În ultimii ani ai comunismului, primul lucru interzis de medicii de la acea vreme era cafeaua, iar explicația era că nu face bine pentru sănătate.
În acest context, medicul diabetolog și boli interne, Doru Negru, medic la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a spus că decizia de la acea vreme era "o prostie" și spune răspicat: "Cafeaua e cea mai bună, e sănătate curată!".
Mai mult, medicul a spus și câteva cafele e bine să bem pe zi și care e cea mai bună cafea.
Ei bine, argumentele în favoarea cafelei sunt din ce în ce mai puternice, iar studiu după studiu arată faptul că ați putea obține mai mult de la băutura preferată de dimineață decât ați crezut și asta pentru că această băutură este plină de substanțe care ar putea ajuta la protejarea împotriva unor afecțiuni mai frecvente la femei, inclusiv boala Alzheimer și bolile de inimă.
Cofeina este primul lucru care vă vine în minte când vă gândiți la cafea. Dar cafeaua conține, de asemenea, antioxidanți și alte substanțe active care pot reduce inflamațiile interne și pot proteja împotriva bolilor, spun experții în nutriție de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.
"Pe măsură ce trece timpul se descoperă tot mai multe și tot mai multe efecte benefice ale cafelei.
O cafea, două, chiar trei pe zi, dar nu toate deodată sunt sănătate curată", a mai spus medicul Doru Negru, în exclusivitate pentru DC Medical.
Care e cea mai bună cafea?
"Mare diferență nu e. Espresso e foarte concentrată, cea Americană e ceva apă vopsită. Americanul o bea într-o găleată, italianul o bea puțină.
Nu e nicio diferență. Sunt povești că îți crește tensiunea... hai să fim serioși, cafeaua e vasodilatator, ce iei pe mere, dai pe pere, ce crește forța de contracție a inimii, face vasodilatație, nu crește tensiunea", a conchis el.
Cafeaua, 9 beneficii pentru sănătate
Pe lângă doza de energie pe care o dă, cafeaua are ale 9 beneficii asupra sănătății:
1. Longevitate
Studii recente au constatat că băutorii de cafea au mai puține șanse să moară din cauza unora dintre principalele cauze de deces la femei: boli coronariene, accidente vasculare cerebrale, diabet și boli renale.
2. Scade șansele de diabet
Corpul dumneavoastră ar putea procesa mai bine glucoza. Studiile au constatat că persoanele care beau mai multă cafea au mai puține șanse de a face diabet de tip 2.
3. Scade riscul de insuficiență cardiacă.
Consumul a una sau două cești de cafea pe zi poate ajuta la evitarea insuficienței cardiace, atunci când o inimă slăbită are dificultăți în a pompa suficient sânge în organism.
4. Reduce riscul de boala Parkinson
Cofeina nu este legată doar de o șansă mai mică de a dezvolta boala Parkinson, ci îi poate ajuta și pe cei care suferă de această afecțiune să își controleze mai bine mișcările.
5. Benefică pentru ficat
Atât cafeaua normală, cât și cea decofeinizată par să aibă un efect protector asupra ficatului dumneavoastră. Cercetările arată că băutorii de cafea au mai multe șanse de a avea niveluri ale enzimelor hepatice într-un interval sănătos decât persoanele care nu beau cafea.
6. ADN-ul tău va fi mai puternic
Cafeaua prăjită închisă la culoare diminuează ruperea firelor de ADN, care apar în mod natural, dar care pot duce la cancer sau tumori dacă nu sunt reparate de celulele tale.
7. Scade șansele de cancer de colon
Una din 23 de femei dezvoltă cancer de colon. Dar cercetătorii au descoperit că băutorii de cafea - decofeinizată sau normală - au avut cu 26% mai puține șanse de a dezvolta cancer colorectal.
8. Reduce riscul de boala Alzheimer
Aproape două treimi dintre americanii care trăiesc cu boala Alzheimer sunt femei. Dar cofeina din două cești de cafea poate oferi o protecție semnificativă împotriva dezvoltării acestei afecțiuni. De fapt, cercetătorii au descoperit că femeile cu vârsta de 65 de ani și peste care beau două-trei cești de cafea pe zi aveau mai puține șanse să dezvolte demență în general.
9. Scade șansele de AVC - accident vascular cerebral
În cazul femeilor, consumul a cel puțin o ceașcă de cafea pe zi este asociat cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral, care este a patra cauză de deces la femei.
Trebuie să știi:
Sângeretele, beneficii pentru sănătate. Conține Fier și Seleniu. La ce să fii atent când îl mănânci
Resveratrolul din vinul roșu, efecte pentru sănătate. Câte pahare de vin poți să bei într-o zi
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.