Cafeaua, prieten sau dușman: când nu ar trebui să o consumi

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Cafeaua
Cafeaua

Ca stimulent, cafeaua vă poate crește cu siguranță nivelul de energie prin conținutul de cofeină. Dar știați că aceasta poate și să vă scadă energia? Totul depinde de cât de sensibil sunteți la cofeină și de când și câtă consumați.

Cofeina ajută la creșterea vigilenței, așa că a lua o ceașcă de cafea înainte de a merge la o întâlnire sau de a începe un proiect vă poate ajuta să vă clarificați mintea.

Dar băuturile energizante? Deși sunt din ce în ce mai populare, nu există, într-adevăr, o formulă magică aici. Ceea ce dă acestor băuturi acest statut este cofeina, la fel ca și cafeaua. Conținutul de cofeină variază foarte mult între băuturile energizante. Multe conțin cofeină la fel de mult sau mai mult ca o ceașcă de cafea, împreună cu o mulțime de zahăr.

Sensibilitate la cofeină

Dar pentru a obține efectele energizante ale cofeinei trebuie să o folosiți cu prudență. Poate provoca insomnie, mai ales atunci când este consumat în cantități mari sau după ora 14.00 (sau la prânz dacă sunteți sensibil la cofeină).

Unii oameni sunt atât de sensibili la efectele cofeinei, încât consumul unei singure căni de cafea dimineața poate interfera cu somnul lor noaptea. Și asta vă poate reduce cu siguranță energia. Dacă sunteți o astfel de persoană, cel mai bine este să evitați complet cofeina.

Poate duce la deficiența vitaminei D

De asemenea, consumul de cofeină este legat de o scădere a creării receptorilor de vitamina D.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, cu cât consumă mai multă cofeină o persoană, cu atât sunt mai mari șansele de a experimenta o deficiență de vitamina D.

În rezumatul unui studiul, autorii afirmă în mod clar: „Aporturile dietetice mai mari de cofeină au fost asociate cu deficit de vitamina D, într-un eșantion reprezentativ al populației americane”.

Ei au adăugat că pot fi solicitate investigații suplimentare pentru a determina dacă cofeina cauzează efectiv acest deficit de vitamina D. În acest moment, de asemenea, nu este clar care au fost criteriile de referință care disting nivelurile sănătoase de cofeină de cele care au fost asociate cu niveluri mai scăzute de vitamina D.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel