Cafeaua și creativitatea. Cum îți poate modifica modul de gândire

Beneficiile cafelei devin tot mai cunoscute. Mai nou, cercetătorii au încercat să afle cum influențează cofeina latura creativă și capacitatea de rezolvare a problemelor. 
 

Un nou studiu, publicat în revista medicală Consciousness and Cognition, arată cum influențează cafeaua  latura creativității, Mai exact, consumul acestei băuturi ar să sporească capacitatea de concentrare și rezolvarea problemelor.


Cercetătorii de la Universitatea din Arkansas au încercat să afle cât de eficientă este cofeina asupra creativității. Deși se știe că cofeina crește vigilența, funcția creierului și poate chiar ajuta la stimularea memoriei pe termen lung, cercetătorii au dorit să afle cum influențează creativitatea.

„În culturile occidentale, cofeina este asociată stereotip cu ocupațiile și stilurile de viață creative, de la scriitori și cafeaua lor, până la programatori și băuturile lor energetice, și există mai mult de un sâmbure de adevăr la aceste stereotipuri”, a scris Darya Zabelina, profesor asistent de psihologie la Universitatea din Arkansas și autor principal al studiului, într-un comunicat de presă.


Cercetătorii au urmărit 80 de participanți cărora li s-a administrat o pastilă placebo sau o pastilă de cofeină de 200 mg, ceea ce este echivalent cu o cană de cafea, potrivit studiului.

Au fost testate capacitatea de rezolvarea problemelor, creativitatea, memoria și starea de spirit a participanților. Rezultatele au descoperit că, în timp ce abilitățile de rezolvare a problemelor s-au îmbunătățit, nu s-a spus același lucru pentru memorie sau creativitate. Cofeina a avut un efect redus în acele sectoare, în afară de a face participanții să se simtă „mai puțin tristi”, potrivit cercetătorilor.

Cercetătorii au încercat să diferențieze gândurile convergente de cele divergente. Gândiți-vă la gândirea convergentă ca la găsirea unei soluții specifice pentru o problemă sau la găsirea răspunsului corect, cum ar fi un test. Gândirea divergentă, adică cea creativă, se referă mai mult la brainstorming și la deschiderea către alte posibilități care pot fi o soluție. În studiu, gândirea convergentă s-a îmbunătățit, dar consumul de cafea nu a avut un impact semnificativ asupra gândirii divergente.

 

„S-a îmbunătățit în mod semnificativ rezolvarea problemelor, dar nu a avut niciun efect asupra gândirii creative, dar nici nu a înrăutățit, așa că puteți continua să vă beți cafeaua; nu va interfera cu aceste abilități”, au subliniat autorii studiului. 

 

 

Studiul integral, aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel