Cafeaua și ceaiul, aliații în combaterea inflamației. Îmbunătățesc și sănătatea cardiovasculară

Monika Baciu |
Data publicării:
cafeaua si ceaiul - FOTO: Freepik
cafeaua si ceaiul - FOTO: Freepik

Aceste două băuturi reduc semnificativ inflamația și mențin sănătatea inimii.

Vezi și: Talzenna și Xtandi, combinația de medicamente împotriva cancerului. Îmbunătățește șansele de supraviețuire

Vezi și: Schimbarea orei: efecte pentru corp și minte. Dr. Tudor Ciuhodaru: Crește riscul de infarct cu 5-10% mai ales în primele 3 zile

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Sapienza din Roma sugerează că consumul de ceai și cafea poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea inimii, în special în rândul persoanelor cu afecțiuni reumatice.

Cercetarea indică faptul că o creștere a consumului de cofeină ar putea îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și reduce inflamația în rândul pacienților care suferă de lupus, o afecțiune în care sistemul imunitar atacă în mod eronat țesuturile sănătoase.

Pericolele bolilor vasculare

Bolile vasculare, caracterizate prin deteriorarea vaselor de sânge, reprezintă cauze principale de deces la nivel mondial, adesea ducând la condiții grave, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Pacienții cu boli reumatice inflamatorii, inclusiv lupus și artrită reumatoidă, se confruntă cu riscuri chiar mai mari din cauza atât a bolilor în sine, cât și a medicamentelor pe care le iau, în special a derivativele de cortizon.

Istoric, recomandările medicale s-au concentrat pe evitarea factorilor de risc—încurajând pacienții să gestioneze inflamația, să reducă utilizarea cortizonului, să se abțină de la fumat, să-și scadă colesterolul și să controleze hipertensiunea arterială.

Într-o deviere de la sfaturile convenționale, echipa de cercetare italiană propune că pacienții pot îmbunătăți sănătatea vasculară prin alegeri dietetice plăcute, cum ar fi consumul de băuturi cofeinizate.

Descoperirile lor, publicate în jurnalul Rheumatology, sugerează că cofeina ar putea avea un efect pozitiv asupra celulelor progenitoare endoteliale. Aceste celule sunt esențiale pentru regenerarea stratului interior al vaselor de sânge și facilitarea creșterii vasculare.

Vezi și: Eficiența colagenului în prevenirea îmbătrânirii pielii, analiză medicală. Dr. Davis: Nu există o pastilă magică pentru a inversa îmbătrânirea

Vezi și: Ciorba de văcuță cu ardei și smântână, semn de neînțelegeri în familie. Radu Leca: Tot ceea ce mâncăm reflectă viața noastră

Cafeaua și ceaiul - FOTO: Freepik

Studiu

Condus de Dr. Fulvia Ceccarelli, studiul a examinat 31 de pacienți cu lupus care au completat un chestionar alimentar de șapte zile. Probe de sânge au fost prelevate după perioada de o săptămână pentru a evalua sănătatea vasculară.

Rezultatele au indicat că cei care au consumat cafeină au avut o funcție endotelială îmbunătățită, un factor cheie în menținerea vaselor de sânge sănătoase.

"Pe lângă efectul stimulant bine cunoscut asupra organismului, cofeina exercită și un efect antiinflamator deoarece se leagă de receptorii exprimați pe suprafața celulelor imune", a menționat dr. Ceccarelli.

Vezi și: Proteinele SARS-CoV-2, ascunse în sângele pacienților cu long-COVID

Vezi și: Axa inimă-creier. Problemele cardiace, asociate cu declinul cognitiv

Cercetări suplimentare

Cu toate acestea, dr. Ceccarelli subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare.

"Efectul consumului de cafeină asupra sănătății cardiovasculare a fost investigat pe larg, cu rezultate contradictorii", a declarat Ceccarelli.

Studiul actual este văzut ca o încercare preliminară de a oferi pacienților informații despre beneficiile potențiale ale alegerilor dietetice în gestionarea condițiilor lor. Studiile longitudinale viitoare sunt esențiale pentru a confirma impactul consumului de cafea asupra evoluției bolii.

Deși cafeaua și ceaiul nu pot înlocui tratamentele medicale tradiționale, includerea lor în dietele pacienților cu boli reumatice ar putea oferi o strategie benefică pentru îmbunătățirea sănătății inimii și gestionarea inflamației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel