Cafeaua, doza de energie, dar cu efecte nefaste. În cât timp este eliminată cofeina din organism

Monika Baciu |
Data publicării:
cafeaua - FOTO: Freepik
cafeaua - FOTO: Freepik

Cafeaua îți oferă o doză de energie, dar are și anumite efecte nedorite.

Cafeaua are beneficii, dar și efecte nedorite asupra sănătății. Cele mai recente studii arată că băutorii de cafea parcurg 1.000 de pași în plus pe zi, dar pierd o jumătate de oră de somn vital.

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, au urmărit 100 de persoane. Ei au descoperit că cafeaua le-a stimulat exercițiile fizice, dar le-a restricționat somnul

Cafeaua crește numărul de calorii pe care oamenii le ard în timpul zilei, dar îi privează de somnul vital pe timp de noapte, potrivit unui nou studiu.

Rezultatele au sugerat că persoanele care beau cafea merg în mod regulat cu 1.000 de pași mai mult decât non-băutorii în fiecare zi, dar pierd aproximativ 30 de minute de somn pe timp de noapte.

Vezi și: De ce să nu mai stai picior peste picior. Ce efecte are nu doar asupra oaselor, ci și asupra inimii

Cafeaua, efecte diferite

Autorul principal al studiului, dr. Gregory Marcus, cardiolog la Universitatea din California, San Francisco, a precizat că fiecare individ asimilează în mod diferit cofeina. 

”Realitatea este că cafeaua nu este tot bună sau tot rea - are efecte diferite”, a precizat Marcus, potrivit Daily Mail. 

Studiul său, publicat în New England Journal of Medicine, a urmărit 100 de bărbați și femei adulți timp de două săptămâni. Mișcarea și tiparele lor de somn au fost monitorizate în zilele în care au făcut sau nu au băut cafea.

Cafeaua este poate cea mai frecvent consumată băutură, fiind băută de până la trei sferturi dintre adulți în fiecare zi. Unele studii au sugerat băutura poate stimula sănătatea inimii și reduce riscul de condiții cum ar fi diabetul zaharat. Acesta poate stimula chiar de performanță în sala de gimnastică.

Vezi și: Nu mai arunca niciodată cojile de usturoi. Iată cum le poți refolosi

Cofeina, cum influențează organismul

Aceste efecte par a fi conduse de cofeină, care funcționează prin blocarea receptorilor din creier care semnal de epuizare care să permită cuiva să rămână de alertă pentru mai mult timp. De asemenea, ajută la creșterea frecvenței cardiace.

Dar cofeina poate fi, de asemenea, dăunătoare, deoarece este nevoie de până la 10 ore pentru a elimina cofeina - un stimulent care face adormirea mai dificilă și pune stres asupra sistemului nervos - din organism.

Toată lumea are nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). 

Un nivel scăzut de somn a fost legat de numeroase probleme de sănătate, inclusiv dificultăți de concentrare, probleme de memorie și un risc mai mare de boli, inclusiv Alzheimer și obezitate.

Vezi și: Tuberculoza, agravată de COVID. Simptome, cauze, tratament. Oancea: Pacienții au fost "orfani", boala nu a așteptat. E tratabilă, cu o cură de șase luni de antibiotice

De ce este indicată cafeaua decofeinizată

Unele studii au sugerat că este posibil să obțineți multe dintre beneficiile pentru sănătate ale cafelei prin consumul versiunii decofeinizate.

”În general, acest studiu sugerează că consumul de cafea este aproape sigur în general sigur. Dar oamenii ar trebui să recunoască faptul că există aceste efecte fiziologice reale și măsurabile care ar putea - în funcție de individ și de obiectivele lor de îngrijire - să fie dăunătoare sau de ajutor”, a mai precizat dr. Marcus.

În cadrul studiului, cercetătorii au recrutat 100 de bărbați și femei sănătoși din San Francisco care beau cafea. Aveau în jur de 39 de ani.

Fiecare a fost echipat cu un FitBit pentru a-și urmări pașii și somnul, precum și o electrocardiogramă pentru a-și monitoriza ritmul cardiac și monitoarele de glucoză din sânge.

Vezi și: Cel mai bun tratament pentru cancer. Eniko Fejer: Nu există niciun medicament atât de eficient. E dovedit că reduce cu 40% mortalitatea

Apoi au urmat un program strict timp de două săptămâni. Timp de două zile, au putut bea cât mai multă cafea cu cofeină pe cât și-au dorit și au putut recupera costurile de către oamenii de știință. Dar pentru următorii doi, trebuiau să se abțină. Acest ciclu a fost pus pe repeta.

În zilele în care li s-a permis să bea cafea, participanții au consumat în medie între una și trei cafele pe zi, deși unele aveau nu mai puțin de șase cești.

Rezultatele au indicat că au făcut în plus 1.000 de pași pe zi după ce au consumat cafea, numărul pașilor crescând de la 9.665 la 10.646 pe zi, în medie.

Pe de altă parte, însă, au constatat că somnul participanților a fost afectat în timp ce beau cafea. Când nu au băut cafea au dormit șapte ore și 12 minute pe noapte, în medie. Dar când au făcut-o, acest lucru a scăzut la șase ore și 37 de minute.

Cafeaua blochează hormonii care îi fac pe oameni să se simtă somnoroși. Cu cofeina care durează până la 10 ore pentru a se descompune în creier, acest lucru înseamnă că efectele unei cafele la ora 14 nu se pot uza până la miezul nopții.

Vezi și: Pastila care tratează cancerul, efect asupra pacienților în fază terminală. A fost ultima lor șansă

Cofeina, impact asupra inimii

Studiul a analizat, de asemenea, impactul pe care cofeina l-a avut asupra inimilor oamenilor. Ei au descoperit că în zilele în care au avut mai multă cofeină, acestea au fost cu 50% mai multe șanse de a avea contracții ventriculare premature - atunci când ventriculii, sau camerele inimii inferioare, bate devreme - și nouă la sută mai multe șanse de a avea contracții atriale premature - atunci când atriums, sau camere de inima de sus, bate devreme.

Experții au spus că acest lucru nu este periculos la o persoană sănătoasă, dar poate reprezenta un risc la cineva care are o problemă cardiacă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel