Cafeaua, efect surprinzător asupra diabetului. Ce se întâmplă dacă beți mai mult de 3 trei cești pe zi

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cafeaua efect surprinzator. FOTO: Freepik @lookstudio
cafeaua efect surprinzator. FOTO: Freepik @lookstudio

Cafeaua are efect surprinzător asupra diabetului. Ce se întâmplă dacă depășiți cele trei cești recomandate.

Un număr tot mai mare de persoane se află la risc de a dezvolta diabet zaharat, în contextul în care dietele occidentale sunt pline de produse ultraprocesate, cu adaos de zahăr, sare și grăsimi, iar populația are o tendință mare spre sedentarism.

În cazul care vă aflați în rândul celor care au în familie pe cineva care suferă de diabet, ori sunteți în zona de risc, cercetătorii au efectuat un studiu care vine în sprijinul nostru, iar banala cafea ne poate oferi pe lângă energia necesară zi de zi și alte beneficii.

Studiul a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition și a presupus monitorizarea a peste 4500 de femei, cu istoric de diabet în sarcină, pe o perioadă de mai mulți ani, 1991-2017, iar în rapoartele efectuate au fost întrebări legate de dietă, inclusiv de consumul de cafea cu cofeină sau fără cofeină, precum și date demografice și boli, notează EatThis.

Mai mult, în perioada 2012-2014 au fost prelevate probe de sânge de la participanți care nu aveau diabet, fiind analizați biomarkerii metabolismului glucozei.

De menționat că femeile cu diabet zaharat în sarcină, ajunse la menopauză, au un risc crescut de a dezvolta boli metabolice, printre care și diabetul, sau chiar să aibă probleme legate de tensiune și dislipidemie, motiv pentru care acestea sunt monitorizate de către medicul de familie.

”Studiul este interesant și important pentru că arată că cafeaua poate avea un impact pozitiv asupra vieții femeilor, care sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2.

Este posibil ca această cofeină să aibă un efect diferit asupra femeilor decât asupra bărbaților, ceea ce ar avea sens, având în vedere concluziile acestui studiu.

Ingredientul activ din cafea este cafeina, un stimulent care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Acest lucru se datorează faptului că cofeina blochează receptorii de adenozină din creier, ceea ce scade nivelul de insulină și crește absorbția glucozei”,  a declarat dieteticianul Amber Dixon, potrivit sursei menționate.

Pe lângă reducerea riscului de diabet zaharat, cafeaua și cofeina au și alte benefici pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de apariție a bolii Parkinson, datorită antioxidanților, și reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer, datorită cofeinei.

Vezi și: Obiceiul care reduce riscul de cancer colorectal. Boala este în top 3 al cancerelor la bărbați

Consumul de cafea, riscuri

Cafeaua este benefică, însă cu măsură, astfel, un consum de 1-3 cești pe zi are efecte pozitive asupra creierului, inimii și a altor organe, însă dacă este depășită această cantitate, chiar și numai cu o ceașcă, crește riscul de boli de inimă și unele tipuri de cancer, avertizează Dixon.

Băutura care te ajută să trăiești mai mult. E bogată în polifenoli și reduce riscul de cancer, diabet și boli de inimă. Se pot bea 2 cești pe zi

Ceaiul, după apă, este cea mai consumată băutură din lume. Aproximativ 78% din ceaiul produs la nivel mondial este negru și este folosit în principal în Europa și America de Nord.

Aproximativ 20% este verde și este consumat mai ales în țările asiatice. Aproximativ 2% este oolong, care suferă un nivel de oxidare undeva între ceaiul verde și cel negru și este preferat în China și Taiwan.

Cercetătorii americani de la National Cancer Institute susțin că un consum a cel puțin două cești de ceai negru pe zi reduce riscul de deces din toate cauzele.

Ceaiul negru, adesea neglijat în favoarea ceaiului verde, tocmai a primit eticheta de "băutură sănătoasă".

Potrivit studiului la care au participat 498.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, înregistrate la British Biobank, consumul a cel puțin două cești de ceai negru în fiecare zi reduce riscul de deces din toate cauzele.

"În timpul unei urmăriri medii de 11 ani, un consum ridicat de ceai a fost ușor asociat cu un risc mai mic de mortalitate la cei care au băut 2 sau mai multe cești pe zi, comparativ cu cei care nu au băut ceai. Consumul de ceai negru, care este bogat în polifenoli sănătoși pentru inimă și despre care se știe că reduce nivelul colesterolului "rău" LDL, este asociat în primul rând cu rate mai mici de deces din cauza bolilor cardiovasculare (boli coronariene, accidente vasculare cerebrale).

Adăugarea de zahăr în ceai sau faptul că participanții au băut și cafea nu au modificat rezultatele", se arată în studiul publicat în Annals of Internal Medicine. Citește mai departe AICI.

 Vezi și: Quinoa, beneficii pentru sănătate. Boala celiacă, diabetul și bolile neurodegenerative, pe lista scurtă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel