Cafeaua în timpul sarcinii, cum afectează creierul fătului: probleme de comportament și deficit de atenție, mai târziu

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Cafea FOTO: pexels.com
Cafea FOTO: pexels.com

Cafeaua afectează creierul fătului în viața intrauterină. Studiile spun că nu e chiar o idee bună să consumi cafea în timpul sarcinii.

Noi cercetări arată cum cofeina consumată în timpul sarcinii poate schimba căile cerebrale importante care ar putea duce la probleme de comportament mai târziu în viață. Cercetătorii de la Institutul de Neuroștiințe Del Monte de la Centrul Medical al Universității din Rochester (URMC) au analizat mii de scanări cerebrale la copiii de nouă și zece ani și au relevat modificări ale structurii creierului la copiii care au fost expuși la cofeină, în timpul vieții intrauterine.

„Acestea sunt un fel de efecte mici și nu cauzează afecțiuni psihiatrice oribile, dar provoacă probleme comportamentale minime, dar vizibile, care ar trebui să ne facă să luăm în considerare efectele pe termen lung ale consumului de cofeină în timpul sarcinii”, a spus John Foxe, dr. Institutul Del Monte pentru Neuroștiințe și cercetător principal al dezvoltării cognitive a creierului adolescenților sau al studiului ABCD de la Universitatea din Rochester. „Presupun că rezultatul acestui studiu va fi o recomandare conform căreia orice cofeină din timpul sarcinii nu este probabil o idee atât de bună.”

Probleme de comportment și atenție

Probleme comportamentale crescute, dificultăți de atenție și hiperactivitate sunt toate simptome pe care cercetătorii le-au observat la acești copii. „Ceea ce face acest lucru unic este că avem o cale biologică care arată diferit atunci când consumi cofeină în timpul sarcinii”, a spus Zachary Christensen, un doctor, candidat la Programul de Formare în Științe Medicale și primul autor al lucrării publicate în revista Neuropharmacology. „Studiile anterioare au arătat că copiii au performanțe diferite la testele de IQ sau au psihopatologie diferită, dar asta ar putea fi, de asemenea, legat de demografie, așa că este greu să analizăm acest lucru până când nu aveți ceva de genul unui biomarker. Acest lucru ne oferă un motiv pentru a începe cercetări viitoare pentru a încerca să învățăm exact când se produce schimbarea în creier. "

Cercetătorii au analizat scanarea creierului a mai mult de 9.000 de participanți în vârstă de nouă și zece ani la studiul ABCD. Au descoperit schimbări clare în modul în care urmărește substanța albă - care formează conexiuni între regiunile creierului - au fost organizate la copii ale căror mame au raportat că au consumat cofeină în timpul sarcinii.

URMC este unul dintre cele 21 de site-uri din toată țara care colectează date pentru studiul ABCD, cel mai mare studiu pe termen lung privind dezvoltarea creierului și sănătatea copilului. Studiul este finanțat de National Institutes of Health. Ed Freedman, este cercetătorul principal al studiului ABCD din Rochester și co-autor al studiului. „Este important să subliniem că acesta este un studiu retrospectiv”, a spus Foxe. „Ne bazăm pe mame să-și amintească cât de multă cofeină au luat în timp ce erau însărcinate”.

Neurodezvoltarea, afectată

Studiile anterioare au constatat că cofeina poate avea un efect negativ asupra sarcinii. De asemenea, se știe că un făt nu are enzima necesară pentru descompunerea cofeinei, atunci când aceasta traversează placenta. Acest nou studiu relevă faptul că cofeina ar putea lăsa, de asemenea, un impact de durată asupra neurodezvoltării, notează MedicalExpress.

Cercetătorii subliniază că nu este clar dacă impactul cofeinei asupra creierului fetal variază de la un trimestru la altul sau când în timpul gestației apar aceste modificări structurale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel