Cafeaua, impact asupra colesterolului. Tipul de cafea care duce la creșterea colesterolului rău

Monika Baciu |
Data publicării:
cafea - FOTO: Freepik@Student-In-Idk
cafea - FOTO: Freepik@Student-In-Idk

Cafeaua, impact asupra colesterolului. Tipul de cafea care duce la creșterea colesterolului rău.

Vezi și: Planificarea unei sarcini, pașii esențiali recomandați de specialiști. Dr. Emel Nuraltay: Multe ar trebui făcute! Să nu existe riscuri

O cercetare realizată de Universitatea Uppsala, în colaborare cu Universitatea de Tehnologie Chalmers, a scos la iveală că unele aparate de cafea utilizate în spațiile de birouri pot produce o cafea cu niveluri ridicate de compuși care cresc colesterolul.

Studiul, publicat în revista Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, arată că aceste substanțe, cunoscute sub numele de diterpene (cafestol și kahweol), nu sunt filtrate corespunzător de anumite aparate, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății inimii.

Substanțe care ridică nivelul colesterolului

Profesorul David Iggman, cercetător la Universitatea Uppsala și conducătorul studiului, a explicat motivele din spatele acestei cercetări.

"Având în vedere cantitatea mare de cafea consumată în spațiile de birouri din Suedia, am vrut să analizăm conținutul de substanțe care cresc colesterolul în cafeaua preparată de aceste aparate. Am studiat paisprezece aparate și am observat că nivelurile acestor substanțe sunt mult mai ridicate decât în cazul cafelei preparate cu un filtru clasic", a explicat prof. David Iggman.

El a adăugat că procesul de filtrare joacă un rol esențial în eliminarea diterpenelor.

"Evident, nu toate aparatele reușesc să le filtreze. Dar problema diferă de la un tip de aparat la altul, iar concentrațiile acestor substanțe au variat semnificativ de-a lungul timpului", a mai subliniat prof. David Iggman.

Vezi și: Sporothrix brasiliensis, virusul răspândit de pisici. Poate provoca cazuri severe

Prima cercetare dedicată aparatelor de cafea din birouri

Este bine cunoscut faptul că metodele de preparare a cafelei care implică fierberea (cum ar fi cafeaua turcească sau la ibric) conțin cantități mari de cafestol și kahweol, substanțe recunoscute ca având un efect negativ asupra colesterolului LDL ("colesterolul rău"). Ghidurile nordice de nutriție recomandă deja limitarea consumului de astfel de cafele. Pe de altă parte, aparatele cu filtru de hârtie elimină eficient aceste substanțe.

Până acum, însă, nimeni nu a studiat în detaliu modul în care aparatele convenționale de cafea din birouri filtrează aceste substanțe. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat paisprezece aparate din diverse birouri, folosind cinci mărci comune de cafea măcinată. Mostrele au fost prelevate în momente diferite pentru a se observa variațiile în conținutul de diterpene.

Cafeaua, impact asupra colesterolului. Tipul de cafea care duce la creșterea colesterolului rău - FOTO: Freepik@marymarkevich

Aparatele de tip brewing, cele mai riscante

Aparatele de tip brewing, cele mai des întâlnite în birouri, au produs cafeaua cu cele mai ridicate concentrații de diterpene. Pentru comparație, cercetătorii au analizat și alte metode de preparare, precum percolatorul, espresso, presa franceză și cafeaua fiartă filtrată prin material textil. Cel mai ridicat nivel de diterpene s-a înregistrat la cafeaua fiartă, însă și unele probe de espresso au avut concentrații mari, cu variații semnificative între ele.

Vezi și: Colesterolul ridicat și riscurile bolii arteriale periferice. Semnele care nu trebuie ignorate

Filtrarea rămâne cea mai sigură metodă

"Majoritatea probelor de cafea analizate conțineau niveluri care ar putea influența nivelul colesterolului LDL și, implicit, riscul de boli cardiovasculare.

Pentru persoanele care beau cafea în mod frecvent, este clar că varianta cu filtru de hârtie sau alte metode care filtrează bine diterpenele sunt de preferat. Pentru a determina cu precizie efectul asupra colesterolului, ar fi necesar un studiu clinic controlat pe persoane care consumă acest tip de cafea", a declarat David Iggman.

Cercetătorii au analizat paisprezece aparate de cafea, dintre care unsprezece de tip brewing și trei de tip liquid-model (care utilizează un concentrat de cafea și au niveluri mai scăzute de diterpene).

În comparație, au fost testate și alte metode de preparare, inclusiv espresso, presa franceză și percolatorul. Cele mai mari concentrații de diterpene s-au găsit în cafeaua fiartă, urmată de cafeaua espresso.

Pentru reducerea riscului asupra sănătății, cafeaua filtrată rămâne cea mai bună opțiune. Acest studiu atrage atenția asupra importanței alegerii metodei potrivite de preparare a cafelei în birouri, mai ales pentru cei care consumă cantități mari zilnic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel