Cafeaua îndulcită nu îngrașă. Efectele pe termen lung ale zahărului în cafea

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cafeaua indulcita Foto: Freepik
Cafeaua indulcita Foto: Freepik

Cafeaua îndulcită nu îngrașă. Află dacă adăugarea laptelui sau a zahărului anulează beneficiile pentru sănătate ale cafelei.

Cafeaua este o băutură populară în multe părți ale lumii. Aceasta poate oferi anumite beneficii pentru sănătate, iar cercetările în acest domeniu sunt în curs de desfășurare.

O analiză a trei studii a constatat că consumul de cafea neîndulcită a fost asociat cu o anumită pierdere în greutate. Cu toate acestea, acest efect a fost atenuat atunci când participanții au adăugat zahăr la cafea.

Oamenii pot solicita îndrumare profesională cu privire la modul în care consumul de cafea se potrivește în dieta lor, inclusiv beneficiile și riscurile potențiale.

Vezi și: Unghia încarnată, tratată cu ață dentară. Cum îți dai seama că ai unghiile încarnate și ce să faci pentru a le trata

Cafeaua ar putea fi plăcută ca băutură, dar experții încă lucrează la înțelegerea tuturor beneficiilor sale pentru sănătate și a modului în care adăugarea altor ingrediente, cum ar fi laptele sau zahărul, poate influența potențialele beneficii pentru sănătate.

Un studiu publicat recent a constatat acum că consumul de cafea neîndulcită a fost asociat cu o mică pierdere în greutate, în timp ce adăugarea de zahăr în cafea a fost asociată cu o anumită creștere în greutate.

Rezultatele indică faptul că consumul de cafea neîndulcită ar putea fi benefic pentru gestionarea greutății. Cu toate acestea, ele ar trebui să fie reproduse cu ajutorul unor cercetări viitoare pentru a confirma concluziile.

Vezi și: Mustul, efect laxativ. La cât timp după ce ai băut must se simt efectele

Ajută cafeaua la pierderea în greutate?

Pentru această cercetare, autorii au vrut să vadă dacă consumul de cafea a contribuit la pierderea în greutate. De asemenea, au vrut să examineze modul în care adăugarea de smântână, zahăr sau agent de albire fără lapte la cafea a influențat rezultatul asupra sănătății.

Această cercetare a examinat date din trei studii majore privind sănătatea. Acest lucru a permis cercetătorilor să aibă acces la o cantitate mare de date și de participanți.

Aceștia au selectat apoi pentru analiza lor participanții care îndeplineau anumite criterii de includere. De exemplu, au ales să nu includă anumiți participanți care aveau date lipsă sau care aveau deja cancer, boli de inimă sau diabet la momentul inițial. În total, au inclus puțin peste 155.000 de participanți în analiza lor.

Cercetătorii au putut examina datele din chestionarele de frecvență alimentară pe care participanții le-au completat la momentul inițial și apoi la fiecare 4 ani. Participanții au răspuns cât de des au consumat cafea, decofeinizată sau obișnuită, și câtă frișcă, zahăr sau agent de albire fără lapte au adăugat. Cercetătorii nu au analizat adăugarea de cremă sau de înălbitor fără grăsimi sau adăugarea de lapte.

Apoi au analizat și modificările de greutate care au avut loc la fiecare patru ani. Ei au luat în calcul mai multe covariate, inclusiv consumul anumitor alimente, consumul de alcool, activitatea fizică și afecțiunile medicale.

Cercetătorii au constatat că consumul zilnic de 1 ceașcă de cafea, fie că era decofeinizată sau normală, a fost asociat cu o pierdere de 0,12 kilograme de greutate corporală în decurs de 4 ani.

În schimb, adăugarea zilnică a unei lingurițe de zahăr a fost asociată cu o creștere în greutate de 0,09 kilograme pe parcursul a 4 ani. Cercetătorii au constatat că asocierile lor au fost mai puternice în rândul participanților cu un IMC mai mare și cu o vârstă mai tânără.

De asemenea, aceștia au constatat că adăugarea de îndulcitor sau de cremă nu a fost asociată cu nicio creștere semnificativă în greutate.

Cu toate acestea, este esențial să se remarce contribuția modestă globală a cafelei asupra greutății, fie cu sau fără zahăr.

Beata Rydyger, un nutriționist înregistrat și colaborator nutrițional la HPVHUB, care nu a fost implicat în această cercetare, și-a împărtășit punctul de vedere cu privire la acest studiu.

"Studiul a constatat că consumul de cafea neîndulcită (normală sau decofeinizată) a avut un impact mic asupra pierderii în greutate", ne-a declarat Rydyger, subliniind că "ar trebui să bei 3 cești pe zi pentru a pierde doar un kilogram în 4 ani!".

"Dimpotrivă, studiul a constatat că adăugarea de zahăr în cafea sau în alte alimente și băuturi a dus, de fapt, la creșterea în greutate, contracarând orice potențială pierdere în greutate rezultată din consumul de cafea", a adăugat ea.

"Dar creșterea în greutate a fost, de asemenea, modestă", a subliniat ea. "Participanții s-au îngrășat doar 0,09 kg pentru fiecare linguriță de zahăr pe care au adăugat-o la cafeaua lor zilnică, astfel încât riscul de a se îngrășa serios este un risc doar pentru persoanele care adaugă mult zahăr în cafeaua lor".

Limitări ale studiului și continuarea cercetărilor

Această cercetare analizează o cantitate substanțială de date, dar are anumite limitări. Aceste limitări sunt similare cu cele ale studiilor individuale examinate în cadrul analizei.

De exemplu, studiile au inclus în principal persoane albe, ceea ce limitează generalizarea și înseamnă că studiile ulterioare pot include o mai mare diversitate. Studiile se bazează, de asemenea, pe auto-raportare, care poate fi inexactă. De exemplu, greutatea a fost autodeclarată și a fost verificată doar într-un subeșantion. Greutățile autodeclarate au fost cu aproximativ 1,5 kg mai mici decât greutățile luate de personal.

Cercetătorii nu au avut acces la anumite date, cum ar fi influența specifică a diferitelor produse de albire a cafelei. De asemenea, ei nu au examinat rolul cofeinei în alte băuturi cu cofeină și nici nu au analizat influența îndulcitorilor artificiali. Și nu au analizat băuturile comerciale de cafea îndulcite cu zahăr cu cantități mai mari de calorii.

Autorii notează, de asemenea, că rezultatele trebuie să fie reproduse în alte studii pentru o confirmare suplimentară, iar acestea ar trebui să includă niveluri mai mari de consum de cofeină din alte surse.

Persoanele care au întrebări cu privire la consumul de cafea pot discuta cu medicii lor sau cu specialiștii în nutriție pentru îndrumări suplimentare.

Dr. Felix Spiegel, chirurg bariatric, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat: "Recomandarea este de a bea până la 5 cești de cafea pe zi, cu sau fără cremă, pentru beneficii pentru sănătate și controlul greutății. Cu toate acestea, adăugarea de zahăr nu este recomandată".

Beneficiile și riscurile pentru sănătate ale consumului de cafea

Consumul de cafea a fost un subiect de cercetare în domeniul sănătății de mulți ani. Consumul de cafea poate oferi anumite beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscurilor de boli coronariene și de insuficiență cardiacă.

Persoanele care beau cafea în mod regulat pot avea un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 și boala Parkinson. De asemenea, cafeaua poate reduce riscul de mortalitate.

Dr. Spiegel a explicat de ce se poate întâmpla acest lucru, menționând că: "Beneficiile consumului de cafea includ efecte anticancerigene datorită concentrației ridicate de antioxidanți. De asemenea, au fost demonstrate îmbunătățiri cardiovasculare cu cantități controlate de consum de până la 5 cești pe zi".

Cu toate acestea, consumul de cafea poate contribui, de asemenea, la anumite probleme de sănătate, cum ar fi palpitațiile cardiace și creșterea anxietății.

"Conținutul bogat în antioxidanți al cafelei poate combate stresul oxidativ, în timp ce cofeina îmbunătățește starea de spirit, vigilența și oferă beneficii metabolice prin creșterea cheltuielilor energetice și a oxidării grăsimilor. Cu toate acestea, consumul excesiv de cafea poate duce la tulburări de somn, probleme digestive, impact potențial asupra sănătății oaselor și a inimii și anxietate crescută la unele persoane. De asemenea, consumul de cafea este adesea însoțit de adăugarea de zahăr, îndulcitori artificiali, smântână sau înălbitori de cafea, care au fost legați de potențiale efecte dăunătoare asupra sănătății." a explicat Rydyger. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel