Cafeaua, cum îți modifică mirosul. Ce spun cercetătorii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Consumatorii de cafea par să fie mai sensibili la mirosul cafelei, față de cei care nu consumă această băutură. Cu cât mai mare e pofta, cu atât mai ușor recunosc mirosul, spun cercetătorii.

Oamenii obișnuiți cu consumul de cafea pot recunoaște aroma cafelei după miros chiar și dacă e o cantitate mică de cafea, mult mai rapid, comparativ cu persoanelecare nu consumă cafea, au descoperit noi cercetări.

Consumatorii obișnuiți cu cafeaua nu sunt doar mai sensibili la mirosul cafelei și mai repizi în identificarea aromei, dar cu atât mai mult își doresc să bea o cafea, cu atât mai bună e capacitatea de a o mirosi, potrivit medicalxpress.com.

Este prima dată când s-au dovedit că dependenții de cafea sunt mai sensibili la mirosul de cafea.
Rezultatele ar putea deschide șansa unor noi potențiale modalități de utilizare a terapiei de aversiune pentru tratarea persoanelor dependente de substanțe cu un miros distinct, cum ar fi tutunul sau canabisul. Cercetarea a fost condusă de Dr. Lorenzo Stafford, un expert olfactiv în cadrul Departamentului de Psihologie al Universității din Portsmouth. "Am descoperit că o persoană, cu cât mai multă cafea consumă, cu atât mai repede îi recunoaște mirosul.

De asemenea, am constatat că cei mai mari utilizatori de cofeină au fost capabili să detecteze mirosul unei chimicale de cafea puternic diluate la concentrații mult mai mici, iar această abilitate a crescut odată cu nivelul lor de dorință de a bea o cafea, deci cu cât ei doresc cofeina, cu atât mai sensibili sunt la mirosul cafelei. Am știut, uneori, că indicii de droguri (de exemplu, mirosul de alcool) pot declanșa pofta la utilizatori, dar aici arătăm pofta unui drog ușor poate fi legată de o creștere a abilității de a detecta acea substanță”, a spus el.

Cafeaua, cel mai consumat drog

Cofeina este cel mai consumat drog psihoactiv și aceste constatări sugerează că schimbările în capacitatea de a detecta mirosurile ar putea fi un indice util al dependenței de droguri, a mai arătat cercetătorul.

Echipa a vrut să examineze dacă au existat diferențe în capacitatea oamenilor de a mirosi și de a răspunde la mirosul de cafea, în funcție de statutul de consumatori de cafea sau nu și cât de dependenți erau de cofeină. Rezultatele indică cu fermitate o legătură, iar marii băutori de cafea sunt mai sensibili la mirosul de cafea și mirosul este legat de poftele lor. Studiul este publicat în Psychopharmacology Experimental și Clinic.

Cercetarea s-a bazat pe două experimente. În primul experiment, 62 de bărbați și femei au fost împărțiți în cei care nu au băut niciodată o băutură conține cafeină; cei care au consumat cantități moderate (70-250 mg, echivalentul a 1-3,5 cești de cafea instant pe zi); și cei care au consumat o cantitate mare (300 mg, echivalent cu 4 sau mai multe cești de cafea instant pe zi).

Fiecare persoană a fost legată la ochi și, pentru a-și testa sensibilitatea la mirosul de cafea, li sa cerut să diferențieze cantități foarte mici de miros de cafea. Pentru testul de recunoaștere a mirosului, li sa cerut să identifice cât mai repede posibil mirosul de cafea reală și, separat, uleiul esențial de lavandă. Cei care au băut cea mai mare cantitate de cafea au reușit să identifice cafeaua la concentrații mai slabe și au identificat mai repede mirosul.

Consum de cafea mai mare, sensibilitate olfactivă mai mare

În mod previzibil, rezultatele au arătat că, cu cât mai multă cafeină consumă o persoană, de obicei, cu atât mai mare este pofta pentru cofeina.

Într-un al doilea test, 32 de persoane care nu au fost implicate în primul experiment au fost împărțite în cei care beau cafea și cei care nu beau și au fost testate folosind același test de detectare a mirosului pentru mirosul de cafea și cu un test separat pentru un control, miros nealimentar.

Din nou, rezultatele au arătat că consumatorii de cofeină au fost mai sensibili la mirosul de cafea, dar, în mod crucial, nu au fost diferiți în ceea ce privește sensibilitatea față de mirosul nealimentar.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel