Cafeaua, nerecomandată în prima oră de la trezire. Are efecte negative

Monika Baciu |
Data publicării:
cafeaua - FOTO: Freepik@Gloob
cafeaua - FOTO: Freepik@Gloob

Cafeaua consumată prea devreme poate avea efecte adverse.

Un expert în somn avertizează că băutul cafelei în prima oră după ce vă treziți poate afecta nivelul de vigilență și poate crește toleranța la cofeină. Rex Isap, CEO al Happy Beds, sugerează că este mai bine să așteptați cel puțin o oră înainte de a consuma cafea pentru a beneficia pe deplin de efectele sale. În plus, Dr. Lindsay Browning, specialist în tulburări de somn, recomandă să beți ultima ceașcă de cafea înainte de ora 14:00 pentru a evita problemele de somn.

"În mod ideal, doriți să așteptați o oră după ce v-ați trezit pentru a profita cu adevărat de beneficiile cafelei. Când ne trezim, nivelul de cortizol, hormonul asociat cu stresul, este la apogeu. Acest nivel ridicat de cortizol sporește vigilența, iar consumul de cafea în acest moment poate diminua efectul său sau poate contribui la dezvoltarea unei toleranțe la cofeină", explică Isap, potrivit Express.

Importanța momentului ultimei cafele

Pe lângă momentul primei cafele, Isap subliniază și importanța timpului în care consumați ultima ceașcă de cafea. Consumul de cafeină prea târziu în zi poate afecta calitatea somnului.

"În timpul zilei, creierul produce adenozină, o substanță chimică care promovează somnul. Cofeina blochează acești receptori de adenozină, menținându-vă în alertă. Dacă aveți probleme cu somnul, acest lucru ar putea fi motivul", adaugă Isap.

Cafeaua - FOTO: Freepik@QuantumEdge

Recomandări pentru ultima cafea a zilei

Dr. Lindsay Browning, psiholog și neuroștiutor de la Trouble Sleeping, oferă sfaturi pentru cei care se confruntă cu dificultăți de somn. Ea recomandă să consumați ultima ceașcă de cafea în jurul orei 14:00.

"La cinci până la șapte ore după ce ați băut o cafea, jumătate din cofeină este încă în organism. Dacă aveți probleme cu somnul, evitați să beți cafea după această oră", explică dr. Browning.

Cofeina, impact

Cofeina se găsește în mod natural în frunzele și fructele unor plante și este prezentă în cafea, ceai negru și verde, cacao, băuturi cola, băuturi energizante, ciocolată, batoane energizante și chiar în anumite medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi siropurile pentru tuse și tabletele de slăbire. Guarana, adesea adăugată în băuturile energizante, este o altă sursă naturală de cafeină.

Ca stimulant, cofeina accelerează activitatea creierului și a sistemului nervos, sporind circulația substanțelor chimice precum cortizolul și adrenalina. În doze mici, cofeina poate oferi o senzație de prospețime și concentrare, însă în cantități mari poate provoca anxietate și dificultăți de somn.

De asemenea, ca multe alte substanțe, cofeina poate duce la dezvoltarea unei toleranțe, ceea ce înseamnă că sunt necesare doze mai mari pentru a obține același efect, potrivit Better Health.

Cum afectează cofeina organismul

Cofeina este rapid absorbită de organism, iar efectele pe termen scurt, cum ar fi creșterea ritmului respirator și al bătăilor inimii, precum și îmbunătățirea clarității mentale și a energiei fizice, se resimt de obicei între 5 și 30 de minute după consum. Aceste efecte pot persista până la 12 ore, în funcție de individ.

Semnele unui consum excesiv de cofeină includ:

- Creșterea temperaturii corpului

- Urinare frecventă

- Deshidratare

- Amețeală și dureri de cap

- Palpitații (bătăi rapide ale inimii)

- Neliniște și excitație

- Anxietate și iritabilitate

- Tremurături ale mâinilor

- Insomnie

- Oboseală extremă după un sentiment inițial de energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel