Cafeaua decofeinizată, adevărul. Ce se întâmplă dacă o bei, ce substanțele chimice sunt folosite și în ce BOLI e implicată

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Cafeaua decofeinizata - Foto: Freepick @akephoto88 @Kristin
Cafeaua decofeinizata - Foto: Freepick @akephoto88 @Kristin

Care este adevărul despre cafeaua decofeinizată. Cum se obține și ce solvenți sunt utilizați în decofeinizare? E bună sau rea pentru sănătate?

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, mulți oameni se bucură de consumul de cafea, dar unii doresc să își limiteze aportul de cofeină din preferințe personale sau din motive de sănătate. 

Pentru aceste persoane, cafeaua decofeinizată este o alternativă excelentă.

Ce este cafeaua decofeinizată și cum se face?

Cafeaua decofeinizată este la fel ca și cafeaua obișnuită, doar că a fost eliminată cofeina.

Decaf este prescurtarea de la cafea decofeinizată și este o cafea obținută din boabe de cafea cărora li s-a eliminat cel puțin 97% din cofeină.

Există mai multe modalități de a elimina cofeina din boabele de cafea. Cele mai multe dintre ele includ apă, solvenți organici sau dioxid de carbon.

Boabele de cafea sunt spălate în solvent până când cafeina este extrasă din ele, apoi solventul este îndepărtat.

Cofeina poate fi, de asemenea, eliminată folosind dioxid de carbon sau un filtru cu cărbune,o metodă cunoscută sub numele de Swiss Water Process.

Boabele sunt decofeinizate înainte de a fi prăjite și măcinate. Valoarea nutritivă a cafelei decofeinizate ar trebui să fie aproape identică cu cea a cafelei obișnuite, în afară de conținutul de cofeină.

Cu toate acestea, gustul și mirosul pot deveni puțin mai blânde, iar culoarea se poate schimba, în funcție de metoda folosită, lucru care o face mai plăcută pentru cei care sunt sensibili la gustul și mirosul amar al cafelei obișnuite.

În afară de cofeină, valoarea nutritivă a cafelei decofeinizate ar trebui să fie aproape identică cu cea a cafelei obișnuite.

În plus, în ceea ce privește procesul de decofeinizare, deoarece cofeina este o substanță solubilă în apă, în toate formele de decafeinizare se folosește apă.Cu toate acestea, apa în sine nu este cea mai bună soluție pentru decafeinizare. Apa nu este un solvent "selectiv" și, prin urmare, elimină și alte substanțe solubile, cum ar fi zaharurile și proteinele, precum și cofeina.

Prin urmare, toate procesele de decafeinizare utilizează un agent de decafeinizare, cum ar fi clorura de metilen, cărbunele activ, CO2 sau acetat de etil. Acești agenți ajută la accelerarea procesului și la minimizarea efectelor de "spălare" pe care apa singură le-ar avea asupra gustului cafelei decofeinizate, potrivit Coffee Confidential

Procesele pe bază de solvenți sunt cele în care cafeina este eliminată din boabe cu ajutorul unui solvent chimic, cum ar fi clorura de metilen sau acetatul de etil. La rândul lor, aceste procese pe bază de solvent pot fi împărțite în metode care folosesc metoda "directă" și metoda "indirectă".

În metoda directă, cafeina este eliminată prin înmuierea directă a materialelor într-un solvent; solventul este aplicat direct pe boabe. Pe de altă parte, în metoda indirectă, apa încărcată cu cafeină este transferată într-un rezervor separat și tratată cu un solvent; în acest caz, solventul nu atinge niciodată boabele.

Ce solvenți sunt utilizați în decofeinizare?

 

În procesele bazate pe solvenți se adaugă un solvent chimic, fie direct, fie indirect, pentru a elimina selectiv cafeina.

Având în vedere numeroasele temeri legate de sănătate legate de primele eforturi de decafeinizare (lista de solvenți toxici include: benzen, tricloretilenă (TCE), diclorometan și chiar cloroform), solvenții preferați au devenit clorura de metilen și acetatul de etil.

Clorura de metilenDeși clorura de metilen, cunoscută și sub numele de diclormetan, este un solvent, utilizarea sa ca agent de decafeinizare nu este considerată un risc pentru sănătate. De fapt, Food and Drug Administration a stabilit că orice risc potențial pentru sănătate este atât de scăzut "încât este practic inexistent". În timp ce regulamentul FDA permite până la zece părți pe milion (ppm) de clorură de metilen reziduală, practicile actuale din industria cafelei au ca rezultat niveluri mai apropiate de o parte pe milion.

În plus, deși este probabil ca în boabele de cafea decafeinizate să rămână urme de solvent, pare foarte puțin probabil ca clorura de metilen să supraviețuiască procesului de prăjire. Acest lichid incolor este foarte volatil și se vaporizează la 104 grade F. Dacă luați în considerare faptul că cafeaua este prăjită la cel puțin 400 de grade F timp de cel puțin 15 minute și că temperatura de preparare adecvată este de aproximativ 200 de grade F, este puțin probabil ca o mare parte din clorura de metilen, dacă nu chiar deloc, să ajungă în ceașcă.

Acetat de etil - Acetatul de etil este aclamat de unii ca fiind mai "natural" decât alte substanțe chimice și mai sigur decât clorura de metilen, deoarece există în cantități infime în fructele care se coc, cum ar fi merele și murele. Deoarece acest solvent se găsește în natură, veți vedea adesea boabe de cafea decafeinizate prin această metodă etichetate ca fiind decafeinizate "natural".

Cu toate acestea, din cauza nepracticității de a aduna acetat de etil natural și a costului acestuia, substanța chimică folosită pentru decafeinizare pare a fi sintetică. Acetatul de etil este produs în comerț din alcool etilic și acid acetic, care, la rândul lor, pot fi produse din ingrediente naturale sau din derivați din petrol.

Acetatul de etil, la fel ca și clorura de metilen, este foarte volatil și, prin urmare, observația de mai sus se aplică și în acest caz.

Cele patru medote de decofeinizare a cafelei

Cele patru metode principale de decafeinizare folosite în prezent

1. Procedeul cu solvent indirect

În cadrul metodei pe bază de solvent indirect, boabele de cafea sunt înmuiate în apă aproape clocotită timp de câteva ore, ceea ce extrage cafeina, precum și alte elemente de aromă și uleiuri din boabe.

Apa este apoi separată și transferată într-un alt rezervor, unde boabele sunt spălate timp de aproximativ 10 ore fie cu clorură de metilen, fie cu acetat de etil. Moleculele solventului chimic se leagă selectiv de moleculele de cofeină, iar amestecul rezultat este apoi încălzit pentru a evapora solventul și cofeina.

În cele din urmă, boabele sunt reintroduse în lichid pentru a reabsorbi cea mai mare parte a uleiurilor de cafea și a elementelor de aromă.

Această metodă este foarte populară în Europa, în special în Germania, și folosește în principal clorura de metilen ca solvent. De aceea, este adesea denumită "Metoda KVW" (prescurtare de la: Kaffee Veredelugs Werk), "Metoda europeană", "Metoda clorurii de metilen" sau "Euro Prep".

2. Proces cu solvent direct

În cadrul acestei metode de decafeinizare, boabele sunt fierte la aburi timp de aproximativ 30 de minute pentru a le deschide porii. Odată ce boabele de cafea sunt receptive la un solvent, acestea sunt clătite în mod repetat fie cu clorură de metilen, fie cu acetat de etil, timp de aproximativ 10 ore, pentru a elimina cofeina. Solventul încărcat cu cofeină este apoi drenat și boabele de cafea sunt supuse din nou la aburi pentru a elimina orice solvent rezidual.

De cele mai multe ori, solventul ales în această metodă este acetatul de etil, așa că veți vedea adesea că este denumită "Metoda de decafeinizare naturală" sau "Metoda acetatului de etil".

3. Procesul cu apă elvețiană

Cunoscută și sub numele de: metoda SWP, procedeul elvețian cu apă, decafeinizarea cu cărbune activ, procedeul cu dihidrooxid

Acest procedeu de decafeinizare cu apă fără substanțe chimice a fost inițiat în Elveția în 1933.

Această metodă specială de decafeinizare este diferită de ceea ce am văzut până acum prin faptul că nu adaugă direct sau indirect substanțe chimice pentru a extrage cofeina. Mai degrabă, se bazează în întregime pe două concepte, și anume solubilitatea și osmoza, pentru a decafeiniza boabele de cafea.

Acesta începe prin înmuierea unui lot de boabe de cafea în apă foarte fierbinte pentru a dizolva cofeina. Apa este apoi extrasă și trecută printr-un filtru cu cărbune activat. Porozitatea acestui filtru este dimensionată astfel încât să capteze doar moleculele mari de cofeină, permițând în același timp moleculelor mai mici de ulei și aromă să treacă prin el.

Prin urmare, într-un rezervor avem boabe fără cofeină și fără aromă, iar în alt rezervor avem apă fără cofeină "încărcată cu aromă", cunoscută și ca "extract de cafea verde.

Boabele fără aromă și fără cofeină sunt aruncate, dar apa bogată în aromă este refolosită pentru a elimina cofeina dintr-un nou lot de boabe de cafea.

Deoarece această apă este deja saturată cu ingrediente aromatizante, aromele din acest lot proaspăt nu se pot dizolva; doar cofeina trece de la boabele de cafea la apă. Astfel, rezultatul este o decafeinizare fără o pierdere masivă de aromă.

Cafeaua decafeinizată prin procedeul "Swiss Water", care respectă mediul înconjurător, este supusă unor audituri regulate ale nivelului de cofeină, pentru a asigura conformitatea cu 99,9% fără cofeină.

4. Procesul cu dioxid de carbon

Metoda dioxidului de carbon (CO2) este cea mai recentă metodă. Aceasta a fost dezvoltată de Kurt Zosel, un om de știință de la Institutul Max Plank, și folosește CO2 lichid în locul solvenților chimici. Aceasta acționează selectiv asupra cofeinei, adică eliberează alcaloidul și nimic altceva.

În procesul de decafeinizare cu CO2, boabele de cafea înmuiate în apă sunt plasate într-un recipient din oțel inoxidabil numit vas de extracție. Extractorul este apoi sigilat, iar CO2 lichid este forțat în cafea la presiuni de 1.000 de livre pe centimetru pătrat pentru a extrage cafeina.

CO2 acționează ca solvent pentru a dizolva și extrage cafeina din boabele de cafea, lăsând în urmă componentele aromatice cu molecule mai mari. CO2-ul încărcat cu cofeină este apoi transferat într-un alt recipient numit cameră de absorbție. Aici, presiunea este eliberată, iar CO2 revine la starea gazoasă, lăsând cafeina în urmă. Gazul CO2 fără cofeină este pompat înapoi într-un recipient presurizat pentru a fi reutilizat.

Din cauza costului său, acest proces este folosit în principal pentru a decafeiniza cantități mari de cafea de calitate comercială, mai puțin exotică, care se găsește în magazinele alimentare.

Cât de multă cofeină este în cafeaua decofeinizată?


Cafeaua decofeinizată nu este complet lipsită de cofeină. Ei bine, ea conține de fapt cantități variabile de cofeină, de obicei aproximativ 3 mg pe ceașcă.

Un studiu a constatat că fiecare ceașcă de 180 ml de cafea decofeinizată conținea 0-7 mg de cofeină.

Pe de altă parte, o ceașcă medie de cafea obișnuită conține aproximativ 70-140 mg de cofeină, în funcție de tipul de cafea, metoda de preparare și mărimea ceștii.

Cu toate acestea, chiar dacă nu este complet lipsită de cofeină, cafeaua decofeinizată conține cofeină într-un procent foarte mic.

Cafeaua decofeinizată, bună sau rea pentru sănătate

 

În ciuda faptului că a fost demonizată în trecut și s-a spus că are efecte rele pentru sănătate, adevărul este că, în mare parte, cafeaua decofeinizată este bună pentru tine.

Cafeaua decofeinizată este plină de antioxidanți și conține nutrienți. De fapt, este cea mai mare sursă de antioxidanți din dieta occidentală.

Cafeaua decofeinizată conține, de obicei, cantități similare de antioxidanți ca și cafeaua obișnuită, deși acestea pot fi cu până la 15% mai mici.

Această diferență este cel mai probabil cauzată de o mică pierdere de antioxidanți în timpul procesului de decafeinizare.

Principalii antioxidanți din cafeaua obișnuită și cea decofeinizată sunt acizii hidrocinnamici și polifenolii. Acești antioxidanții sunt foarte eficienți în neutralizarea compușilor reactivi numiți radicali liberi.

Acest lucru reduce daunele oxidative și poate ajuta la prevenirea unor boli precum bolile de inimă, cancerul și diabetul de tip 2.

Pe lângă antioxidanți, cafeaua decofeinizată conține, de asemenea, cantități minore de anumiți nutrienți.

De exemplu, o ceașcă de cafea decofeinizată asigură 2,4% din doza zilnică recomandată de magneziu, 4,8% din potasiu și 2,5% din niacină, sau vitamina B3.

Poate că nu pare a fi o mulțime de nutrienți, dar cantitățile se adună rapid dacă bei 2 - 3 sau mai multe cești de cafea pe zi.

Cafeaua decofeinizată conține, de asemenea, cantități mici din mai mulți nutrienți.

Cafeaua decofeinizată - beneficii pentru sănătate

 

Efectele specifice ale cafelei decofeinizate asupra sănătății pot fi greu de determinat, pentru că majoritatea studiilor evaluează consumul de cafea fără a face distincție între cafeaua normală și cea decofeinizată, iar unele nici măcar nu includ cafeaua decofeinizată.

De asemenea, cele mai multe dintre aceste studii sunt observaționale, deci nu pot dovedi că ea a cauzat beneficiile, ci doar că un consumul de cafea este asociat cu acestea.

Iată în ce patologii ajută cafeaua decofeinizată

1. Diabetul de tip 2, funcția hepatică și moartea prematură

Consumul de cafea, atât cea normală, cât și cea decofeinizată, a fost asociat cu un risc redus de diabet de tip 2. Fiecare ceașcă zilnică poate reduce riscul cu până la 7%.

Acest lucru sugerează că alte elemente decât cofeina pot fi responsabile pentru aceste efecte protectoare.

Efectele cafelei decofeinizate asupra funcției hepatice nu sunt la fel de bine studiate ca cele ale cafelei obișnuite. Cu toate acestea, un studiu observațional de amploare a asociat cafeaua decofeinizată cu niveluri reduse ale enzimelor hepatice, ceea ce sugerează un efect protector.

Consumul de cafea decofeinizată a fost, de asemenea, asociat cu o reducere mică, dar semnificativă, a riscului de deces prematur, precum și de deces prin accident vascular cerebral sau boli de inimă.

2. Îmbătrânirea și bolile neurodegenerative

Atât cafeaua obișnuită, cât și cea decofeinizată par să aibă efecte pozitive asupra declinului mental legat de vârstă

Studiile pe celule umane arată, de asemenea, că cafeaua decofeinizată poate proteja neuronii din creier. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson.

Un studiu sugerează că acest lucru se poate datora acidului clorogenic din cafea, mai degrabă decât cofeinei. Cu toate acestea, cofeina însăși a fost, de asemenea, asociată cu un risc redus de demență și boli neurodegenerative.

Multe studii arată că persoanele care beau cafea obișnuită au un risc mai mic de Alzheimer și Parkinson, dar sunt necesare mai multe studii privind cafeaua decofeinizată în mod specific.

3. Reducerea simptomelor de arsuri la stomac și reducerea riscului de cancer rectal

Un efect secundar comun al consumului de cafea este arsura la stomac sau refluxul gastroesofagian.

Mulți oameni se confruntă cu această afecțiune, iar consumul de cafea decofeinizată poate ameliora acest efect secundar incomod. S-a demonstrat că, cafeaua decofeinizată provoacă semnificativ mai puțin reflux acid decât cafeaua obișnuită.

Consumul a două sau mai multe cești de cafea decofeinizată pe zi a fost, de asemenea, asociat cu un risc cu până la 48% mai mic de a dezvolta cancer rectal, potrivit Healthline.

Cafeaua obișnuită vs. cafea decofeinizată

Cafeaua este probabil cel mai bine cunoscută pentru efectele sale stimulante, pentru faptul că reduce senzația de oboseală și crește vigilența.

Aceste efecte sunt direct legate de stimulentul cafeină, care se găsește în mod natural în cafea.

Unele dintre efectele benefice ale cafelei obișnuite sunt atribuite în mod direct cofeinei, astfel încât cafeaua decofeinizată nu ar trebui să aibă aceste efecte.

Iată câteva beneficii care, probabil, se aplică doar cafelei obișnuite, nu și celei decofeinizate:

- îmbunătățirea stării de spirit, a timpului de reacție, a memoriei și a funcțiilor mentale

- creșterea ratei metabolice și arderea grăsimilor

- îmbunătățirea performanțelor atletice

- reducerea riscului de depresie ușoară și a gândurilor suicidare la femei

- risc mult mai scăzut de ciroză hepatică sau de leziuni hepatice în stadiu terminal 

Cercetările privind cafeaua normală sunt mult mai ample decât cele disponibile pentru cafeaua decofeinizată.

Cine ar trebui să bea doar cafea decofeinizată

 

Există o mare variabilitate individuală atunci când vine vorba de toleranța la cofeină. Pentru unii oameni, o ceașcă de cafea poate fi excesivă, în timp ce alții se pot simți bine cu mai multă.

În timp ce toleranța individuală poate varia, adulții sănătoși ar trebui să evite peste 400 mg de cofeină pe zi. Aceasta este aproximativ echivalentul a patru cești de cafea.

Un consum crescut poate duce la creșterea tensiunii arteriale și la lipsa somnului, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Cofeina în exces poate, de asemenea, să copleșească sistemul nervos central, să provoace neliniște, anxietate, probleme digestive, aritmie cardiacă sau probleme de somn la persoanele sensibile.

Persoanele care sunt foarte sensibile la cofeină ar putea dori să își limiteze consumul de cafea obișnuită sau să treacă la cafea decofeinizată sau ceai.

Cei cu anumite afecțiuni medicale pot necesita, de asemenea, diete cu restricție de cofeină. Aceasta include persoanele care iau medicamente eliberate pe bază de rețetă care pot interacționa cu cofeina.

În plus, femeile însărcinate și cele care alăptează sunt sfătuite să își limiteze consumul de cofeină. Copiii, adolescenții și persoanele diagnosticate cu anxietate sau care au probleme de somn sunt sfătuiți să facă acest lucru, de asemenea.

Femeile însărcinate, adolescenții și persoanele care iau anumite medicamente ar putea, de asemenea, să aleagă cafeaua decofeinizată în locul celei obișnuite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel