Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Vezi și: Fluctuațiile colesterolului cresc riscul de a dezvolta demență. Sănătatea cerebrală, afectată
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi consumate la nivel global, iar efectele sale asupra sănătății sunt adesea discutate. Deși unii susțin beneficiile consumului moderat de cafea, există studii care sugerează că anumite metode de preparare pot influența sănătatea cardiovasculară într-un mod semnificativ.
În acest sens, cafeaua fiartă la ibric și cafeaua filtrată au efecte diferite asupra metabolismului colesterolului, iar alegerea între cele două poate influența sănătatea pe termen lung.
Vezi și: Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic
Cafeaua fiartă la ibric, cunoscută și sub denumirea de cafea nefiltrată, este una dintre cele mai vechi metode de preparare a cafelei. Aceasta conține compuși naturali numiți diterpene, precum cafestol și kahweol, care au fost corelați cu o creștere moderată până la semnificativă a colesterolului LDL.
Potrivit dr. Ancuței Leonte, medic specialist diabetolog și expert în nutriție și boli metabolice, aceste substanțe influențează metabolismul colesterolului la nivelul ficatului, ducând la o creștere a nivelului LDL din sânge.
"Cafeaua nefiltrată cum este cea fiartă la ibric conține compuși naturali numiți diterpene, în special cafestol și kahweol, care au fost corelați cu o creștere moderată până la semnificativă a colesterolului LDL.
Studiile au arătat că aceste substanțe influențează metabolismul colesterolului la nivelul ficatului, ducând la creșterea nivelului LDL din sânge", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.

Cafeaua la ibric - FOTO: Freepik@vecstock
Pentru persoanele preocupate de sănătatea cardiovasculară pe termen lung, medicul recomandă adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să includă o dietă sănătoasă și moderat echilibrată.
"În schimb, cafeaua filtrată este mai sigură pentru sănătatea cardiovasculară deoarece filtrele de hârtie captează majoritatea uleiurilor și compușilor diterpenici, reducând riscul de creștere a colesterolului LDL.
Pentru cei care își doresc să își protejeze sănătatea cardiovasculară pe termen lung, cafeaua filtrată reprezintă o alegere mai potrivită alături de o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.
În plus, este important ca această alegere să fie integrată într-un stil de viață activ, care să includă exerciții fizice regulate și gestionarea stresului. Pe termen lung, aceste obiceiuri vor contribui la menținerea unui echilibru optim al colesterolului și la prevenirea riscurilor asociate bolilor cardiovasculare.
Așadar, în timp ce cafeaua poate fi un aliat al sănătății atunci când este consumată în mod responsabil, alegerea metodei de preparare joacă un rol esențial. Cafeaua filtrată reprezintă o opțiune mai sănătoasă pentru inimă, fiind o alegere preferabilă celor care doresc să își protejeze sănătatea cardiovasculară pe termen lung.
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.