.000 de participanți, cu vârste cuprinse între 45 și 74 de ani, pe o perioadă de urmărire de 20 de ani.
Cofeina, esențială pentru vârstnici
Profesorul Koh Woon Puay, de la Programul de Cercetare Traducțională privind Longevitatea Sănătoasă de la Școala de Medicină Yong Loo Lin a universității, a declarat că cele două băuturi sunt o sursă importantă de cofeină, aceasta fiind esențială pentru mobilitatea vârstnicilor.
”Cafeaua și ceaiul sunt băuturi obișnuite în multe societăți din întreaga lume, inclusiv Singapore. Studiile noastre arată că consumul acestor băuturi cu cofeină în mijlocul vieții poate fi asociat cu o reducere a probabilității de fragilitate fizică în vârsta înaintată.
Vezi și: De ce să bați din degete. Tehnica banală care te scapă de o mare problemă în numai 10 minute
Totuși, mai sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste asocieri longitudinale și pentru a investiga dacă aceste efecte asupra fragilității fizice sunt mediate de cofeină sau de alte compuși chimici”, a spus prof. Kon Woon Puay, potrivit Express.
Participanților li s-au luat interviuri pentru prima dată în mijlocul vieții, la o vârstă medie de 53 de ani, i li s-a cerut să își raporteze obiceiurile de consum al băuturilor cu cofeină, precum cafeaua, ceaiul și băuturile răcoritoare, precum și alimente precum ciocolata, în ceea ce privește frecvența și cantitatea consumată.
Participanților, care aveau în medie 73 de ani, li s-a cerut să își raporteze greutatea și să spună dacă se simt plini de energie. De asemenea, li s-a testat puterea de apucare a mâinii și au efectuat testul de ridicare și deplasare (TUG).
Fragilitatea fizică a fost definită ca având cel puțin două dintre cele patru componente: pierdere în greutate, epuizare, încetinire și slăbiciune. Cafeaua și ceaiul au reprezentat 84% și, respectiv, 12% din cofeina totală în grup.
Peste două treimi (68,5%) dintre participanți consumau cafea zilnic. În acest grup, 52,9% dintre ei au băut o ceașcă pe zi, 42,2% au consumat două sau trei cești pe zi, în timp ce restul de 4,9% au băut patru sau mai multe cești pe zi.
Consumatorii de ceai, analizați și ei
Consumatorii de ceai au fost împărțiți în patru categorii în funcție de cât de des beau: niciodată, cel puțin o dată pe lună, cel puțin o dată pe săptămână și consumatori zilnici. Rezultatele au arătat că consumul de cafea, ceai negru sau ceai verde în mijlocul vieții a fost legat de o șansă semnificativ mai mică de fragilitate fizică la vârsta înaintată.
Participanții care au băut patru sau mai multe cești de cafea pe zi au avut mult mai puține șanse de a fi fragili din punct de vedere fizic în vârstă înaintată, în comparație cu cei care nu au băut cafea zilnic. Cei care au băut ceai negru sau ceai verde zilnic au avut și ei o șansă semnificativ mai mică de fragilitate fizică, în comparație cu cei care nu au băut ceai.
Studiul, publicat în Jurnalul Asociației Directorilor Medicali Americani, a concluzionat că un aport mai mare de cofeină a fost asociat cu o probabilitate mai mică de fragilitate fizică, indiferent de sursa de cofeină. Printre cele patru componente ale fragilității fizice, asocierile au fost mai puternice pentru testele măsurate ale puterii de apucare a mâinii și pentru testul TUG, în comparație cu măsurările autodeclarate ale pierderii în greutate și a epuizării.
Alte cercetări au arătat că cofeina crește proliferarea celulelor musculare și îmbunătățește masa musculară la șoareci. În plus față de cofeină, cafeaua și ceaiul conțin, de asemenea, polifenoli bioactivi bogati, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și au fost asociate cu un risc redus pentru boli care cresc fragilitatea, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea și bolile neurodegenerative.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica ingredientele și mecanismele reale care stau la baza asociației dintre cafea, ceai și funcția fizică la oameni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.