La un grup mare de pacienți cu cancer colorectal metastatic, consumul a câteva căni de cafea pe zi a fost asociat cu o supraviețuire mai lungă și cu un risc mai mic de agravare a cancerului, au constatat cercetătorii de la Dana-Farber Cancer Institute și alte organizații, într-un nou studiu publicat astăzi în JAMA Oncology (link direct studiu).
Constatările lor, pe baza datelor dintr-un studiu observațional amplu desprins dintr-un studiu clinic, sunt în conformitate cu descoperirile anterioare care arată o legătură între consumul regulat de cafea și rezultatele îmbunătățite la pacienții cu cancer colorectal non-metastatic.
Anchetatorii au descoperit că la 1.171 de pacienți tratați pentru cancer colorectal metastatic, cei care au raportat că au băut două până la trei căni de cafea pe zi aveau o probabilitate generală de a trăi mai mult și că a trecut un timp mai lung înainte ca boala lor să se înrăutățească, decât la cei care nu au consumat cafea.
Cu sau fără cofeină, același rezultat
Participanții care au băut cantități mai mari de cafea - mai mult de patru căni pe zi - au avut un beneficiu și mai mare în aceste măsuri. Beneficiile s-au menținut atât pentru cafeaua cu cofeină, cât și pentru cea decofeinizată.
Constatările le-au permis cercetătorilor să stabilească o asociere, dar nu o relație directă tip cauză-efect, între consumul de cafea și riscul redus de progresie a cancerului și de deces în rândul participanților la studiu. Ca urmare, studiul nu oferă suficiente motive pentru a recomanda, în acest moment, ca persoanele cu cancer colorectal avansat sau metastazat să înceapă să bea cafea zilnic sau să își mărească consumul, notează cercetătorii.
„Se știe că mai mulți compuși din cafea au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și alte proprietăți care pot fi active împotriva cancerului”, spune Chen Yuan, doctor în științe la Dana-Farber, unul dintre autorii principali ai studiului. „Studiile epidemiologice au constatat că aportul mai mare de cafea a fost asociat cu o supraviețuire îmbunătățită la pacienții cu cancer de colon în stadiul 3, dar relația dintre consumul de cafea și supraviețuire la pacienții cu forme metastatice ale bolii nu era cunoscută”, a explicat cercetătorul motivul din spatele studiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.