Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au descoperit că o ceașcă de cafea băută poate stimula "grăsimea brună", sistemul propriu de apărare al organismului împotriva grăsimilor, ceea ce ar putea fi cheia pentru combaterea obezității și diabetului.
Studiul de pionierat, publicat în revista Scientific Reports, este unul dintre primele care se desfășoară la om pentru a găsi componente care ar putea avea un efect direct asupra funcțiilor "grăsimilor brune", o parte importantă a corpului uman, care joacă un rol cheie în viteza de ardere a caloriilor ca energie.
Țesutul adipos maro (BAT), cunoscut și sub denumirea de grăsime brună, este unul dintre cele două tipuri de grăsimi găsite la oameni și la alte mamifere. Inițial atribuit doar copiilor și mamiferelor hibernante, reent s-a descoperit că adulții pot avea și grăsime brună. Funcția sa principală este generarea căldurii corporale prin arderea caloriilor (spre deosebire de grăsimea albă, care este rezultatul stocării excesului de calorii).
Persoanele cu indice de masă corporală inferioară (IMC) au, prin urmare, o cantitate mai mare de grăsime brună.
Profesorul Michael Symonds, de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Nottingham, care a coordonat studiul, a spus: "Grăsimile brune funcționează într-un mod diferit față de alte grăsimi din organism și produc căldură prin arderea zahărului și a grăsimilor, adesea ca răspuns la răceală.
Creșterea activității sale îmbunătățește controlul glicemiei, precum și îmbunătățirea nivelului de lipide din sânge și arderea surprlusului de calorii ajută la pierderea în greutate, dar până acum, nimeni nu a găsit o modalitate acceptabilă de a stimula activitatea acestei grăsimi, la om.
"Acesta este primul studiu efectuat la om pentru a arăta că ceva precum o ceașcă de cafea poate avea un efect direct asupra funcțiilor noastre de grăsime brună.
Implicațiile potențiale ale rezultatelor noastre sunt destul de mari, deoarece obezitatea reprezintă o preocupare majoră pentru sănătate a societății și, de asemenea, avem o epidemie de diabet în creștere și grăsimea brună ar putea fi o parte a soluției în abordarea lor". Echipa a început cu o serie de studii de celule stem pentru a vedea dacă cafeina ar stimula grăsimea brună. După ce au găsit doza potrivită, au trecut apoi la oameni pentru a vedea dacă rezultatele au fost similare.
Imagistica termică, utilizată pentru răsimea brună
Echipa a folosit o tehnică de imagistică termică, pe care o încercaseră anterior, pentru a urmări rezervele de grăsime brună ale organismului. Tehnica non-invazivă ajută echipa să găsească grăsime brună și să-i evalueze capacitatea de a produce căldură.
"Din lucrarea noastră anterioară, am știut că grăsimea brună se găsește în principal în regiunea gâtului, așa că am reușit să folosi imagistica pe cineva imediat după ce a băut o cafea pentru a vedea dacă grăsimea brună se încălzește", a spus profesorul Symonds.
"Rezultatele au fost pozitive și acum trebuie să constatăm că un ingredient recum cafeina din cafea acționează ca stimulent, sau dacă există o altă componentă care să ajute la activarea grăsimii brune. În prezent, analizăm suplimentele de cafeină pentru a testa dacă efectul este similar. Odată ce am confirmat ce componentă este responsabilă pentru aceasta, ar putea fi utilizată ca parte a unui regim de gestionare a greutății sau ca parte a programului de reglare a glucozei pentru a ajuta la prevenirea diabetului."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.